logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Installeren airco: prijzen en informatie

Laat uw airconditioning installeren tegen de beste prijs dankzij onze gids met prijzen en financieringshulpmiddelen voor uw airconditioner, omkeerbaar of niet. Voor een professionele installatie van een klimaatbeheersingssysteem schakel je bij voorkeur een erkend airco-installatiebedrijf in. Zo weet je zeker dat het vakkundig gebeurd. Mocht er achteraf iets niet helemaal goed blijken te functioneren, kun je ook altijd een beroep op hun bedrijfsgarantie doen.

Welke prijs mag ik verwachten voor het plaatsen van een airconditioner?

De airconditioner is het onmisbare accessoire in de zomer om uw comfort te verzekeren. Er zijn zoveel verschillende modellen en technologieën dat het moeilijk kan zijn om het budget voor een dergelijk installatieproject te bepalen. Ootravaux biedt u de mogelijkheid om de balans op te maken en alle kosten te evalueren. Ontdek waarom de prijzen van airconditioners variëren, van het type unit tot de belangrijkste kenmerken.

kosten airco plaatsen

Waarvan hangt de prijs van een airconditioner af?

Omkeerbare airconditioner of niet?

Een omkeerbare airconditioner werkt als een airconditioner... maar ook als een verwarming. Met andere woorden, de installatie van een omkeerbare airconditioner maakt het mogelijk in de zomer gebruik te maken van zowel het klassieke airconditioningsysteem, om de binnentemperatuur af te koelen, als van een verwarmingssysteem (hoofd- of hulpverwarming, afhankelijk van het type installatie) in de winter. Vandaag de dag zijn er nauwelijks nog niet-omkeerbare airconditioners. Ze hebben nu allemaal deze dubbele functie.

Wat is de oppervlakte die geklimatiseerd moet worden?/

Het vermogen van een apparaat heeft een enorme invloed op de aankoopprijs ervan, en dit hangt voornamelijk af van de oppervlakte die moet worden gekoeld.

  • Een enkelvoudig 2,5 kW-model kost ongeveer 150 tot 350 euro,
  • de prijzen stijgen tot 300 à 1.000 euro voor een vermogen van 2,5 à 3,5 kW,
  • voor 3,5 kW of meer variëren de prijzen van 1.000 euro tot meer dan 3.500 euro (2).

Afhankelijk van de configuratie van uw woning zult u een airconditioner met meer of minder vermogen moeten kiezen. Voor een optimale en aangepaste installatie is het raadzaam een thermische evaluatie te laten uitvoeren door een vakman. Aarzel niet om voorafgaand aan de werkzaamheden een prijsopgave voor deze fase te vragen, zodat u over een perfect aangepast airconditioningsysteem kunt beschikken.

Wat zijn de belangrijkste prijsverschillen?

Afgezien van het vermogen varieert de kostprijs van de installatie van een airconditioner naar gelang van de volgende kenmerken:

  • Lawaai: een airconditioner kan meer of minder lawaaierig zijn, afhankelijk van het vermogen en de kwaliteit ervan. Net als stofzuigers voor thuis zijn er stille airconditioners (die minder dan 30 dB produceren), of zelfs ultrastille. Dit zoeken naar een zo laag mogelijk geluidsniveau heeft een directe invloed op de prijs van een airconditioner.
  • Inverter: een inverter-airconditioner is een omkeerbare airconditioner die een betere beheersing van het verbruik en de temperaturen biedt, onder meer dankzij een technologie waarmee de snelheid en het vermogen van het apparaat kunnen worden aangepast aan de behoeften en aan de buitentemperatuur; hij blijft ten minste 10% duurder (1) dan een traditionele omkeerbare airconditioner
  • Ontwerp: een compacte airconditioner is discreter in een ruimte, maar de prijzen hebben de neiging te stijgen naarmate de omvang van de binnenunit van een split unit afneemt.

Airconditioner prijzen per type

De aantrekkelijke prijs van de monobloc

Een monobloc, een airconditioner bestaande uit een binnenunit zonder buitenunit, is geschikt voor het klimatiseren van één ruimte. Het kan omkeerbaar zijn. Wanneer het niet om een mobiele airconditioner gaat, kunt u deze vaak zelf installeren.

De aankoopprijs, inclusief BTW (2 ), exclusief installatie, kan variëren van ongeveer 150 euro voor de minst krachtige modellen tot meer dan 2 500 euro voor de krachtigste en efficiëntste omkeerbare inverter-airconditioners. Voor een omkeerbare monobloc voor wandmontage met een vermogen van minder dan 2,5 kW, bijvoorbeeld, vragen de meeste fabrikanten tussen 500 en 1 000 euro, inclusief BTW, exclusief installatie (2).

Prijzen voor single-split airconditioners

Dit type airconditioner bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die vast of mobiel kan zijn. Voor een vermogen tot 2,5 kW variëren de prijzen van 350 tot 1 200 euro (2). De krachtigste monosplit airconditioners kosten tussen 1 400 euro en meer dan 4 500 euro (1).

Afgezien van het vermogen, moet worden opgemerkt dat de wijze van installatie de kosten in meer of mindere mate verhoogt. Gemiddeld betaalt u tussen 750 en 1.500 euro (2) voor een model met muurbevestiging, exclusief installatie, maar tussen 1.500 en 2.500 euro (2) voor een monosplit met console, exclusief installatie. De binnenunit van een console-airconditioner wordt op de vloer geïnstalleerd (eventueel verzonken), wat een gebruikelijke optie is bij renovatie.

Duurder: de multisplit

Het bestaat uit een buitenunit en verschillende binnenunits voor de airconditioning van verschillende kamers in het huis. De prijzen variëren van € 1.300 tot € 4.000 (2) voor een vermogen van maximaal 2,5 tot 3 kW, exclusief installatie. De krachtigste modellen kunnen tot 7 000 euro kosten (2), exclusief installatie.

Afhankelijk van het aantal binnenunits is dit type airconditioner een twee-, drie- of vier-split unit. In ieder geval kan uw budget voor werkzaamheden aanzienlijk zijn wanneer u de arbeid erbij optelt. Aarzel niet om offertes aan te vragen om een idee te krijgen van de kosten van de installatie van een multi-split airconditioner in uw huis.

De prijs van een geleide airconditioner

Een gekanaliseerde airconditioner is een omkeerbaar multi-split airconditioningsysteem dat in een verlaagd plafond wordt geïnstalleerd om in het hele huis te koelen en te verwarmen. Het is visueel onopvallend en vereist geen installatie van een buitenunit. De kosten van dit type eenheid liggen tussen 1.000 en 8.000 euro (2).

Hoeveel kost een omkeerbare warmte-airconditioner?

Wilt u een omkeerbare warmtepomp in uw huis installeren? De prijzen zijn meestal inclusief arbeid. Voor een omkeerbare airconditioner moet u rekenen op een bedrag tussen 450 euro (voor een enkelvoudige omkeerbare airconditioner) en 12.000 euro (voor een multisplit) (1), afhankelijk van het model en het type installatie. De initiële investering is dus hoger, maar u kunt profiteren van subsidies (MaPrimeRenov), en de investering in een warmtepomp is snel terugverdiend door de gerealiseerde energiebesparingen.

Andere in aanmerking te nemen uitgaven

Installatie en inwerkingstelling van airconditioners

Om veiligheidsredenen en voor optimale prestaties moet de installatie van een airconditioningsysteem aan een vakman worden toevertrouwd. Gemiddeld moet u rekenen op 800 tot 1 500 euro (1) voor de installatie van een monosplit airconditioner, inclusief inbedrijfstelling. De kosten voor de installatie en inbedrijfstelling van een airconditioner met meerdere units kunnen variëren van 1 000 tot 2 500 euro (1 ), afhankelijk van het aantal units.

In sommige gevallen omvat de geadverteerde prijs voor de installatie van uw eenheid niet de inbedrijfstellingsfase. Ter indicatie: het gaat om 100 tot 200 euro (1 ) voor een monosplit-eenheid, in regio's waar de professionals de voordeligste tarieven hanteren. De inbedrijfstelling van een multi-split airconditioner varieert meer tussen € 150 en € 500 (1).

Onderhoudskosten van een airconditioner

Een airconditioner is een van de apparaten die regelmatig moeten worden onderhouden. Tijdens het onderhoud van uw airconditioner controleert de vakman of alles naar behoren werkt en reinigt hij de verschillende onderdelen van het apparaat (filters, condensbak, enz.). Voor dit onderhoud is het raadzaam een jaarlijks onderhoudscontract af te sluiten met de koeltechnische loodgieter of het airconditioningsbedrijf dat uw airconditioner heeft geïnstalleerd en in bedrijf gesteld. Dit kost u ongeveer 100 euro (1) per jaar.

Samenvatting: vergelijk prijzen in een oogopslag

 

Huidige prijzen voor de aankoop van een airconditioner, exclusief installatie

Courante prijzen voor installatie en inbedrijfstelling(1)

Omkeerbaar monoblok, klein vermogen

500 tot 1 000 € (2)

Zelf te installeren

Aan de wand gemonteerde monosplit

750 tot 1 500 € (2)

Tussen 800 en 1 500 €

Vloer monosplit

1 500 tot 2 500 € (2)

Multisplit

1 500 tot 7 000 € (2)

voor een vermogen vanaf 2,5 kW

1 000 tot 2 500 € afhankelijk van het aantal eenheden

Geschikt

1 000 tot 8 000 € (2)

Omkeerbare CAP

5 500 € en 9 000 € (1)

Komt u in aanmerking voor steun of kortingen?

In tegenstelling tot sommige types warmtepompen komt de installatie van een airconditioner niet in aanmerking voor subsidies voor energierenovatie (belastingkrediet, ecolening tegen nultarief).

Indien een airconditioner echter voldoende efficiënt is, kan op de prijs van het apparaat zelf (exclusief installatie) een verlaagd BTW-tarief (5,5%) worden toegepast, indien u een beroep doet op een RGE-vakman (Reconnu Garant de l'Environnement). Dit is met name het geval voor omkeerbare ductable multisplit systemen.

De beste manier om de rekening te drukken is meerdere offertes van professionals te vragen en ze te vergelijken. Aarzel niet om het platform van verbinding tussen professionals en particulieren Ootravaux gebruiken om u te helpen om de beste ambachtslieden in uw buurt te vinden.