Monoblock airco systeem
Monoblock aircosystemen bestaan uit alleen een binnenunit. Ze hebben géén buitenunit en bestaan in vaste en mobiele uitvoeringen. De monoblock wordt ook wel standalone airco genoemd. Hieronder gaan we dieper in op de werking, prijzen en de voor- en nadelen van monoblock airco’s.
Beste monoblock airco kopen overzicht
Innova 2.0 12HP DCInverter - Plug and play Monoblock Airco
Om de lucht binnenshuis te kunnen koelen hebben gangbare airconditioners een kast in de buitenlucht nodig, deze condensatoren zijn groot, lelijk en onderhoudsbehoevend. Bovendien moeten er koelleidingen tussen de binnen- en buitenunit worden aan- gelegd die alleen door een STEK-gecertificeerde installateur aangesloten kunnen worden.
INNOVA presenteert met de Innova 2.0 een nieuwe benadering van airconditioning zonder buitenunit die de technologie van deze zogenaamde “monoblock” airco’s naar een nieuw niveau brengt. Geschikt voor ruimtes tot 27 m² / 67 m³.
- Je kunt de airco bedienen met een app op je smartphone
- Deze vaste airco is door jou zelfstandig te installeren
- Deze mobiele airco is met energielabel A+ energiezuinig te noemen
MaxxHome Mobiele Airco - Monoblock - inverter 8.000 Btu
MaxxHome Monoblock airco/warmtepomp met ingebouwde elektrische heater
Een airco zonder buitenunit die de lucht op de juiste temperatuur brengt, zowel tijdens een warme zomer als tijdens een koude winter, is voor de meeste mensen geen overbodige luxe geworden.
Een traditionele airco vergt de installatie van een buitenunit buiten het gebouw, die enerzijds veel plaats innemen en anderzijds weinig esthetisch zijn. Daarom zocht én vond MaxxHome een airconditioning met warmtepomp maar zonder buitentoestel. Zo ben je het ganse jaar door gerust van de juiste temperatuur en gezonde lucht in huis.
De airco zonder buitenunit combineert esthetisch topdesign met energiezuinig verbruik. Dankzij de nieuwe generatie DC-inverter ventilatoren werd deze jongste generatie van airco’s zonder buitenunit een A+ label toegekend. De airco neemt bovendien niet veel ruimte in beslag.
- Eenvoudige en snelle montage – De montage vergt niet veel meer dan een paar uurtjes en wordt volledig binnenshuis uitgevoerd, Het volstaat om twee openingen in de buitenmuur te maken.
- Esthetische gevel – In plaats van de lelijke buitenunit slechts twee bijna onzichtbare ventilatie roosters met een kleine diameter
- Modern en praktisch design – Ergonomische behuizing, elegant uitzicht van het toestel. Mogelijkheid om het toestel te monteren bij de vloer of het plafond, zonder negatieve gevolgen op het interieur.
Waarom dit product
- Geen buitenunit voor eenvoudige installatie
- Voorzien van elektrische verwarmingsfunctie voor gebruik bij koude temperaturen
- De extra capaciteit stelt het toestel in staat stiller te werken, de ruimte is sneller op de gewenste temperatuur
- Koelende en verwarmende werking met warmtepomp technologie
- Slank design, slechts 165mm diep
- Stille werking
- Laag energieverbruik, door inverter technologie tot 30% besparing
- Zeer onderhoudsarm
- Eenvoudige bediening via bedieningspaneel, afstandbediening of smartphone
- Wifi-connected voor bediening op afstand
- Zelf-afsluitende luchtroosters, alle benodigde (bevestigings)materialen meegeleverd
- Geschikt voor ruimten tot ca. 48m² (120m³), afhankelijk van de omstandigheden
- Het toestel is door uzelf of uw aannemer/klusbedrijf/installateur te plaatsen, tevens kunnen wij u een prijsopgave doen voor plaatsing door onze eigen installatiepartner
Monoblock airco: wat is het en hoe werkt het?
Monoblock airco’s zijn klimaatbeheersingssystemen die geen buitenunit hebben. De compressor bevindt zich in de binnenunit. Het merendeel van de monoblock airco’s zien we in de vorm van mobiele apparaten, maar er bestaan ook vaste standalone opstellingen. Wat grootte en uiterlijk betreft, lijkt een monoblock airco nog het meest op een gewone cv radiator.
Vaste monoblocks zullen altijd aan een buitenmuur gemonteerd moeten worden. Het apparaat beschikt immers over een aan- en afvoerslang. Deze twee slangen worden met buiten verbonden via een muurdoorvoer. Aan de buitengevel krijg je hiervoor twee roosters geplaatst. Standalone airco’s zijn groter in omvang dan alleen de binnenunit van een split airco. Dat is omdat het monoblock toestel, in plaats van alleen een ventilator ook de motor herbergt.
Mobiele monoblock airco’s kun je naar behoefte van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Waar je wel altijd rekening mee moet houden is dat je een raam of deur open houdt, om de luchtafvoerslang door te leggen. De dikte van deze afvoer is te vergelijken met die van een droger.
Bediening monoblock airco
Monoblock airco’s zijn voorzien van een manueel touch panel display op het apparaat zelf en/of een afstandsbediening. Fabrikanten die eveneens split airco’s produceren die je kunt aansluiten op je huisautomatiseringssysteem, bieden eveneens apps aan voor bediening met je smartphone.
Vaste monoblock aircosystemen kunnen daarnaast voorzien worden van een instelbare thermostaat. Je hoeft dan geen domoticasysteem te hebben om toch op gezette tijden je airco te kunnen activeren of deactiveren.
Monoblock airco types
Voor het gemak volgt hieronder een uiteenzetting van monoblock airco typen.
1. Vaste opstelling monoblock airco
Een vaste monoblock airco bestaat alleen uit een binnenunit. Je hebt niet te maken met een extra buitenunit. Ze kunnen zowel aan het plafond, een wand of op de vloer gemonteerd worden. Wat je wel met een standalone aircosysteem altijd houdt, is een doorvoer naar buiten voor de slangen van de luchtaanvoer en de uitstoot. Je ziet hier niet meer van dan twee roosters in de gevel.
Vaste monoblock airco’s hebben over het algemeen een krachtigere motor dan hun mobiele broertjes. Voor het koelcomfort in grotere ruimten, zoals een kantoor, is dit een niet te onderschatten verschil. Wanneer je een werkruimte wilt gaan koelen, doe je er verstandig aan je eerst voor te laten lichten door een koelspecialist.
2. Mobiel monoblock airco apparaat
Negen van de tien verrijdbare airco’s zijn zogenaamde standalone apparaten. Ze bieden je de mogelijkheid op elke gewenste tijd, iedere gewenste ruimte te koelen. Voor een lage aanschafprijs heb je met een mobiele airco een flexibele koeloplossing. Daarnaast kun je het plaatsen van een mobiele airco gewoon zelf en bespaar je ook nog eens op installatiekosten.
Een minpuntje van mobiele monoblocks is dat ze altijd hun warme lucht af moeten voeren. Hiervoor dien je de afvoerslang door een open raam of deur te leggen. Doordat er dan weer warmte het vertrek binnenstroomt, gaat dit ten koste van het rendement van de mobiele airco.
Bekijk hier: beste mobiele arico in 2024
Monoblock airco: voor- en nadelen
Voordelen
- Geen ontsierende buitenunit. Het meest in het oog springende voordeel van de standalone airco is het feit dat je geen buitenunit hoeft te laten plaatsen. Dit ten overstaan van een split aircosysteem, waarbij er een buiten- en minimaal één binnenunit geïnstalleerd moet worden. Geen buitenunit betekent esthetisch gezien dat er aan de buitenkant van het pand geen ontsierende kast zichtbaar is. Het enige wat te zien zal zijn, zijn de twee luchtroosters.
- Snelle plaatsing. Monoblock airco’s zijn in een handomdraai geplaatst. Er hoeven geen units aan elkaar gekoppeld te worden. Het enige wat er bij de vaste monoblocks hoeft te gebeuren is het aanbrengen van een slangdoorvoer en het ophangen van de binnenunit.
- Weinig ruimteverlies. Daar waar een mobiele standalone airco een behoorlijke sta-in-de-weg kan zijn in een kamer of klein kantoor, is een vaste monoblock airco mooi in het interieur te integreren. Je hebt hierbij de keuze uit plafond, wand en vloermodellen.
- Goedkoop in aanschaf. Monoblock airco systemen zijn goedkoper in aanschaf dan split airco’s. Ten eerste betaal je maar voor één unit en ten tweede heeft de installateur minder montage- en aansluitwerkzaamheden.
Nadelen
- Produceert meer geluid. We beginnen maar meteen met het grootste minpunt van een monoblock airco: het motorgeluid. Met een standalone airco heb je de compressor in de binnenunit zitten. Alhoewel moderne airco’s steeds minder geluid voortbrengen, produceren ze altijd nog meer geluid dan split airco’s.
- Niet overal te plaatsen. Een vaste monoblock airco kan alleen aan een buitenmuur worden bevestigd. Er moet immers een luchtdoorvoer naar buiten aangelegd worden. Daarbij komt er de beperking dat je niet zomaar overal een gevelafvoer mag plaatsen. Met een split airco heb je dit probleem niet.
- Rendementsverlies door afvoer mobiel monoblock. Kijken we naar de lucht afvoer mogelijkheden van de mobiele monoblocks, zien we dat je altijd een raam of deur open moet zetten om de afvoerslang uit te leggen. Omdat het een slang is van het formaat van die van een wasdroger, komt er door het opstaande raam of de deur nogal wat warmte binnen op die manier. Om aan dat feit te ontsnappen, kiezen veel consumenten dan toch voor een aircooler of luchtkoeler. Aircoolers koelen iets minder koud, maar bieden aan een klein vertrek een aangename verfrissing. En het belangrijkste is: je hoeft geen raam open te zetten, terwijl je koelt.
Monoblock airco prijs
Vanwege de vele in de handel verkrijgbare typen monoblock airco, liggen de prijzen nogal uiteen. Niet alleen het merk, vermogen en uitvoering van de standalone airco spelen een rol bij het uiteindelijk kostenplaatje. Ook de installatie is afhankelijk van bijkomende factoren. Denk hierbij aan moeilijkheid en bereikbaarheid van de wand waar de binnenunit aan bevestigd en het luchtrooster geplaatst, moet worden. Voordat je overgaat tot aankoop van een vaste monoblock airco doe je er verstandig aan bij meerdere installateurs een prijsopgave aan te vragen. Elke koelspecialist heeft zo zijn eigen favoriete fabrikant en werkmethode.
Een vaste monoblock airco installatie laat je het best verzorgen door een erkend koelspecialist. Dit is in de eerste plaats belangrijk voor de garantie van het apparaat, maar je weet dan ook meteen zeker dat het koelsysteem professioneel gevuld, gevacumeerd en gecontroleerd is, voordat je het in gebruik neemt. De kosten van een monoblock airco, inclusief btw en plaatsing kost een bedrag dat ligt tussen de € 1.200,- en € 3.000,- per apparaat. Laat je een airco in een woning plaatsen die ouder is dan tien jaar, kun je een btw verlaging aanvragen. Daar waar je normaliter 21% betaalt, betaal je dan maar 6%. Dit is op werk én materialen. Voorwaarde is wel dat de aanleggend installateur geregistreerd is.
Voor een mobiele monoblock airco liggen de bodemprijzen rond de € 250,- en lopen op tot zo’n € 950,-. Mobiele standalone airco’s vragen geen specialistische installatie. Ze werken volgens het systeem, ‘plug and play’. Het enige wat je hoeft te doen is zelf de afvoerslang door een raam, deur of slangdoorvoer te leggen.
Hoe kies je een monoblock airco ?
Vermogen is niet alles als het gaat om monoblock airconditioners. Bij de keuze moet ook rekening worden gehouden met het energieverbruik, de eenvoud en het geluidsniveau.
Criterium 1: Vast of mobiel?
Monoblock betekent dat de airconditioner geen buiteneenheid heeft, in tegenstelling tot de split airconditioner. De mobiele monoblock airconditioner is zeer praktisch in de zomer. Hij is niet duur, vereist geen werkzaamheden, is gemakkelijk te verplaatsen, vergt weinig onderhoud en is geschikt voor verschillende ruimten (woningen, bedrijven, kantoren). Anderzijds blijft de doeltreffendheid ervan beperkt tot kleine ruimten en is er een opening nodig om de warme lucht af te voeren.
De vaste monoblock airconditioner, die iets efficiënter is dan de mobiele, is verkrijgbaar in een wandmodel en een raammodel. In beide gevallen zijn de voordelen het installatiegemak, de redelijke kosten, de betrouwbaarheid en het onderhoudsgemak. Anderzijds blijft het gekoelde oppervlak beperkt en zal men de muur moeten doorboren om de warme lucht af te voeren. Om nog maar te zwijgen van het lawaai van de compressor en het mogelijke gebrek aan esthetiek.
Criterium nr. 2: De koelcapaciteit
Met dit criterium moet u absoluut rekening houden bij uw keuze. Het bepaalt de snelheid waarmee de monoblock airco de lucht in een ruimte koelt. Uitgedrukt in BTU's staat deze koelcapaciteit of British Thermal Unit in direct verband met het vermogen (in watt) van de eenheid. Hoe krachtiger de airconditioner, hoe hoger de BTU-waarde.
Maar de efficiëntie van een monoblock airco hangt niet alleen af van zijn BTU-waarde. De grootte van de kamer heeft er veel mee te maken, evenals de isolatie, de blootstelling aan de zon, de hoogte van het plafond, de warmtebronnen en de bewoners. Reken 8.000 BTU voor minder dan 20 m², 12.000 BTU tussen 20 en 35 m², 18.000 BTU voor een kamer van 35 tot 40 m².
Criterium #3: Geluidsniveau
Goed om te weten, de monoblock airconditioner maakt meer lawaai dan de split airconditioner. Inderdaad, de motor van de splitsing is buiten het huis. In de meeste gevallen varieert het geluidsniveau van een monoblock airconditioner van 60 tot 70 dB, tegenover 30 tot 40 dB voor een monoblock airconditioner. Natuurlijk, de nachtstand maakt de monoblock stiller om te slapen.
Mensen die 's nachts gevoelig zijn voor het lawaai van huishoudelijke apparaten, raden wij aan een vaste monoblock airco te kopen, of zelfs een split voor bijna 2.000 euro. De motor die de mobiele monoblock in staat stelt de lucht in de kamer te koelen, is ingesloten in de unit die zich in de slaapkamer bevindt, vandaar dat het geluid beter waarneembaar is.
Criterium nr. 4: Energie-efficiëntie
Airconditioners zijn energieverslindende apparaten, of ze nu in enkelvoudige of monoblock zijn. Om een sterke stijging van uw elektriciteitsrekening te vermijden, moet u zich interesseren voor de EER of Energy Efficiency Ratio. Deze wordt verkregen door de geleverde koelenergie te delen door de verbruikte elektrische energie. Een lage EER betekent dat het toestel weinig energie verbruikt.
Op de verpakking wordt de energie-efficiëntie vaak vervangen door de energieklasse, bv. A, A+, A++, B+, D, enz. Ondanks de onbetrouwbaarheid van deze index blijven het opgegeven koelvermogen (in kW) en het elektriciteitsverbruik belangrijke indicatoren voor de beoordeling van de prestaties van de monoblock airco. Tenslotte is er de COP of prestatiecoëfficiënt. Hoe hoger de waarde, hoe efficiënter de airconditioner.
Criterium 5: Aanvullende functies
Alle airconditioners ontvochtigen de lucht. In sommige gevallen kan de ontvochtigingsfunctie onafhankelijk van de koelfunctie worden gebruikt om de vochtigheidsgraad te regelen. Evenzo zuiveren alle airconditioners uit één stuk de lucht met houtskool-, HEPA- of andere filters. Sommige kunnen de fijnste deeltjes opvangen en zelfs geurtjes verwijderen.
De timer is ook een must-have functie. Hiermee kunt u de start- en stoptijden van de monoblock airconditioner programmeren. Naast de bedieningselementen aan de voorzijde van de unit, wordt elke monoblock airco verkocht met een afstandsbediening. Ten slotte zijn sommige airconditioners omkeerbaar, d.w.z. dat zij in de winter kunnen worden omgebouwd tot verwarmingseenheden.
Dingen om op te merken
Met uitzondering van enkele aan de muur gemonteerde modellen, zijn monoblock airconditioners minder duur dan split airconditioners. De hoge prijs van deze laatste is vaak te wijten aan het ontwerp ervan. De motor van het koelcircuit van een split-airconditioner bevindt zich buiten, wat de kosten van de aankoop en installatie verhoogt.
Onderhoud van een monoblock airconditioner
In principe komt het onderhoud van een monoblock airconditioner neer op het regelmatig reinigen van de filters, het vervangen van het koelmiddel en het opbergen van de airconditioner wanneer de koude seizoenen aanbreken. We zullen uitleggen hoe je dat doet.
Reinigen van de filters
Net als een ventilator, verplaatst een airconditioner een enorme hoeveelheid lucht. Een unit met vuile filters zal de luchtkwaliteit in de ruimte verslechteren. Daarom moet u de filters reinigen en regelmatig vervangen. U kunt dit doen met een borstel, een doek en een emmer zeepsop.
Naast het reinigen van de filters, moet u ook overwegen uw monoblock airconditioner af te stoffen met een stofzuiger. Stofzuig de ventilatie-openingen, waardoor de verspreiding van met deeltjes geladen lucht sterk wordt verminderd. En vergeet niet de condensbak regelmatig te legen om schimmelvorming te voorkomen.
Het koelgas
De "monoblock air conditioner" is een apparaat dat voornamelijk voor particulieren is ontworpen. De wetgeving legt de gebruikers dus geen inspectie- of onderhoudsplicht op. In feite moeten alleen apparaten met een vermogen van meer dan 12 kW of die meer dan 4 kg koelmiddel bevatten, door een vakman worden gekeurd.
Dit betekent natuurlijk niet dat uw monoblock airconditioner geen risico loopt op verstopping en andere gaslekken. Laat het toestel uit voorzorg om de twee jaar door een vakman nakijken. Dit garandeert een goede werking en voorkomt het risico van koelmiddellekkage.
Opslag
Als de zomer voorbij is, hebt u uw airconditioner niet meer nodig, tenzij hij omkeerbaar is. Voordat u de stekker uit het stopcontact haalt, laat u het een paar uur draaien in de stand met één ventilator. Op die manier zullen alle kanalen en leidingen van het toestel vrij zijn van vocht. Doe dezelfde handeling in de lente, als het weer warm is.
Waarom een goede monoblock air conditioner kopen?
Esthetisch, goedkoop, gemakkelijk te installeren, krachtig... De monoblock airconditioner heeft vele voordelen. Hier zijn 4 redenen waarom u er een nodig heeft.
Om de hitte aan te kunnen
In de zomer helpen monoblock airconditioners u om te gaan met hittegolven. Vast of mobiel, de monoblock airconditioner verlaagt de temperatuur aanzienlijk, vooral in kleine en middelgrote ruimten. Het kanaal voert de warme lucht af en vervangt die door verse lucht, in tegenstelling tot een ventilator die de warme lucht alleen maar aanwakkert.
Voor de eenvoud
In tegenstelling tot een split-airconditioner, waarbij veel werk moet worden verricht om de binnen- en buitenunit te installeren, combineert een single-package-airconditioner de compressor en de ventilator in één enkele unit. Dankzij dit ontwerp is hij gemakkelijk te installeren, te bedienen en te onderhouden. Plaats het afzuigkanaal gewoon bij een raam of opening. En zelfs als je een gat in de muur moet boren, is dat niet erg.
Eenmaal geïnstalleerd, biedt de monoblock air conditioner een breed scala aan functies. Met de afstandsbediening kunt u van op afstand aanpassingen verrichten. Sommige modellen hebben Wi-Fi-connectiviteit, zodat ze met een smartphone kunnen worden bediend. Aarzel niet om de werkingsmodus aan uw behoeften aan te passen (verwarming, nachtmodus, boost...).
Voor mobiliteit
Dit geldt voor de monoblock airconditioner. Uitgerust met wieltjes kan dit toestel door het huis worden verplaatst, op voorwaarde dat in de voor het gebruik bestemde ruimten afgesloten openingen worden aangebracht. U kunt hem ook dichter bij uw bed, bureau of bank zetten om van de koelte te genieten.
Voor de redelijke prijs in vergelijking met de split airconditioner
Toegegeven, een airconditioner kost meer dan een ventilator. Maar in vergelijking met andere types airconditioners, met name split-airconditioners, is de prijs van een monoblock airconditioner nog steeds laag. Voor alle budgetten is er wel iets passends te vinden, gezien het overvloedige aanbod en de zeer vergelijkbare kwaliteit van de verschillende modellen. Het vermogen en het lage geluidsniveau doen de prijs echter stijgen.
Tips
Laat uw airconditioner continu draaien.
Talrijke tests hebben aangetoond dat een continue werking van de airconditioner minder energie verbruikt dan een occasioneel gebruik. Een airconditioner die de gewenste temperatuur al heeft bereikt, zal zijn koelvermogen verminderen. Dit zal het energieverbruik verminderen, vooral bij warm weer.
Beperk het temperatuurverschil tussen binnen en buiten tot 7°C.
Als u de temperatuur in de kamer met 3 tot 5°C verlaagt ten opzichte van de buitentemperatuur, zal de lucht al koel zijn. Bij meer dan 5°C zal het energieverbruik dramatisch toenemen. Probeer een temperatuurverschil van 7°C ten opzichte van de buitenlucht te vermijden, anders kunt u een hitteshock krijgen of verkouden worden.
Maak het filter regelmatig schoon.
Regelmatige reiniging van de filters in de compacte airconditioner zal de levensduur aanzienlijk verlengen. De goede werking van de eenheid en de geschatte koelprestaties hangen er ook van af. Bovendien zorgen schone filters voor een gezonde luchtverdeling zonder fijne deeltjes en houden ze een bevredigende luchtkwaliteit in huis in stand.
Buig of verleng het kanaal niet.
Een gebogen kanaal kan de warme lucht niet goed afvoeren. Er bestaat zelfs een risico dat warme lucht terug de kamer in wordt geperst. Het is ook niet nodig het kanaal te verlengen, aangezien de afzuigcapaciteit wordt aangepast aan de lengte van het kanaal.
Denk aan de positie van het raam.
Een raam dat niet in het midden van de muur is geplaatst, kan afbreuk doen aan de koelefficiëntie. De lucht moet naar het midden van de kamer worden gericht voor optimale prestaties. Houd ook rekening met de blootstelling aan de zon en of het raam tijdens de installatie moet worden afgedicht.
FAQ
Welke monoblock air conditioner moet ik kiezen?
Naar onze mening is de beste monoblock airconditioner voor de meeste mensen de Olimpia Splendid 01917 Dolceclima Air Pro 14. De Suntec Wellness Impuls 2.6 Eco R290 is de beste goedkope keuze. Als wandairconditioner is de Olimpia Splendid Unico Inverter 01052 een echte aanrader. Tot slot kan de Klarstein Frostik 9000 BTU worden geïnstalleerd onder een raam, ingebouwd in een muur of boven een winkeldeur.
Hoe kies ik een monoblock air conditioner?
Voordat u een keuze maakt, moet u zich afvragen of u een vaste of een mobiele airconditioner wilt. De eerste kan worden gemonteerd of verzonken op een muur of raam. Deze laatste is uitgerust met wieltjes waarmee u hem van kamer naar kamer kunt verplaatsen. Zoals bij elke airconditioner met koelmiddel moet u ook rekening houden met de koelcapaciteit, het geluidsniveau, de energie-efficiëntie en de extra kenmerken.
Hoe onderhoud ik een monoblock airco?
Het onderhoud van een monoblock airconditioner bestaat in principe uit het wekelijks, tweewekelijks of maandelijks reinigen van het filter, afhankelijk van hoe stoffig uw huis is. Denk er ook aan de ventilatieopeningen af te stoffen met een stofzuiger en bel om de 2 jaar een vakman om het koelgas te controleren en te vervangen.
Hoeveel kost een monoblock airconditioner?
De prijzen beginnen bij 300 euro voor een goedkope mobiele airconditioner en kunnen oplopen tot 2 000 euro of meer voor een stationaire airconditioner uit het topsegment. Je zult geen moeite hebben om een goede deal te vinden voor minder dan £1,200.
Wat zijn de beste merken van monoblock airconditioners?
De markt voor monoblock airconditioners is zeer concurrerend. Veel modellen zijn gelijk, net als de merken. Daikin, Olimpia Splendid, Suntec Wellness, Klarstein en Technibel onderscheiden zich echter door hun productiekwaliteit en -prestaties.