logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Split airco: mogelijkheden en prijzen

De split-airco is een aircosysteem dat het meeste comfort en gebruikersgemak biedt. Meestal zijn split-airco’s vaste opstellingen. Split-airco’s in mobiele vorm bestaan ook, maar kom je vrijwel nooit tegen. Hieronder behandelen we de voor- en nadelen, montage- en toepassingsmogelijkheden en de prijzen van split-aircosystemen.

Split airco: wat is het eigenlijk precies?

Onder een split-airco verstaan we een klimaatbeheersingssysteem dat bestaat uit een buitenunit, met een of meerdere binnenunits. Bij een enkele binnenunit spreken we van een single-split airco. Bij aantallen meer dan een, wordt het een multi-split airco-installatie. Merkafhankelijk, kunnen in een multi-split opstelling tot wel acht of negen binnenunits door een buitenunit bediend worden.

Binnenunits zijn naar voorkeur aan het plafond, een wand of op de vloer te monteren. Tijdens nieuwbouw of een grootscheepse renovatie wordt er tegenwoordig ook steeds meer voor gekozen de airco-units volledig weg te werken. Het enige wat er dan te zien is, zijn de roosters, waar de koude of warme lucht doorheen geblazen wordt.

Buitenunits worden, vrijstaand op een plat dak of in de tuin geplaatst. Is daar geen plek voor, kunnen ze ook opgehangen worden aan de buitengevel. Dit gebeurd met speciale beugels die zo ontworpen zijn dat er geen geluidsbrug ontstaat, tussen de motorkast en de muur.

Van de buiten- naar de binnenunits lopen twee koelleidingen. Tijdens nieuwbouw of renovatie worden deze weggewerkt in de muur. Bij latere installatie legt de installateur ze weg in een kabelgoot.

Bediening split-airco

Split-airco’s zijn standaard uitgerust met een draadloze afstandsbediening. Hiermee regel je de functie, dus warm of koud, stel je de gewenste temperatuur in en bedien je de kracht en richting van de luchtstroom. Steeds meer merken zijn tegenwoordig ook voorzien van een mogelijkheid tot aansturing via een smartphone app.

Split-airco’s zijn eveneens op een programmeerbare kamerthermostaat aan te sluiten. Op die manier regelt hij zelf het klimaat in de ruimte. Dit is vooral makkelijk in een winkel of andere bedrijfsruimte.

Split-airco uitvoeringen

Een mobiele airco is makkelijk, wanneer je een bepaalde ruimte slechts een beperkt aantal dagen per jaar wilt koelen. Je hebt niet te maken met een vaste opstelling, zodat je het apparaat ook in een ander vertrek kunt gebruiken. Wanneer het motorgeluid van een mobiele airco je binnenskamers te veel van het goede is, kun je ervoor kiezen een mobiele airco met buitenunit te kopen.

Mobiele split-airco’s zijn echter minder praktisch in het gebruik en ook esthetisch gezien, blijven ze beneden de maat. Net als bij een vaste split-airco moet ook het mobiele apparaat met twee slangen aan de buitenunit verbonden worden. De meest voor de hand liggende oplossing is dan om die door een openstaande deur of raam te leggen. Gevolg is dat er een heleboel warme lucht binnenkomt, terwijl je die net probeert te koelen. Bekijk de prijzen en beste mobiele airco's

Split-airco: voordelen en nadelen

Voordelen

  • Compacte binnenunits: Doordat een split-airco uit een binnen- en buitenunit bestaat, is de binnenunit mooi compact. Dat heeft als voordeel dat hij een minder prominente plaats inneemt in je interieur. Daarnaast is hij minder zwaar, omdat de grote compressor immers buiten staat. Hierdoor is hij ook makkelijker aan een minder massieve muur of plafond te bevestigen.
  • Flexibel in uitvoering: De binnenunits die aangesloten worden op de buitenunit, hoeven niet allemaal dezelfde uitvoering te hebben. Het is heel goed mogelijk om in een ruimte voor een plafondmodel te kiezen, terwijl je in de andere kamer een wandairco ophangt. Bij split-systemen kun je ook later altijd nog, een of meerdere binnenunits toevoegen.
  • Weinig geluid binnenshuis: Het onderdeel van een airco-systeem dat het meeste geluid produceert, staat of hangt bij een split-opstelling buiten. Het enige geluid wat je binnen hoort, is het gezoem van de ventilator die de koele lucht de ruimte inblaast.
  • Ruimere plaatsingskeuze: Monoblock airco’s bijvoorbeeld, moeten altijd aan een buitenmuur gemonteerd worden, omdat de unit in rechtstreeks contact met de buitenlucht moet staan. Bij een split-airco heb je dit niet. De binnenunit kan evenzogoed aan een binnenmuur worden bevestigd.

Nadelen

  • Aanwezigheid van een buitenunit: Bij de installatie van een split-airco moet je er rekening mee houden dat de motoreenheid buiten wordt geplaatst. Afhankelijk van de omstandigheden kan dat op een dak, in de tuin of hangend aan de gevel zijn. Dat kan in sommige gevallen esthetisch ongewenst zijn.
  • Ingewikkeldere installatie: De installatie van een split-airco is ingewikkelder en vraagt meer tijd dan een monoblock airco. Vanzelfsprekend berekend de koeltechnieker dit door in de totaalprijs.

Prijs split-airco

De prijzen van split-airco’s worden bepaald door meerdere factoren. Dat zijn onder andere de uitvoering, verplaatsbaar of vast, het aantal binnenunits en of de installatie naast koelen ook kan verwarmen.

Wanneer we het alleen over koelen hebben, liggen de prijzen van een split-airco om en nabij de € 1.500,- tot € 3.500,-. Kies je voor een multi-split systeem, tel je daar nog eens zo’n € 800,- tot € 1.000,- per binnenunit bij. Prijzen verschillen per fabrikant en uitvoering. De meest bekende merken op het gebied van klimaatbeheersing zijn Daikin, Philips, LG, Mitsubishi en Panasonic.

Oudere woning, verlaagd btw tarief

Woon je in een woning die ouder is dan 10 jaar en denk je erover een airco-installatie aan te laten leggen? In het merendeel van de gevallen komen oudere privéwoningen in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaal je dan maar 6%.

Variabele prijsopgaven per installateur

Om geen dief van je eigen portemonnee te zijn, doe je er verstandig aan bij meerdere airco-aanbieders een prijsopgave aan te vragen. Elke koeltechnische firma heeft zo zijn voorkeuren qua merk en ook in het arbeidsloon kunnen nogal verschillen zitten. Wanneer je bij zo’n drie aanbieders een offerte aanvraagt, krijg je een goed beeld van de werkelijke kosten van een split-airco installatie.

Single- of multi-split airconditioning?

Op het moment dat je meerdere ruimten tegelijk wilt gaan koelen, ligt het voor de hand voor een multi-split airco te kiezen. Toch hoeft dit niet altijd de beste beslissing te zijn. Er zijn namelijk situaties, waarbij je er beter aan doet meerdere single split-airco’s te nemen.

Het nadeel van een multi-split installatie is dat je in alle ruimten verplicht bent aan dezelfde modus. Met één buitenunit kun je niet in de ene kamer koelen en in de ander verwarmen. Dat kan wel, wanneer je ervoor kiest om meerdere buitenunits te plaatsen.

Bespreek, wanneer je een koelspecialist laat langskomen voor een prijsopgave, wat in jouw situatie de beste oplossing is. Laat, voor de zekerheid, ook een tweede of derde langskomen, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt.

Split-airco onderhoud

Voor een lange levensduur en geluidloze werking van je airco-systeem, is periodiek airco onderhoud een must. Tijdens zo’n onderhoudsbeurt worden de units van binnen schoongemaakt, filters gereinigd en/of vervangen, naar het koelvloeistofpeil gekeken en waar nodig bijgevuld. Mochten er reparaties nodig zijn, worden deze ook meteen uitgevoerd.

Heb je een aircosysteem met meer dan 3 kg koelvloeistof zijn periodieke onderhoudsbeurten bij de wet verplicht. Deze moeten daarnaast uitgevoerd worden door een gecertificeerd koeltechnicus van een geregistreerd bedrijf. Huishoudelijke split-airco installaties hebben doorgaans minder dan 3 kg koelvloeistof.

De meeste installatiebedrijven bieden onderhoudscontracten aan. Met zo’n overeenkomst ben je goedkoper uit dan met telkens een eenmalige onderhoudsbeurt. Ook wel makkelijk is dat je zelf niet hoeft te onthouden, wanneer het aircosysteem nagekeken moet worden.