logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Monoblock airco systeem

Monoblock aircosystemen bestaan uit alleen een binnenunit. Ze hebben géén buitenunit en bestaan in vaste en mobiele uitvoeringen. De monoblock wordt ook wel standalone airco genoemd. Hieronder gaan we dieper in op de werking, prijzen en de voor- en nadelen van monoblock airco’s.

Monoblock airco: wat is het en hoe werkt het?

Monoblock airco’s zijn klimaatbeheersingssystemen die geen buitenunit hebben. De compressor bevindt zich in de binnenunit. Het merendeel van de monoblock airco’s zien we in de vorm van mobiele apparaten, maar er bestaan ook vaste standalone opstellingen. Wat grootte en uiterlijk betreft, lijkt een monoblock airco nog het meest op een gewone cv radiator.

Vaste monoblocks zullen altijd aan een buitenmuur gemonteerd moeten worden. Het apparaat beschikt immers over een aan- en afvoerslang. Deze twee slangen worden met buiten verbonden via een muurdoorvoer. Aan de buitengevel krijg je hiervoor twee roosters geplaatst. Standalone airco’s zijn groter in omvang dan alleen de binnenunit van een split airco. Dat is omdat het monoblock toestel, in plaats van alleen een ventilator ook de motor herbergt.

Mobiele monoblock airco’s kun je naar behoefte van de ene naar de andere ruimte verplaatsen. Waar je wel altijd rekening mee moet houden is dat je een raam of deur open houdt, om de luchtafvoerslang door te leggen. De dikte van deze afvoer is te vergelijken met die van een droger.

Bediening monoblock airco

Monoblock airco’s zijn voorzien van een manueel touch panel display op het apparaat zelf en/of een afstandsbediening. Fabrikanten die eveneens split airco’s produceren die je kunt aansluiten op je huisautomatiseringssysteem, bieden eveneens apps aan voor bediening met je smartphone.

Vaste monoblock aircosystemen kunnen daarnaast voorzien worden van een instelbare thermostaat. Je hoeft dan geen domoticasysteem te hebben om toch op gezette tijden je airco te kunnen activeren of deactiveren.

Monoblock airco types

Voor het gemak volgt hieronder een uiteenzetting van monoblock airco typen.

1. Vaste opstelling monoblock airco

Een vaste monoblock airco bestaat alleen uit een binnenunit. Je hebt niet te maken met een extra buitenunit. Ze kunnen zowel aan het plafond, een wand of op de vloer gemonteerd worden. Wat je wel met een standalone aircosysteem altijd houdt, is een doorvoer naar buiten voor de slangen van de luchtaanvoer en de uitstoot. Je ziet hier niet meer van dan twee roosters in de gevel.

Vaste monoblock airco’s hebben over het algemeen een krachtigere motor dan hun mobiele broertjes. Voor het koelcomfort in grotere ruimten, zoals een kantoor, is dit een niet te onderschatten verschil. Wanneer je een werkruimte wilt gaan koelen, doe je er verstandig aan je eerst voor te laten lichten door een koelspecialist.

2. Mobiel monoblock airco apparaat

Negen van de tien verrijdbare airco’s zijn zogenaamde standalone apparaten. Ze bieden je de mogelijkheid op elke gewenste tijd, iedere gewenste ruimte te koelen. Voor een lage aanschafprijs heb je met een mobiele airco een flexibele koeloplossing. Daarnaast kun je het plaatsen van een mobiele airco gewoon zelf en bespaar je ook nog eens op installatiekosten.

Een minpuntje van mobiele monoblocks is dat ze altijd hun warme lucht af moeten voeren. Hiervoor dien je de afvoerslang door een open raam of deur te leggen. Doordat er dan weer warmte het vertrek binnenstroomt, gaat dit ten koste van het rendement van de mobiele airco.
Bekijk hier: beste mobiele arico in 2020

Monoblock airco: voor- en nadelen

Voordelen

  • Geen ontsierende buitenunit. Het meest in het oog springende voordeel van de standalone airco is het feit dat je geen buitenunit hoeft te laten plaatsen. Dit ten overstaan van een split aircosysteem, waarbij er een buiten- en minimaal één binnenunit geïnstalleerd moet worden. Geen buitenunit betekent esthetisch gezien dat er aan de buitenkant van het pand geen ontsierende kast zichtbaar is. Het enige wat te zien zal zijn, zijn de twee luchtroosters.
  • Snelle plaatsing. Monoblock airco’s zijn in een handomdraai geplaatst. Er hoeven geen units aan elkaar gekoppeld te worden. Het enige wat er bij de vaste monoblocks hoeft te gebeuren is het aanbrengen van een slangdoorvoer en het ophangen van de binnenunit.
  • Weinig ruimteverlies. Daar waar een mobiele standalone airco een behoorlijke sta-in-de-weg kan zijn in een kamer of klein kantoor, is een vaste monoblock airco mooi in het interieur te integreren. Je hebt hierbij de keuze uit plafond, wand en vloermodellen.
  • Goedkoop in aanschaf. Monoblock airco systemen zijn goedkoper in aanschaf dan split airco’s. Ten eerste betaal je maar voor één unit en ten tweede heeft de installateur minder montage- en aansluitwerkzaamheden.

Nadelen

  • Produceert meer geluid. We beginnen maar meteen met het grootste minpunt van een monoblock airco: het motorgeluid. Met een standalone airco heb je de compressor in de binnenunit zitten. Alhoewel moderne airco’s steeds minder geluid voortbrengen, produceren ze altijd nog meer geluid dan split airco’s.
  • Niet overal te plaatsen. Een vaste monoblock airco kan alleen aan een buitenmuur worden bevestigd. Er moet immers een luchtdoorvoer naar buiten aangelegd worden. Daarbij komt er de beperking dat je niet zomaar overal een gevelafvoer mag plaatsen. Met een split airco heb je dit probleem niet.
  • Rendementsverlies door afvoer mobiel monoblock. Kijken we naar de lucht afvoer mogelijkheden van de mobiele monoblocks, zien we dat je altijd een raam of deur open moet zetten om de afvoerslang uit te leggen. Omdat het een slang is van het formaat van die van een wasdroger, komt er door het opstaande raam of de deur nogal wat warmte binnen op die manier. Om aan dat feit te ontsnappen, kiezen veel consumenten dan toch voor een aircooler of luchtkoeler. Aircoolers koelen iets minder koud, maar bieden aan een klein vertrek een aangename verfrissing. En het belangrijkste is: je hoeft geen raam open te zetten, terwijl je koelt.

Monoblock airco prijs

Vanwege de vele in de handel verkrijgbare typen monoblock airco, liggen de prijzen nogal uiteen. Niet alleen het merk, vermogen en uitvoering van de standalone airco spelen een rol bij het uiteindelijk kostenplaatje. Ook de installatie is afhankelijk van bijkomende factoren. Denk hierbij aan moeilijkheid en bereikbaarheid van de wand waar de binnenunit aan bevestigd en het luchtrooster geplaatst, moet worden. Voordat je overgaat tot aankoop van een vaste monoblock airco doe je er verstandig aan bij meerdere installateurs een prijsopgave aan te vragen. Elke koelspecialist heeft zo zijn eigen favoriete fabrikant en werkmethode.

Een vaste monoblock airco installatie laat je het best verzorgen door een erkend koelspecialist. Dit is in de eerste plaats belangrijk voor de garantie van het apparaat, maar je weet dan ook meteen zeker dat het koelsysteem professioneel gevuld, gevacumeerd en gecontroleerd is, voordat je het in gebruik neemt. De kosten van een monoblock airco, inclusief btw en plaatsing kost een bedrag dat ligt tussen de € 1.200,- en € 3.000,- per apparaat. Laat je een airco in een woning plaatsen die ouder is dan tien jaar, kun je een btw verlaging aanvragen. Daar waar je normaliter 21% betaalt, betaal je dan maar 6%. Dit is op werk én materialen. Voorwaarde is wel dat de aanleggend installateur geregistreerd is.

Voor een mobiele monoblock airco liggen de bodemprijzen rond de € 250,- en lopen op tot zo’n € 950,-. Mobiele standalone airco’s vragen geen specialistische installatie. Ze werken volgens het systeem, ‘plug and play’. Het enige wat je hoeft te doen is zelf de afvoerslang door een raam, deur of slangdoorvoer te leggen.