logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Aircooler: Werking, Voordelen, en Prijzen [vs. mobiele en vaste airco]

De aircooler is een van die fijne uitvindingen die op warme dagen het verblijf binnenshuis aanmerkelijk prettiger maken. Door de continue aanvoer van gekoelde lucht ontstaat er een lagere omgevingstemperatuur. Werk en andere activiteiten worden zo minder vermoeiend en zelfs slapen geeft in een koele kamer meer ontspanning. Hieronder zetten we een en ander uiteen over aircoolers.

Hoe werkt een aircooler?

De aircooler, ook wel luchtkoeler genoemd, verfrist de omgevingslucht. Het apparaat koelt niet in die mate als een airconditioning met koelvloeistof, maar wel meer dan een gewone ventilator. Aircoolers zijn voorzien van een koelelement met water. De warme lucht wordt gekoeld door het water, waardoor er een verdamping ontstaat. De met kleine vochtdeeltjes verrijkte, afgekoelde lucht blaast hij vervolgens de ruimte in.

Conclusie: Daar waar een mobiele airco de temperatuur met 10 graden kan laten dalen, is dat met een luchtkoeler maximum een graad of 3. Dat is niet spectaculair, maar soms net genoeg om een aangenaam leefklimaat te creëren.

Luchtkoeler als luchtbevochtiger

Doordat met minuscule vochtdeeltjes de omgevingstemperatuur naar beneden gehaald wordt, komt er vocht in de ruimte. Op zich is dat geen probleem. Wanneer je toch al een droog leefklimaat in je woning hebt, is een aircooler daarom ook meteen een uitstekende luchtbevochtiger. In een vochtige woning kun je beter kiezen voor een mobiele airco. Voor de goede orde: een gezonde luchtvochtigheid binnenshuis ligt tussen de 40 en 60%. Met een aircooler is het daarom belangrijk dat je de lucht niet té vochtig laat worden. Bij het gebruik van een luchtkoeler doe je er verstandig aan altijd een raampje open te zetten.

Aircooler versus mobiele airco

Goed beschouwd liggen de eigenschappen van een aircooler en mobiele airco niet zo ver uiteen. Hieronder enkele punten waaruit dat blijkt.

1. De prijs

Luchtkoelers zijn beduidend goedkoper dan mobiele airco’s. De goedkoopste aircoolers beginnen met een prijs van € 30,- terwijl de meest simpele mobiele airco toch al gauw € 200,- kost. Deze genoemde bedragen zijn inclusief btw. De prijzen lopen op, naarmate het motorvermogen oploopt of het design aantrekkelijker gemaakt is. Aircoolers zijn in het energieverbruik daarnaast ook aanmerkelijk energiezuiniger dan mobiele airconditioners.

2. Het gebruik

De mobiele airco is uitermate geschikt om het binnenklimaat volledig te regelen. Net als de aircooler werkt een airco volgens het principe van: warme lucht in, koude lucht uit. Met een verplaatsbare airco kun je de temperatuur echter tot wel 10 graden naar beneden brengen

Een aircooler is minder krachtig dan een airconditioner. Het brengt de temperatuur hoogstens 3 graden naar beneden. Voor ons is dat echter soms net genoeg, om met een gevoel van welbehagen te kunnen functioneren. Luchtkoelers werken, niet zoals de airco op koelvloeistof, maar met koud water. Daardoor is het apparaat stiller en goedkoper in gebruik.

3. De plaatsing

Zowel de aircooler als de mobiele airco, vragen geen ingewikkelde installatie. Het is gewoon een kwestie van neerzetten, stekker in het stopcontact en koelen maar. Het enige verschil is dat de mobiele airco nog wel een afvoerslang naar buiten dient te hebben, voor de afvoer van de warme lucht. Om die reden kan de mobiele airco als minder efficiënt ervaren worden. Je moet immers een raam of deur openhouden voor de slang, terwijl je het vertrek probeert te koelen. Met beide soorten koelsystemen is het niet mogelijk om meer dan een ruimte tegelijk te koelen.

Vaste of mobiele klimaat regulering?

Wanneer je tot de conclusie komt dat een mobiele airco of aircooler niet aan je verwachtingen gaat voldoen, blijft de mogelijkheid voor een vast airconditioning systeem over. Voor de duidelijkheid nog even een korte recapitulatie van de mobiele airco: verrijdbare single unit airco’s zijn goedkoop in aanschaf. De aanschafprijzen beginnen zo rond de € 200,- inclusief btw. Ze zijn makkelijk zelf te plaatsen. Je hoeft er geen breekwerk voor te laten verrichten en ze zijn eenvoudig, van ruimte naar ruimte te verrijden. Nadelen zijn: het verlies in efficiëntie doordat de afvoerslang naar buiten moet en de beperkte mogelijkheid van het alleen lokaal te kunnen koelen.

Een vast airconditioner systeem is stukken veelzijdiger. Je betaalt wel wat meer, maar dat krijg je aan comfort ruimschoots terug. De prijs van een vaste split airco ligt tussen de € 1200,- en € 3000,-. Dat is inclusief btw en installatie. Door de aanwezigheid van units die in en aan het gebouw gemonteerd moeten worden, is de plaatsing van een vaste airco-opstelling arbeidsintensiever dan bij mobiele apparaten. Vaste aircosystemen bestaan in meerdere systemen. Welke het hoogste rendement in jouw situatie biedt, bespreek je het best met een koelspecialist. Deze zal je allereerst van advies dienen, welk systeem het meest overeen komt met je wensen en daarna berekend hij meteen over hoeveel vermogen het complete aircosysteem moet beschikken.

Redenen om toch voor een aircooler te kiezen

Ondanks dat een airconditioner met koelvloeistof vele malen beter koelt, voldoet een aircooler in sommige gevallen ook prima. Hieronder enkele redenen waarom je uiteindelijk toch voor een aircooler zou kunnen kiezen.

  • Afvoerslang overbodig. Er hoeven geen constructieve wijzigingen aan gebracht te worden en tijdens het koelen, hoef je geen raam of deur open te zetten.
  • Verplaatsbaar. Het merendeel van de aircoolers is voorzien van wieltjes.
  • Frisse gezonde lucht. Bepaalde modellen zijn uitgerust met een ionisator die de lucht zuivert van stof, schimmelsporen en pollen.
  • Geluidsarm en energiezuinig. Doordat het koelen van de lucht geschiedt door het verdampen van koud water verbruikt hij minder stroom.
  • Goedkoop. Aircoolers beginnen met een prijs van € 30,-.