logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airco prijs en laten plaatsen kostprijs (2024)

Wanneer je erover denkt om je huisklimaat te laten beheersen door een airco te kopen, is de eerste vraag die opkomt: “wat gaat is de prijs?” Hieronder vind je een volledig airco prijzen en kosten overzicht, inclusief de plaatsingskosten.

Kostprijs per soort airco

Airconditioning systemen bestaan er in verschillende uitvoeringen en sterktes. De tabel hieronder geeft de gemiddelde prijs weer van de meest toegepaste aircosystemen voor woningen en kleine bedrijfsruimten.

Airco typePrijs (incl. installatie)
1.Monoblock. Vast type zonder buitenunit€ 1.200,- tot € 3.000,-
2.Split-airco. Vast type met buitenunit€ 1.500,- tot € 3.000,-
* Elke extra binnenunit bij split-airco € 800,- tot € 1.000,-
3.Mobiele airconditioning Prijzen beginnen met € 250,-

1. Monoblock. Vaste airco zonder buitenunit

Monoblock aircosystemen hebben geen buitenunit. Alle functies van het toestel zijn in een enkel apparaat samengebracht. Het enige zichtbare aan de buitengevel zijn twee roosters voor de lucht inlaat en afvoer. Hierdoor ben je bij de plaatsing, gebonden aan een buitenmuur. Bij mobiele monoblock airco’s heb je dit nadeel niet. Omdat de luchtafvoerslang door een deur of venster gelegd wordt, kun je het aircotoestel op elke gewenste plaats gebruiken.

Monoblock airco’s zijn eenvoudig te installeren. Met een beetje handigheid kun je het heel vaak zelf. Een nadeel bij dit type airconditioners is het hoge geluidsniveau dat ze produceren. Doordat de compressor in het apparaat zelf zit, heb je namelijk al het geluid binnen. Dit maakt ze minder geschikt voor slaapkamers en kantoren.

Voor een vaste monoblock airco, incl. installatie, ben je tussen de € 1.200,- en € 3.000,- kwijt.

2. Split-airco. Vast airco met buitenunit

Split airco systemen bestaan uit een buitenunit en één of meerdere binnenunits. Een buitenunit met één binnenunit noemen we een single-split airco. Gaat het om meer dan een binnenunit, spreken we van een multi-split airco. De werking is simpel: de buitenunit koelt de lucht met koelvloeistof en de binnenunit blaast deze het vertrek in.

Het grootste voordeel van een split systeem is dat de geluid producerende motor buiten staat. Een tweede, is de mogelijkheid om meerdere binnenunits aan een buitenunit te koppelen. Zowel de aanschaf, als de installatie is soms goedkoper dan meerdere losse single-split airco’s.

Voor een single-split airco, incl. installatie, ben je gemiddeld tussen de € 1.500,- en € 3.000,- kwijt. Voor elke extra binnenunit, betaal je gemiddeld € 800,- tot 1.000,- extra per toestel.

3. Mobiele airco

Voor sporadisch gebruik, is de mobiele airco een ideale uitkomst. Qua elektriciteit verbruikt hij iets meer dan vaste airconditioning, maar daar staat tegenover dat de aanschafprijs beduidend lager ligt. Wanneer je hem bijvoorbeeld alleen maar in de warme zomermaanden gebruikt, is dit veruit de goedkoopste oplossing.

Mobiele airco’s kunnen uitgevoerd zijn mét en zonder extra buitenunit. Split uitvoeringen van de verplaatsbare airco komen we echter niet vaak tegen. De nadelen van een mobiel toestel zijn: 1. het geluid en 2. het feit dat je tijdens het koelen een raam of deur moet openzetten om de luchtafvoerslang door naar buiten te leggen.

De prijzen van een mobiele airco beginnen met € 200,-.

Factoren die de airco prijs bepalen

Al de hier genoemde prijzen zijn richtprijzen.Wanneer je erover denkt om een airconditioningsysteem aan te laten leggen of een losse airco te kopen, bedenk dan dat het vermogen en type toestel wat je nodig hebt, afhankelijk is van de lokale omstandigheden. Hieronder de meest belangrijke factoren die van invloed zijn op de uiteindelijke kostprijs van een airco.

  • Aantal binnenunits. Met bedragen van € 800,- tot € 1.000,- per extra binnenunit, zijn het aantal toestellen dat je aansluit op een buitenunit een van de grote prijsbepalers van een airco installatie. Toch is dit vaak goedkoper dan meerdere single-airco’s. Wil je in verschillende ruimtes teglijktijdig koelen en verwarmen of liggen de kamers te ver verwijderd van de buitenunit, kan het echter voorkomen dat je niet anders kan dan kiezen voor aparte split-airco’s.
  • Compressievermogen van koeler. Het motorvermogen heeft ook een groot aandeel in de uiteindelijke kostprijs van een airco systeem. Je keuze van motorvermogen is afhankelijk van de grootte van het te koelen vertrek en de ligging ten opzichte van de zon. Hoe hoger de energieprestatie, des te meer geluid hij produceert. Kijk altijd of dit is toegestaan, in verband met geluidsoverlast naar belendende panden en geen invloed heeft op je eigen inschaling volgens het energielabel.
  • Type en installatie. Afhankelijk van het type, kunnen de binnenunits van de airconditioning op verscheidene manieren aangelegd worden. Je hebt modellen voor opbouw aan een muur, op de vloer of aan het plafond. Er zijn ook aircotypen die je volledig weg kunt werken achter een betimmering of boven een verlaagd plafond. Het enige wat je dan ziet, zijn de twee roosters voor de aan- en afvoer van lucht. Inbouw kost meer dan opbouw. Daarbij dienen we ook op te merken dat plafondmodellen doorgaans iets duurder zijn in aanschaf.
  • BTW korting. Wanneer je in een woning die ouder dan tien jaar is, een aircosysteem laat installeren, kun je in bepaalde gevallen aanspraak maken op btw-verlaging. En die is niet gering. In plaats van de gebruikelijke 21% hoef je bij de aanleg in een oude woning maar 6% te betalen. Voorwaarde is wel dat de levering en aanleg door een erkend en geregistreerd koeltechnisch bedrijf uitgevoerd wordt.
  • Luxe snufjes. De standaard airco, zoals wij hem meestal zien, zal alleen koelen. Er zijn echter ook airco’s die de functioneren als een volledig klimaatbeheersingssysteem. Die kunnen dus naast koelen, ook verwarmen, de lucht bevochtigen of ontvochtigen en ventileren. Daarnaast kun je een airconditioningstoestel uitrusten met een aansluiting op een automatische kamerthermostaat, een app. voor besturing vanaf een smartdevice of een sensor die de airco pas activeert zodra er zich een of meer personen in de ruimte bevinden. Vanzelfsprekend heeft elk luxe snufje zo zijn prijskaartje.
  • Installatiebedrijf en gekozen merk. Het grootste aandeel in de totaalprijs van een aircosysteem ligt bij het gekozen merk en de koeltechnieker die de installatie uitvoert. Niet alleen liggen de prijzen van airco merken nogal uiteen, ook de tarieven die installateurs hanteren, kunnen onderling grote verschillen vertonen. Om zoveel mogelijk waar voor je geld te krijgen, vraag je daarom het best van te voren op meerdere plaatsen een offerte op. Zo kun je eerst eens enkele merken en installaties met elkaar vergelijken en weet je zeker dat je later niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wat is de beste airco?

Er is geen ‘de beste airco’ voor elke woning of bedrijfsruimte. Het rendement dat je hebt van een airconditioning is afhankelijk van de lokale omstandigheden en de uitvoering van het klimaatsysteem. Zo is het ook met de vraag of je beter een vaste of mobiele airconditioning kunt kopen. Een en ander hangt voornamelijk af van de frequentie van je gebruik. Wanneer je denkt met grote regelmaat de airco aan te zetten of hij is nodig in een ruimte, waar je geen herrie wilt, kun je het beste kiezen voor een airco met vaste binnen- en buitenunits.

Duurdere en kwalitatief betere merken zullen een betere luchtverspreiding geven en minder hinderlijk geluid produceren. Daarnaast wordt door de betere airco ook de temperatuurovergang traploos geregeld. Dat betekent dat je minder kans hebt op kou vatten of pijnlijke spieren door de koude lucht.

Denk je daarentegen zo maar af en toe de airco aan te zetten, bijvoorbeeld alleen in de zomer op warme dagen, is een mobiele airco een goed en goedkoop alternatief. Bedenk wel dat je met een mobiele airconditioning geen grote ruimtes op een snelle manier kunt koelen. De capaciteit van draagbare airco’s is beperkt tot het koelen van kleine vertrekken.

Koop geen airco zonder vermogensberekening!

De ene airconditioning is de andere niet. Klimaatbeheersingssystemen worden onderverdeeld in klassen, naar gelang hun motorvermogen en de daarbij behorende hoeveelheid koelvloeistof die ze bevatten. De capaciteit die je nodig hebt voor de te koelen ruimte hangt af van het aantal m3 dat die ruimte beslaat, het aantal personen dat er het meeste van de tijd in aanwezig is en eventueel andere warmte producerende apparaten of activiteiten.

Met een airconditioning die eigenlijk een te lichte motor heeft, ben je in eerste instantie wel goedkoper uit, maar zul je niet het gewenste resultaat behalen. Daarnaast zal hij meer draaien en dus sneller slijten. Op den duur leidt dit tot storingen en de noodzaak om de airco sneller te vervangen.

Wanneer je een installateur langs laat komen voor een prijsopgave, maakt hij direct een vermogensberekening van welke airco in jouw situatie de verstandigste aankoop is.

Prijs airco installatie

In dit artikel noemden we steeds airco prijzen inclusief installatie. In de meeste gevallen wordt namelijk de plaatsing verzorgd door het installatiebedrijf, waar je de airco koopt. Zelf installeren kan en mag wel, maar wordt over het algemeen afgeraden.

Bij de installatie wordt namelijk door de koeltechnieker tevens een product- en dienstgarantie afgegeven. Geen enkele installateur wil garant staan voor een product of dienst die hij niet zelf geleverd en getest heeft. Ook bij later onderhoud of een probleem met de airco kun je geen aanspraak op fabrieksgarantie maken, wanneer het airco systeem niet door een geregistreerd installateur is aangelegd.

Beginnen met een goedkope airco

Weet je niet zeker of je wel genoeg waar voor je geld krijgt van een vast airco systeem of dat het rendement dat is, wat je ervan verwacht, kun je ervoor kiezen eerst een goedkope mobiele airco te kopen. Met een klein model verplaatsbare airco kun je een gemiddeld grote kamer aangenaam verkoelen. Voor enkele honderden euro’s heb je al een leuk aircootje.

Voor een goede prijs-kwaliteit verhouding, kijk je beter ook niet alleen naar de aanschafprijs, maar ook naar het gebruiksgemak en het elektriciteitsverbruik. Misschien is het wel aantrekkelijker om meteen te kijken voor een airco met verwarming. Een airco die aangesloten wordt op een warmtepomp verbruikt tot 3x minder stroom dan een gewone airco en is ook goedkoper in gebruik dan een andere vorm van elektrische verwarming.

Voor meer informatie over prijzen van de soorten en mogelijkheden voor klimaatbeheersing in je leefruimten, neem je het best contact op met een professioneel koelbedrijf.