logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airconditioning plaatsen: wat kun je ermee en wat kost het?

Een airconditioner is een apparaat waarmee je de lucht in een ruimte kunt reguleren. Je kunt ermee koelen, verwarmen, filteren, bevochtigen en drogen. Werden klimaatsystemen voorheen eigenlijk alleen maar gebruikt in winkels en bedrijven, vandaag de dag zien we de airco ook steeds meer in onze huizen verschijnen. In dit artikel kun je terugvinden hoe de airconditioning geïntegreerd wordt in een vertrek, hoe hij werkt en wat de installatie van een klimaatsysteem voor kosten met zich meebrengt.

Soorten aircosysteem?

Aircosystemen zoals we die voor huishoudelijk gebruik kennen, worden onderverdeeld in een mono- en een splitsysteem. Welke van de twee het beste is voor jouw situatie, hangt af van de ruimte waar hij geplaatst gaat worden, wat je ervan verwacht en je budget. Hieronder volgt een overzicht van de voor- en nadelen van de beide systemen.

Split airco (airco met buitenunit)

De split airco is de meest voorkomende versie. Bij dit type klimaatregelaars zit de motor om de koelvloeistof te koelen, als een afzonderlijke unit aan de buitenzijde van de gevel. Het ontsierende zicht van de motorkast kan als nadelig ervaren worden.

Het voordeel van dit systeem is dat je binnenshuis veel minder geluidshinder hebt en de binnenunit veel kleiner van omvang gehouden kan worden. Buitenunits kunnen zowel hangend als staand geplaatst worden.

Een ander voordeel is dat er meerdere binnenunits aan een enkele buitenunit gekoppeld kunnen worden. Dit wordt een multisplit aircosysteem genoemd. Mits, ze allemaal dezelfde functie uitvoeren, dus warmen of koelen, kunnen ze afzonderlijk bediend worden.

Monoblock of standalone-airco

De monoblock of standalone-airco is een airconditioner die geen buitenunit heeft.

De nadelen van standalone-airco’s is dat ze meer lawaai maken dan split airco’s. Dat komt doordat de compressor in het apparaat zelf zit en niet buiten staat of hangt. Het tweede nadeel is de afvoer van het condenswater. Condenswater wordt bij de gewone monoblock airco opgevangen in een condensbakje, wat je regelmatig moet leegmaken. Bij de luxere modellen is een verdamper ingebouwd, maar je ontkomt nog steeds niet aan de afvoerslang die altijd naar buiten gelegd moet worden om de warme lucht af te voeren.

De voordelen van een monoblock airco zijn dat je ze op elke gewenste plaats kunt gebruiken en de prijs. Monoblock airco’s zijn aanmerkelijk lager in prijs dan een vaste klimaatbeheersingssystemen.

Vergelijking van monoblock en split airco

MonoblockSplit airco
Motorgeluid binnenshuisMotorgeluid blijft buiten
Prijsgunstig in aanschafAanschaf + installatie maakt duur
Eenvoudige installatieVoor installatie vakman vereist
Buiten alleen roosterOntsierende buitenunit
Per toestel één vertrek klimaatreguleringIn meerdere vertrekken klimaatregulering

De airco mooi wegwerken in het interieur

Mogelijkheid 1: De inbouw airco

Klimaatreguleringssystemen die het minste in het oog springen, zijn inbouwairco’s. Met hun platte vormgeving zijn ze makkelijk te integreren in een valse wand of verlaagd plafond. Het enige zichtbare onderdeel is het rooster, waardoor de koude of warme lucht het vertrek in geblazen wordt.

Inbouwairco’s zijn altijd split airco’s. Dat betekent dat je binnen geen geluidshinder ondervindt, maar er wel een mogelijkheid moet zijn om een buitenunit te plaatsen.

Een in de wand of het plafond weggewerkte airco is in aanschaf en plaatsing, duurder dan een opbouwairco. Het binnenunit moet niet alleen weggewerkt worden achter een omkasting, maar ergens zal er ook een onopvallend luik moeten worden gemaakt voor toekomstig onderhoud en eventuele reparaties.

Mogelijkheid 2: Opbouw airco

Een opbouw airco kan zowel aan de muur, als het plafond gehangen worden. Opbouw airco’s zijn er in monoblock en split airco versie.

Monoblock opbouw airco’s zijn voordelig in aanschaf en makkelijk te installeren. Voor ruimtes waar stilte gewenst is, zoals in een slaapkamer of studieruimte, zijn ze daarom minder geschikt. Een tweede punt van een airco monoblock is dat hij altijd aan een buitenmuur bevestigd moet worden. De afvoerslang moet immers ergens naartoe.

Wanneer we kijken naar de split opbouw airco, wordt het plaatje anders. De binnenunit hoeft ten eerste niet per definitie aan een buitenmuur bevestigd te worden en ten tweede heb je met dit type airco veel minder geluid binnenshuis. De kabel en de slang waarmee de binnen- en buitenunit met elkaar verbonden worden, kunnen netjes weggewerkt worden in de muur of een kabelgoot.

Nadeel is wel dat er buiten een strategische plaats gevonden moet worden voor de buitenunit. Tegenwoordig is dat echter geen probleem. Met een op maat gemaakt metalen frame kunnen airco units zelfs op schuine daken gemonteerd worden.

Mogelijkheid 3: Mobiele airco

De doe-het-zelfzaken en het internet beconcurreren elkaar hevig met allerhande soorten en merken verrijdbare airco’s. Over het algemeen genomen, zijn het goedkope airco’s die je overal kunt gebruiken. Verwacht er echter een niet al te grote koelcapaciteit van. Mobiele airco’s koelen hoogstens een klein vertrek. Mobiele airco’s zijn in principe monoblock airco’s. Dus zit je ook bij dit apparaat met het probleem dat er een afvoerslang door een muurdoorvoer of raam naar buiten moet. En als dat door een openstaand raam is, haal je zowel warme lucht, als eventueel vliegend ongedierte naar binnen.

Net als alle monoblock klimaat reguleringssystemen, bevind de motor zich in het toestel, waardoor de mobiele airco vrij veel geluid produceert. Ook al is een mobiele airco verrijdbaar, hou toch rekening met een gewicht van gemiddeld zo’n 30 kg.

Lees hier meer over: Mobiele airco kopen: De beste airco's in vergelijking en prijs

Prijs airco kopen en installeren

“Het is warm in huis, kom we gaan een airco kopen,” is snel gezegd. We zijn het immers al zo gewend; airco in de auto, op het werk en in de winkels. Dat willen we thuis ook wel. Mits je geen mobiel monoblock airco koopt, ben je echter niet klaar, met alleen de aanschaf van het toestel zelf. Hieronder enkele punten die de totale airco kosten kunnen beïnvloeden.

  • Type airco: Monoblock airco’s zijn goedkoper in aanschaf dan de split systemen met buitenunit. Reden is dat het meer werk is om een en ander te installeren.
  • Aantal units: Multisplit airco’s bestaan uit meerdere binnenunits, tegenover een enkele buitenunit. Vanzelfsprekend worden deze airco systemen duurder, naarmate het aantal binnenunits toeneemt. Daar tegenover staat wel dat de gemiddelde prijs per te koelen ruimte daalt.
  • Het model: Het meest voordelig in aanschaf zijn de mobiele airco’s. Er is geen montage aan het plafond of de wand voor nodig en ze zijn monoblock. Aan de andere kant verbruikt dit model airco de meeste elektriciteit, met daartegenover de laagste opbrengst.
  • Extra functies: Wanneer we het over een airco hebben, denken we meestal aan koelen. Een beetje uitgebreider klimaatconditioner kan daarnaast ook verwarmen, de omgevingslucht bevochtigen of juist ontvochtigen.
  • Vermogen van de airco: Een airco kopen, doe je op berekening van het aantal m2, de ligging ten opzichte van de zon, van de te koelen ruimte en het compressievermogen van het apparaat. De koelspecialist kan je dat precies voorrekenen.
  • Optionele snufjes: Om ervoor te zorgen dat je energierekening niet de pan uitrijst, zijn er accessoires die kunt laten aansluiten op je aircosysteem. Bijvoorbeeld een signalering dat de airco pas aanslaat, zodra er mensen in de ruimte zijn. Een ander handigheidje is om de airconditioner aan te sluiten op het huisautomatiseringssysteem. Heel makkelijk regel je dan je huisklimaat vanaf een pc, tablet of smartphone.
  • Bouwjaar woning: je komt in aanmerking voor een verlaagd btw-tarief, wanneer je in een particuliere woning, die ouder is dan 10 jaar, een airconditioning plaatst. In plaats van de normale 21%, betaal je dan maar 6%.

Kost airconditioning, inclusief installatie

Wanneer we uitgaan van een installatie door een erkend koelspecialist, ben je met het plaatsen van een monoblock een bedrag kwijt dat ligt tussen de € 1200,- en € 3000,-. Het grote verschil tussen deze twee bedragen ligt aan het onderscheid in benodigd vermogen voor de te koelen ruimte.

Omdat A, de installatie meer arbeid vraagt en B, er twee units geplaatst moeten worden, is een split airco fors duurder. Instapprijzen liggen zo rond de € 1500,- voor een buitenunit, in combinatie met twee binnenunits. Voor elke extra binnenunit hou je het best rekening met een bedrag dat ligt tussen de € 800,- en € 1000,-. Wanneer het om extreem grote ruimtes gaat, zoals een werkplek voor meerdere mensen, kunnen de prijzen per binnenunit oplopen tot € 4000,-.

Omdat er in airco prijzen en de installatie ervan behoorlijke prijsverschillen kunnen zitten, vraag je, voordat je overgaat tot een airco kopen eerst meerdere offertes op.

Prijs airco, zelf installeren

De makkelijkste airco’s om zelf te installeren, zijn de mobiele typen en monoblock apparaten. Je hoeft hiervoor geen installatietechniek te hebben gestudeerd. Wanneer je een muur- of raamdoorvoer voor de slang kunt maken, kun je de installatie zelf. Bij sommige modellen kun je zelfs de afvoerslang door een geopend raam laten hangen.

De aanschafprijs van een kleine mobiele airco begint met een € 300,-. Naarmate het vermogen toeneemt, stijgt ook de prijs. De maximale prijs die je voor een verrijdbare airco betaalt, ligt rond de € 700,-.

Airco zelf kopen, laten installeren

Geen enkele specialistische vakman vindt het prettig om een installatie te verrichten waarvoor hij zelf de materialen niet heeft uitgekozen. Wanneer je zelf een airco koopt en die door een erkend installateur wil laten aanleggen, is de kans klein dat je iemand hiertoe bereid vindt.

Elke installateur werkt het liefst met zijn eigen vertrouwde fabrikant en producten. Hij zal dan ook alleen dan bereid zijn garantie te geven, voor de geleverde materialen en diensten en niet voor materiaal wat je ergens anders hebt gekocht. Mocht je iemand vinden die je niet meteen afwimpelt, zul je met grote waarschijnlijkheid, een hogere prijs geoffreerd krijgen dan wanneer je alles via hem doet.

Airconditioning onderhoud

Net als elk ander apparaat, heeft een airco periodiek onderhoud nodig. Duurt het steeds maar langer voordat hij koelt, kan het koelvloeistofpeil te laag zijn geworden en dient het te worden bijgevuld. Voor airconditioningsystemen met 3 kg koelvloeistof of meer, is periodiek onderhoud wettelijk verplicht. Bij regelmatig gebruik van de airco is het verstandig regelmatig de luchtfilters schoon te maken en/of te vervangen. Dit kun je bij veel typen airconditioners gewoon zelf. Het regelmatig reinigen van de filter is niet alleen ter behoud van de airco, maar ook noodzakelijk voor een gezonde lucht in de ruimte. De combinatie van warmte, stof en vocht maakt een aircofilter een ideale kweekbodem voor bacteriën die nare geurtjes tot gevolg hebben. Lees meer over :onderhoud van airconditioning

Offerte Airco aanvragen

Kies voor onze dienst als uw airco installateur. Onze koeltechnieker maakt vrijblijvend een offerte op maat voor u.