logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Luchtkoeler: wat maakt hem anders dan een airco?

Met een luchtkoeler breng je de temperatuur enkele graden naar beneden. Luchtkoelers, ook wel aircoolers genoemd, geven net dat beetje verfrissing, waar je op warme dagen zo naar kunt snakken. Voor een continue lagere temperatuur in een ruimte heb je meer aan een airco. Hieronder nemen we de luchtkoeler onder de loep en gaan verder in op de verschillen met een mobiele of vaste airco.

Luchtkoeler: de werking

Een luchtkoeler verfrist de omgevingslucht door water te verdampen. Het apparaat zuigt de warme droge lucht aan en voert deze langs een natte filter. Door de warmte van de lucht verdampt het water in de filter en koelt de lucht af.

Je kunt dit proces het best vergelijken met dat van een natte handdoek die je ophangt aan de waslijn. Wanneer je goed voelt, is de lucht die rondom de handdoek hangt koeler dan de omgevingslucht. Zo kun je ook een fles frisdrank langer koel houden, wanneer je hem in een natte handdoek wikkelt. Het kost de lucht warmte, wanneer het verdampingsproces in de natte handdoek op gang komt. Het gevolg is dat de inhoud van de fles minder snel opwarmt.

Let op! De koelcapaciteit van een aircooler is afhankelijk van het vochtgehalte van de omgevingslucht. Daarom koelt het gevoelsmatig alleen af, wanneer er een relatief lage luchtvochtigheid heerst. Het probleem met een vochtige omgevingslucht is dat het niet nog meer vocht op kan nemen. Hoe droger dus de lucht, des te meer profijt je hebt van een luchtkoeler.

Luchtkoeler versus mobiele airco

Maar al te vaak word een luchtkoeler verward met een mobiele airco. Ondanks dat het beiden omgevingslucht koelende apparaten zijn, is de werking totaal verschillend. Het grootste verschil is dat een luchtkoeler alleen plaatselijk koelt en je met een airco de temperatuur van een kamer significant kunt laten dalen. Daarnaast werkt een luchtkoeler volgens het principe van verdamping van water en een airco met koelvloeistof. Voor de duidelijkheid zetten we de verschillen voor je onder elkaar.

LuchtkoelerMobiele airco
Daling temperatuur Max. 3 graden Tot 10 graden
Temperatuur instellenNiet mogelijkMogelijk
Warme luchtafvoerNiet aanwezigAanwezig
EnergieverbruikLaagHoog
Werking in vochtige ruimteMinder goedMaakt niet uit

Luchtkoeler: voor- en nadelen

Wanneer we kijken naar de koelcapaciteit die een luchtkoeler heeft, tegenover een airco is dat beduidend minder. Dat neemt niet weg dat een aircooler in sommige situaties toch de voorkeur geniet.

Voordelen

 • Aircoolers gebruik je gewoon met de ramen en deuren open. Zo gebruikt deze niet de aanwezige lucht in de ruimte. Je ademt dus niet alleen continu frisse, maar ook verse lucht in.
 • Een luchtkoeler geeft, zonder extra energieverbruik, in de open lucht hetzelfde verfrissende rendement als binnen.
 • Anders dan een aircosysteem, zul je met een luchtkoeler nooit te maken krijgen met een hinderlijk droge lucht.
 • Luchtkoelers zijn zogenaamde ‘plug and play’ apparaten. Je zet hem neer waar en wanneer je maar wilt. Je hoeft ook geen warme luchtafvoer naar buiten te maken of te leggen.
 • Met een niet gevulde watertank weegt een luchtkoeler maximaal de helft van een mobiele airco. Dit verschil merk je vooral, wanneer je hem naar een andere verdiepingsvloer wilt dragen.
 • De goedkoopste luchtkoeler begint al met een prijs van € 30,-.
 • In vergelijk met een airco, is een aircooler aanmerkelijk zuiniger in zijn energieverbruik.

Nadelen

 • Wanneer de omgevingslucht van zichzelf al vochtig is, zul je weinig rendement hebben van een luchtcooler.
 • Door de continue productie van vochtige lucht, kan de luchtkoeler bij mensen met luchtwegproblemen een benauwd gevoel veroorzaken.
 • In tegenstelling tot een airco, waarbij je de temperatuur met wel 10 graden kunt laten zakken, koelt een luchtkoeler slechts met een graad of 3.

Vaste airco systemen

Als je puur en alleen op zoek bent naar de meest efficiënte manier om je leef- en/of werkruimte(s) te koelen, ben je nat aan een vast aircosysteem. Vergeleken met luchtkoelers en mobiele airco’s hebben vaste klimaatbeheersingsapparaten het beste koelvermogen. Je hebt keuze uit meerdere varianten die allen op hun beurt vrijwel onzichtbaar in het interieur zijn te integreren.

 • Vaste airco zonder buitenunit (monoblock): Standalone airco’s zijn eenvoudig zelf te installeren. Je hoeft er geen buitenunit voor aan te laten leggen en hebt veel koeling voor een relatief lage aanschafprijs.
 • Vaste airco met buitenunit (split airco): Het grootste voordeel bij deze klimaatsystemen is dat de lawaaiige compressor buiten staat. Op de buitenunit kun je meerdere binnenunits aansluiten (multi-split systeem) die netjes in het interieur zijn weg te werken.
 • De airco met verwarming is iets wat we steeds vaker zien in onze woonhuizen. Met een enkele buitenunit koel of verwarm je elke ruimte naar behoefte. Weliswaar hangt hier een ander prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat. Airco verwarming is een goed alternatief voor elektrische verwarming.

Tip airco installatie

Wanneer je een vast klimaatbeheersingssysteem laat installeren, neemt dit een permanente plaats in. In verband met het feit dat het niet prettig is om de koude of warme lucht direct op je lichaam te krijgen, is het van belang dat je de plek van de binnenunits van te voren goed bekijkt. Vooral in gebruiksruimten zoals woon-, slaap- en werkkamers komt de plaatsing erg nauw. Bij de keuze van de uitvoering van de units heb je meerdere keuzes.

De meest voorkomende airco binnenunits voor woonhuizen zijn de opbouwmodellen, voor aan de wand of het plafond. Je hebt ze echter ook die in of net boven de vloer gemonteerd worden. Qua uiterlijk lijken ze nog het meest op een radiator van een gewone cv installatie.

Luchtkoeler of airco variant?

Een luchtkoeler is een ideale oplossing, als je alleen plaatselijke verfrissing wilt. Bijvoorbeeld op je bureau, op het aanrecht of in de zithoek van de serre. Wanneer je liever in een heel vertrek de temperatuur met zo’n 10 graden naar beneden brengt, heb je meer aan een airco. Dat kan een mobiele of vaste airco opstelling zijn. Bij de afweging of je voor een mobiele of vaste airco gaat, kom je voor de volgende keuzes te staan.

Het gewicht van een mobiele airco is meer dan je op het eerste gezicht denkt. Een beetje verrijdbare airco weegt al gemiddeld zo’n 30 kg. Dat draag je niet zomaar eventjes naar een andere verdiepingsvloer. Daarnaast loop je bij mobiele airco-apparaten tegen het feit aan dat je altijd een slang naar buiten moet leggen. Dat kan natuurlijk netjes weggewerkt met een muurdoorvoer. Leg je hem echter door het raam of de deur krijg je te maken met rendementsverlies. Voor een optimale koeling over meerdere verdiepingen en/of ruimten, kies je het beste een vaste (multi) split aircosysteem.

Prijzen luchtkoeler versus aircosysteem

Van alle genoemde opties, is de luchtkoeler zowel in aanschaf als gebruik de goedkoopste oplossing. Prijzen van een tafelmodel luchtkoeler beginnen al met € 30,-. Hoe groter het waterreservoir en het vermogen, hoe hoger de prijs. Deze loopt op tot een € 250,-. Voor hetzelfde geld heb je echter ook een instapmodel mobiele airco.

De prijzen van mobiele airco’s gaan tot zo’n € 900,-. Net als met de duurdere luchtkoelers en goedkope mobiele airco’s, kom je met de top van de mobiele airco’s aan de ondergrens van de vaste aircosystemen. Een beginprijs voor een vaste monoblock airco ligt op € 1.200,-. Een en ander is dus niet alleen afhankelijk van je behoefte, maar ook van je besteedbare budget.