logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airconditoning in slaapkamer, kosten en mogelijkheden

Als je door de warmte niet goed kunt slapen, is een airconditioning in de slaapkamer een ware uitkomst. Om een goede nachtrust te kunnen genieten, is het belangrijk dat je slaapkamer niet te koud, maar ook niet te warm is. Hieronder geven we je enkele mogelijkheden van airco in de slaapkamer en wat een dergelijke aanpassing voor kosten met zich meebrengt.

Welke soorten airco in slaapkamer

Wanneer je met de gedachte speelt een airco in de slaapkamer aan te laten leggen, heb je de keuze uit meerdere mogelijkheden.

1.Verplaatsbare of vaste airconditioner

Allereerst moet je kijken wat qua ruimte het beste uitkomt. Een mobiele airco op de grond of een vast klimaatsysteem voor aan de wand of het plafond.

Vaste airco’s zijn meestal opstellingen met een aparte binnen- en buitenunit. Ze beschikken daarnaast over een groter koelvermogen dan de mobiele apparaten. Daarnaast kunnen ze onopvallend in het interieur verwerkt worden en produceren ze weinig tot geen geluid. Vaste airco’s zijn te monteren aan het plafond, een wand of op de vloer, mooi weggewerkt onder een onder een bed of kast. Voor meer informatie over vaste aircotoestellen kan je terecht in dit artikel.

Mobiele airco’s geven je meer toepassingsmogelijkheden. Zo kun je de airco, wanneer je niet slaapt, ook gebruiken in de keuken of de woonkamer. Mobiele airco’s zijn een stuk voordeliger in aanschaf dan vaste airco’s. Daar staat dan weer wel tegenover dat mobiele airco’s behoorlijk zwaar zijn om te verplaatsen. Als je niet gelijkvloers woont, maakt dat de mobiele airco meteen een stuk minder aantrekkelijk. Een verrijdbare airco weegt toch al gauw zo’n 30 kg en dat is niet echt een gewicht dat je zomaar eventjes naar een andere verdiepingsvloer draagt. Ook ligt het koelvermogen van een de mobiele airco vaak lager dan van een vast systeem en maakt hij meer lawaai. Vooral dat laatste is niet echt wenselijk voor in een slaapkamer. Lees in dit artikel meer over de prijzen van mobiele airco's.

In tabelvorm zien de onderling verschillen van de vaste en de mobiele airco er als volgt uit.

Vaste aircoMobiele airco
Prijzig in aanschaf Voordelig van prijs
Goed koelvermogenKoelvermogen is vaak beperkt
Ruime keuze aan typenWeinig keuze in modellen
Weg te werken in interieurSoms een echte sta-in-de-weg

2.Wel of geen buitenunit

Afhankelijk van het type airco heb je de keuze uit een monoblock uitvoering en een split systeem. De monoblock airco’s bestaan alleen uit een binnenunit. De split airco’s hebben aparte buiten- en eventueel meerdere binnenunits.

Monoblock airco’s of genieten vaak de voorkeur vanwege het feit dat ze geen buitenunit hebben. De plaatsing is een klus die je makkelijk zelf kunt doen. Je hoeft immers geen leidingwerk aan te leggen om de buiten- en binnenunit met elkaar te verbinden. Het enige wat je van te voren moet bekijken is hoe je de afvoerslang naar buiten gaat leggen. Dit kan door een speciale muurdoorvoer die je dan moet maken, maar ook gewoon door het raam. Hier leggen we ook meteen de vinger op de zere plek van een monoblock airco. Als je namelijk een raam of deur open moet houden terwijl de airco staat te draaien, komt er alsnog warme lucht in het vertrek en gaat dit ten koste van het koelen van je slaapkamer. Meer info over monoblock airco’s vind je in dit artikel.

Split airco’s kosten iets meer dan monoblock airconditioners, maar daar staat tegenover dat de lawaaiige compressor buiten komt te staan. Dit in tegenstelling tot de monoblocks, waarbij je het motorgeluid binnenshuis hebt. Alleen al om die reden geniet een split airco voor een slaapkamer veelal de voorkeur. Bij een split airco kun je daarnaast meer dan een binnenunit aan de buitenunit koppelen. Op die manier heb je in elke kamer een aircovoorziening, maar met slechts een buitenunit. Dit heet een multi-split systeem en is vaak goedkoper dan voor elke kamer een afzonderlijke split airco. Lees meer over in dit artikel.

In tabelvorm zien de onderlinge verschillen van de monoblock en de split airco er als volgt uit.

Monoblock aircoSplit airco
Compressorgeluid binnenLawaai producerende compressor buiten
Voordelig in aanschaf Prijzig door meerdere units en installatie
Installeren kun je zelf Installatie door koelspecialist
Een enkel apparaat Meerdere mogelijkheden (multi-split)
Geen buitenunit of slechts een slangdoorvoerBuitenunit neemt behoorlijk plaats in

Prijs slaapkamer airco

De uiteindelijke kosten voor een airco in de slaapkamer zijn gebonden aan meerdere factoren. Zo spelen het design, integratie in het interieur en het koelvermogen de grootste rol. Plafond airco’s zijn over het algemeen duurder in aanschaf en aanleg dan wandairco’s. Wil je een airco, waarmee je in de wintermaanden ook kunt verwarmen of de lucht drogen, kom je eveneens in een heel andere prijsklasse.

Het meest voordelig zijn mobiele airco’s. Deze vangen aan met een prijs van rond de € 200,-. Vaste monoblock airconditioners beginnen met een € 1200,- en voor een vaste split airco, bestaande uit een binnen- en een buitenunit, betaal je minimaal € 1500,-. Voor alle genoemde aircosystemen is dat inclusief btw en installatie.

Voordat je definitief in zee gaat met een aircospecialist, doe je er verstandig aan eerst op meerdere plaatsen een offerte op te vragen. Niet iedere installateur handhaaft immers dezelfde prijzentabel. Elke koelspecialist kan je, naar gelang het aantal m3 van je slaapkamer en je montagewensen, aan het plafond, muur of elders weggewerkt, precies voorrekenen wat het hele project bij elkaar gaat kosten.

Veel gestelde vragen

Na al de enigszins droge informatie over airconditioning in de slaapkamer, volgen hieronder nog enkele praktische vragen en antwoorden over het gebruik van airco in de slaapkamer.

1. Airco in de slaapkamer slecht voor je gezondheid?

Veel mensen twijfelen erover of het wel zo gezond is, een airco in de slaapkamer. Nou, maak je maar niet ongerust. In warme landen slapen mensen al jaren in airco gekoelde kamers en met verstandig gebruik, heeft het totaal geen invloed op je gezondheid. Mits je, je wel aan bepaalde regels houdt. Zo is het belangrijk dat je hem niet te koud zet. Stel de airco niet in op 15 graden, als het buiten 30 graden is en ga dan met je pyjama aan onder de dekens. Is het buiten 30 graden, regel de slaapkamer airco dan af op 25 graden. Dat lijkt warm, maar als je uit 30 graden komt, is dat koel genoeg om comfortabel te kunnen slapen.

Ben je iemand die sowieso altijd al last heeft van de luchtwegen, kijk dan ten eerste voor een apparaat die de luchtvochtigheid kan regelen. Ten tweede doe je er dan goed aan de luchtfilters altijd ruim bijtijds te verwisselen. Verontreinigde luchtfilters in de binnenunit geven aanleiding tot kriebel in de keel en verspreiden nare geurtjes en bacteriën. Lees hier meer over het onderhoud van een airco.

2. Kun je slapen met het geluid van een airco?

Veel mensen slapen juist veel beter met het monotone gezoem van de ventilator in de binnenunit. Het leidt je af van eventuele omgevingsgeluiden, waardoor je sneller in de slaapmodus komt. Mocht je toch hinder ondervinden, van ongeacht welk bijgeluid dan ook, kies dan voor een aircotype dat als extra functie een ‘stille modus’ heeft. Die hoor je echt vrijwel niet. Zoals we hierboven beschreven zit bij mobiele airco’s de compressor in het standalone apparaat zelf. Vanzelfsprekend is, vanwege het zware gebrom van de motor, dit type airco minder geschikt om in een slaapkamer te gebruiken.

3. Is het een optie om met de airco de slaapkamer te verwarmen?

Er zijn inderdaad aircosystemen waarmee je niet alleen kunt koelen, maar het volledige binnenklimaat kunt regelen. Je kunt er dus mee koelen, verwarmen, bevochtigen en ontvochtigen. Wanneer je geen centrale verwarming in je huis hebt, is het zeer zeker interessant om bij de aanschaf van een airco een model te kiezen dat tevens verwarmt. Niet alleen blijft daarbij je slaapkamer veel droger in de winter, je zult in een verwarmde kamer ook minder zwaar beddengoed nodig hebben om jezelf warm te houden. Een dunner dekbed slaapt comfortabeler, waardoor je ook uitgeruster opstaat.