logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Vaste airco kopen: mogelijke uitvoeringen en prijzen

Vaste airco’s zijn over het algemeen de soort airco’s die het grootste vermogen in zich hebben. Ze kunnen op diverse manieren geïnstalleerd worden en je hebt keuze uit meerdere uitvoeringen. Hieronder geven we je alle benodigde informatie over vaste aircosystemen die je nodig hebt bij een eventuele aankoop.

Vast airco kopen: welk type?

1. Vaste airco zonder buitenunit

Vaste airconditioning installaties die geen buitenunit hebben, noemen we een monoblock airco. Ze zijn makkelijk te plaatsen en je hoeft buiten geen plaats te reserveren voor de compressor. Bijkomend nadeel van dit type airco is dat je binnenshuis vrij veel lawaai hebt.

2. Vaste airco met buitenunit

Vaste airco’s met buitenunit vallen onder de categorie split-airco’s. Wanneer er op een buitenunit één binnentoestel aangesloten is, noemen we dit een single-split airco. Zijn er meerdere vaste binnenunits aan een buitenunit gekoppeld, spreken we van een multi-split systeem. Bij vaste split-airco’s dien je altijd rekening te houden, met de ruimte die je zowel buiten als binnen inlevert voor de beide vaste units.

3. Vaste airco met verwarming

Naast alleen koelen kun je met sommige vaste airco-opstellingen ook verwarmen. Deze airco systemen werken volgens het principe van een lucht-lucht warmtepomp. Airconditionings met verwarmingsmogelijkheid is goedkoper in aanschaf en verbruik dan een ander elektrisch verwarmingssysteem. Meestal wordt van dit systeem gebruik gemaakt bij nieuwbouw en/of woningen waar men niet het gehele jaar verblijft, zoals vakantiehuizen. Aan de vaste airco met verwarming hangt een hoger prijskaartje dan aan een aircosysteem dat alleen kan koelen. Je bent ook altijd verplicht aan minimaal één buitenunit.

Vaste airco: plaats van montage

Bij de installatie van een vast airco systeem is het belangrijk dat je van te voren goed bedenkt waar de units te plaatsen. Vooral in woon- en slaapkamers is het niet altijd even sfeervol om overduidelijk een airco-unit te zien hangen of staan. In kantoren en bedrijfsruimten is het bij de montageplaats met name belangrijk dat de ventilator niet direct op gebruikers van de ruimte blaast.

Per vast aircosysteem heb je de keuze uit binnenunits met wandmontage, voor aan het plafond of als vloermodel. Een en ander laat je het best afhangen van de inrichting van de ruimte, het totale aantal m2 en het aantal mensen dat er tegelijkertijd gebruik van maakt.

Een mogelijkheid is ook om de binnenunits weg te werken in de betimmering of het plafond. Dit is een van de meest esthetische manieren van airco-aanleg. Het enige wat zichtbaar blijft, zijn de roosters waardoor de warme of koele lucht doorheen geblazen wordt. Vanwege het feit dat de ventilator in de constructie van het gebouw zit weggewerkt, hoor je ook nauwelijks enig geluid. Vaste airco’s inbouwen wordt veelal gedaan tijdens nieuwbouw en renovaties.

Prijs Vaste airco

De prijzen van vaste airco’s zijn afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste spelen het vermogen van de compressor en het aantal aan te koppelen binnenunits, een grote rol. Ten tweede nemen het merk en uitvoering een gedeelte van de prijs voor hun rekening. Een aircosysteem dat naast koelen ook kan verwarmen en de luchtvochtigheid regelen, is aanmerkelijk duurder dan alleen een airco met koelfunctie.

De prijs van een vaste monoblock airco met wandbevestiging, ligt gemiddeld tussen de € 1.200,- en € 3.000,-. Neem je een vaste single split airco die alleen koelt, reken dan op een € 1.500,- als kostprijs. Voor elke extra binnenunit, waarmee je uitbreid naar een multi-split systeem betaal je € 800,- tot € 1.000,- meer. Wanneer we de prijs van een vaste airco die ook verwarmt, een model met lucht-lucht warmtepomp, ernaast zetten, zien we dat deze beginnen met een bedrag en kosten dat ligt rond de € 2.500,-. Genoemde richtprijzen zijn inclusief btw en installatiekosten. De duurste modellen vaste airco, zijn de plafondmodellen.

Tot slot is het, bij de installatie van een aircosysteem, niet alleen belangrijk waar en hoe je de buiten- en binnenunits laat installeren, maar ook door wie. Om op een makkelijke manier prijzen en advies met elkaar te vergelijken, laat je hebt best van te voren meerdere koelfirma’s langskomen voor een offerte. Aan de hand van wat zij jou voor informatie en prijzen geven, is het makkelijker om tot een uiteindelijke keuze te komen.