logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airco unit

Airco units worden onderverdeeld in binnen- en buitenunits. Een airco kan bestaan uit een on meerdere units. Wanneer een airconditioner uit een unit bestaat, spreken we van een standalone of monoblock airco. Hieronder kun je de ins en de outs lezen van de diverse soorten airco-units, hun functie en wat ze kosten.

Airco units functie: binnenunit vs. buitenunit

Niet bij elke vorm van airconditioner heeft iedere unit altijd dezelfde functie. Dat is onder andere afhankelijk van het soort klimaatbeheersingssysteem, waar je voor kiest en de extra functies waarmee het is uitgerust. Daar waar het ene systeem alleen over een binnenunit beschikt, heeft een ander tevens een buitenunit of meerdere binnenunits in combinatie met een buitenunit. Om je een indicatie te geven wat de kosten zijn van dergelijke opstellingen, volgen hieronder de om en nabij prijzen van de diverse typen.

Airco typeGemiddelde prijs
Monoblock. Vaste airco zonder buitenunit € 1.500,- / € 3.000,- incl. installatie
Split systeem. Vaste airco met buitenunit € 1.500,- / € 3.000,- incl. installatie
Per extra binnenunit€ 800,- / € 1.000,- incl. installatie
Mobiele airco Vanaf € 250,-

1. Monoblock systeem: Vaste airco zonder buitenunit

Monoblock systemen hebben geen buitenunit. Je krijgt dus niet zo’n ontsierend apparaat op je dak of aan de gevel gemonteerd. Het enige wat je aan de buitenkant ziet, zijn de twee roosters van de luchtdoorvoeren. Om geen raam of deur open te hoeven zetten, kunnen monoblock airconditioning systemen voorzien worden van een extra luchtaanzuigslang. Het ene rooster is dan voor de toevoer van lucht en het andere voor de afvoer.

Doordat het complete apparaat in het vertrek staat, ondervind je van een monoblock airco meer geluidshinder. Dit is tegenstelling tot split airco systemen, waarbij de lawaaiige motor buiten hangt of staat.

De kosten van de installatie van een monoblock airco is beduidend eenvoudiger dan dat van een splitsysteem. Vanzelfsprekend zie je dat ook terug in het kostenplaatje. Er hoeft immers geen buitenunit geïnstalleerd te worden. Voor optimale geluidsisolatie worden deze aan zelfdragende frames gemonteerd. De reden hiervoor is dat het motorgeluid niet direct met de bouwconstructie van het pand in aanraking komt. Tot slot hoeft er bij een monoblock airco geen leidingwerk getrokken te worden.

Eigenschappen monoblock: geen buitenunit – geen leidingwerk – goedkoop in aanschaf – makkelijke installatie – motorgeluid binnenshuis.
Prijs inclusief btw en installatie: € 1.200,- tot € 3000,-.

2. Split airco: Vaste airco mét buitenunit

Split airco systemen bestaan uit een buitenunit, met een of meer binnenunits. Het grootste voordeel van deze manier van klimaatbeheersing is dat het gedeelte van de airco dat het meeste geluid produceert, zich buiten het pand bevindt.

Een gewone split airco bestaat uit één buiten- en één binnenunit. Wanneer je meer dan één binnenunit aan de buitenunit koppelt, spreken we over een multi-split airco. Dit is vooral interessant, wanneer je meerdere vertrekken op dezelfde tijd wilt koelen of verwarmen. In elke ruimte heb je dan de mogelijkheid om de gewenste temperatuur in te stellen. Het aantal binnenunits dat bediend kan worden door één buitenunit is afhankelijk van het merk en het motorvermogen.

Eigenschappen split airco: de buitenunit kan meer dan één binnenunit bedienen – bijna geen geluid binnen – meerdere toestellen – er moet plaats zijn voor de buitenunit – specialistische installatie – duurder in aanschafprijs dan een monoblocksysteem.
Prijs inclusief btw en installatie: € 1.500,- tot € 3.000,-. Per extra binnenunit hou je het best rekening met een bedrag van € 800,- tot € 1.000,- per unit.

3. Mobiel aircosysteem

De mobiele airco is het meest ideaal voor kleinere ruimten die je zo maar af en toe wilt koelen. Daarbij is het grootste voordeel dat ze redelijk goedkoop in aanschaf zijn en je hem kunt verrijden naar een andere ruimte. Zo kun je heel goed met een enkel toestel, meerdere ruimten koelen.

Ook de mobiele aircosystemen zijn te verkrijgen als standalone of split airco.

Een mobiele airco in standalone uitvoering, is de meest geziene versie. De warme lucht wordt direct naar buiten afgevoerd via een slang die je naar buiten hangt of aansluit op een muurdoorvoer. Hang je hem naar buiten door een raam of deur, bedenk dan wel dat deze dan minimaal op een kier van 12 cm komt te staan. Vanzelfsprekend leidt dit tot rendementsverlies van het airco-apparaat.

De mobiele airco met binnen- én buitenunit zien we niet vaak, maar bestaat wel. Bij dit aircosysteem is de verbindingsslang tussen de binnen- en buitenunit dunner, maar moet je altijd toch nog een raam of deur open laten staan. Omdat de compressor, in dit geval, in de buitenunit zit, heb je binnenshuis stukken minder geluidshinder.

Eigenschappen mobiele airco: plaatsing is eenvoudig – zonder en mét buitenunit te verkrijgen – apparaten zijn log en moeilijk te verplaatsen – minder vermogen dan een vaste airco – mogelijkheid om toestel in meerdere ruimtes te gebruiken – goedkoop in aanschaf.
Prijs inclusief btw en plaatsing: vanaf € 200,-.

Unit uitvoeringen

Airco units kunnen diverse uitvoeringen hebben:

  • Vaste airco met inbouwunit. Binnenshuis worden de units volledig geïntegreerd in de wandbetimmering of het plafond. Je ziet hierbij niets meer dan het rooster, waardoor de koele of warme lucht de ruimte ingeblazen wordt. Vaste airco met opbouwunit. Verkrijgbaar als wand, plafond en vloermodel. Om ervoor te zorgen dat je airco geen sta-in-de-weg is op momenten dat je hem niet gebruikt, is het belangrijk goed na te denken over de definitieve plaatsing ervan. Mobiel aircosysteem. Makkelijk te plaatsen en stukken goedkoper dan een vast airconditioningsysteem. Nadeel is dat het koelvermogen van mobiele airco’s lager ligt dan bij zijn vaste broertjes.

Waarop letten bij airco installatie

  • De koude of warme lucht die de binnenunit de kamer inblaast, mag nooit direct op vaste zit- of staanplaatsen van personen komen. Voor langere tijd in de luchtstroom van een airco verkeren, kan leiden tot spier- en keelpijn.
  • Er mogen geen hindernissen in de luchtstroom van de binnenunit staan. Hoe vrijer de luchtstroom zijn weg kan vinden, des te sneller en gelijkmatiger de ruimte op temperatuur komt.
  • Let er op dat de afstand tussen de binnen- en buitenunit niet te groot is. Een te grote afstand leidt tot rendementsverlies.
  • Wanneer je besluit tot opbouw airconditioning, let er dan op dat de binnenunit geen te prominente plaats inneemt in het vertrek.
  • De wand, het plafond of de vloer moeten stevig genoeg zijn om de binnenunit te dragen.
  • Zorg er voor dat er tijdens de installatie geen geluidsbruggen ontstaan. Een zware aircobrom door het hele pand is niet alleen hinderlijk voor jezelf, maar ook voor de buren.
  • Houdt de units te allen tijde goed bereikbaar voor airco onderhoud en reparatie.

Advies: Voor een vakkundige plaatsing en zo min mogelijk storingen op de lange termijn, is het verstandig je airconditioning systeem door een erkend installateur te laten plaatsen.