logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airco als verwarming: hoe werkt het en wat kost het?

Wanneer we het over airco hebben, gaat het negen van de tien keren over een apparaat om de omgevingslucht te koelen. Er zijn echter ook aircosystemen die zowel kunnen koelen als verwarmen. Op deze manier kun je met één apparaat het volledige binnenklimaat van een kantoor of huis regelen. Hieronder leggen we je uit hoe een airco verwarming werkt en wat het voor kosten met zich meebrengt.

Hoe werkt airco als verwarming?

Airconditioning systemen die zowel over een koel- als verwarmingsfunctie beschikken, noemen we ook wel een lucht-lucht warmtepomp. Deze systemen bestaan altijd minimaal uit een binnen- en een buitenunit. Wanneer het apparaat koelt, onttrekt het de warmte aan de binnenlucht en voert deze via de buitenunit af. Tijdens het verwarmen van de binnenruimte gaat dit proces precies andersom. De airco zuigt de lucht vanuit buiten aan, verwarmd deze en blaast ze de ruimte in.

De systemen zijn zo ontwikkeld dat ook bij lage buitentemperaturen het toch goed mogelijk is binnen een aangename temperatuur te realiseren. Indien het echter heel koud wordt, is het verstandig er nog een andere vorm van verwarming bij te hebben. Afhankelijk van het vermogen van de buitenunit is het, net als bij de multi-split airco, mogelijk op een buitenunit meerdere binnenunits aan te sluiten. Zo kun je met slechts één buitenunit een hele woning aangenaam verwarmen.

Waarom zou je een lucht-lucht warmtepomp kopen?

  • Stel, je hebt een nieuwe woning, maar er is nog geen cv in aangelegd. In zo’n situatie is een aircosysteem met warmtepomp zeer zeker de moeite van het overwegen waard. Je kunt namelijk met hetzelfde apparaat zowel koelen als verwarmen. Iets wat met een cv niet mogelijk is.
  • Wanneer je als brandstof voor je cv elektriciteit gebruikt, kan dit tot hoge verbruikskosten leiden. Als alternatief heb je dan de mogelijkheid over te gaan op een lucht-lucht warmtepomp met verwarmingsfunctie.

Airconditioners met warmtepompen maken gebruik van de warmte uit de omgevingslucht om warmte op te wekken. In principe is deze manier van het verwarmen van je huis een hele milieuvriendelijke manier. Je doet immers geen beroep op fossiele brandstoffen. Het enige wat je nodig hebt, is een elektriciteitsaansluiting. Lucht-lucht warmtepompen zijn eenvoudig te installeren en na het inschakelen merk je direct het resultaat in de ruimte.

Kosten airco verwarming

De prijs van een airco die je kunt verwachten bij de installatie van een aircosysteem dat zowel kan koelen, als verwarmen hangen af van meerdere factoren. Omdat de uitvoering van een dergelijk klimaatbeheersingssysteem aanmerkelijk veelzijdiger is, is het ook duurder in aanschaf. Daarbij komen er nog zaken om de hoek kijken als: het vermogen, merk, aantal binnenunits en of je hem op- of inbouwt.

Wanneer we ervan uitgaan dat het lucht-lucht warmtepompsysteem door een koelspecialist geplaatst wordt, moet je rekenen op een bedrag dat begint met ongeveer € 2.500,-. Dit is gebaseerd op een kamer van gemiddelde grootte, met een wandopbouw single split airco. Hoe groter de ruimte, des te meer vermogen er nodig is en het is niet meer dan logisch dat dit ook een ander kostenplaatje met zich meebrengt. Dit geldt evenzo voor de extra aanschaf en installatie van meer dan een binnenunit.

Veel gestelde vragen

Onbekend maakt onbemind, zegt men wel eens. Airco verwarming is in ons land niet algemeen in gebruik. Daarom geven we hier antwoord op vragen die je eventueel zou kunnen hebben, indien je erover denkt om over te stappen naar een airco met verwarming.

1. Is het mogelijk om met meerdere binnenunits tegelijkertijd te koelen en verwarmen?

Wanneer er slechts één buitenunit is, is het niet mogelijk om meerdere ruimten tegelijkertijd te koelen en te verwarmen, ook al zijn er meerdere binnenunits op het systeem aangesloten. Het is wel mogelijk om bij elke binnenunit een andere temperatuur in te stellen. Het kan dus heel goed in het ene vertrek 20 graden zijn en in het ander 15. De buitenunit kan echter maar één modus tegelijkertijd aan en dat is koelen of verwarmen.

2. Kleven er nadelen aan het systeem van een lucht-lucht warmtepomp?

In de bovenstaande uiteenzetting van airco verwarming kun je meerdere voordelen terugvinden zoals, het snel verwarmen van de ruimte, de eenvoudige installatie en het feit dat een lucht-lucht warmtepomp geen gebruik maakt van energie die gewonnen wordt uit fossiele brandstoffen.

Maar zoals met alles, kleven er ook nadelen aan een dergelijk aircosysteem. We noemden het al eerder in dit artikel: bij extreem lage buitentemperaturen is het verstandig er nog een tweede warmtebron bij te hebben. Het rendement van een warmte airco is niet voldoende om in extreem koude winters het hele huis goed warm te stoken.

Een tweede makke aan een lucht-lucht warmtepomp is, dat je het systeem niet aan andere verwarmingselementen kunt koppelen. Het is dus niet aan te sluiten op wandradiatoren of het netwerk van de vloerverwarming. Wanneer je dit toch wilt, is het verstandig je te verdiepen in een lucht-water warmtepomp in plaats van een lucht-lucht warmtepompsysteem. Het bestaat dus wel, maar in plaats van een lucht-lucht verwarming moet je het zoeken bij de lucht-water verwarmingen. Met lucht-water warmtesystemen wordt de warmte uit de omgevingslucht benut om het transportwater in de verwarmingselementen op te warmen.

3. Hoe kan airco verwarming uitgevoerd worden?

Allereerst is het van belang dat je bij de plaatsing van een airco verwarming rekening houdt met één buiten- en eventueel meerdere binnenunits. De buitenunit kan overal aan en op bevestigd worden, zelfs op schuine daken. De kast met de motor wordt eenvoudigweg in een passend frame gemonteerd dat men vervolgens met een sterke verbinding aan het gebouw verankert.

Wat de montage van de binnenunits betreft, zijn er veel meer mogelijkheden. Net als bij alleen koelende airco’s kunnen de binnenunits van airco verwarming netjes weggewerkt worden achter een betimmering of een boven een verlaagd plafond. Daarnaast zijn er ook moderne designuitvoeringen die met hun vormgeving totaal niet storend zijn in een interieur. Wanneer je tijdens de nieuwbouw van je huis meteen airco verwarming laat integreren, zul je uiteindelijk niets anders zien dan hier en daar een rooster.