logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airconditioning onderhoud: Werkwijze, Prijzen en verplichtingen

Airco onderhoud is belangrijk voor een optimaal functioneren van het klimaatbeheersingssysteem. Bij bepaalde systemen is periodiek onderhoud zelf bij de wet verplicht. Hieronder geven we je meer bijzonderheden over het belang en werkwijze van airco onderhoud, de wettelijke voorwaarden en de kosten.

Airco onderhoud, wanneer verplicht?

De hoeveelheid koelmiddel die zich in het klimaatbeheersingssysteem bevindt, is bepalend voor de frequentie van het airco onderhoud dat je moet laten uitvoeren.

Hoeveelheid koelvloeistofOnderhoudsverplichting
Minder dan 3 kgGeen
Meer dan 3 kg Jaarlijks
Meer dan 30 kgElk half jaar
Meer dan 300 kg Ieder kwartaal

Wanneer je met het klimaatbeheersingssysteem in de, bij de wet verplichte, onderhoudscategorie valt, moet in dit onderhoud ook een periodiek terugkerende lektest, van het koelstofcircuit, opgenomen worden. Bovendien, is het onderhoud alleen rechtsgeldig bij aanspraak op garanties en verzekeringen, als dit uitgevoerd wordt door een gecertificeerd koeltechnicus, in dienst van een geregistreerd bedrijf.

Van elk gecontroleerd airco-systeem wordt een logboek bijgehouden. Ook dit is wettelijk vastgelegd. In dit logboek staan de wettelijke bepalingen aangegeven en wordt er een verslag van de onderhoudsbeurten opgenomen, door wie, wanneer enzovoort. Dit logboek wordt standaard na de installatie door de installateur afgetekend aangeleverd. Bij elke reparatie of onderhoudsbeurt dien je het bij de hand te hebben, om bij te laten werken.

Airco onderhoud, wanneer niet verplicht?

Airco systemen die minder dan 3 kg koelvloeistof bevatten, zijn niet verplicht aan periodiek onderhoud. Toch doe je er verstandig aan de airco regelmatig te laten controleren en reinigen. Het is de hoogste tijd voor airco onderhoud, wanneer:

 • Het geluid van de motor toeneemt: Een motor die meer of ander geluid gaat maken dan normaal, is aan een onderhoudsbeurt toe. Ventilatoren kunnen blokkeren. Je hoort dit aan een ratel in de kast. Versleten kogellagers geven een krassend geluid. Hoor je een vaag borrelend geluid uit je airco komen, heb je waarschijnlijk te maken met een lekkage.
 • De energierekening wordt plotseling hoger: als je niet meer dan normaal de airco gebruikt, maar merkt dat wel ineens je elektriciteitsverbruik omhoog gaat, kan dit te wijten zijn aan vervuiling of vermindering van koelvloeistof. De motor moet in beide gevallen langer draaien, om de gewenste temperatuur te bereiken.
 • De airco koelt minder: het duurt langer voordat hij het vertrek op de gewenste temperatuur heeft of hij haalt de ingestelde temperatuur niet eens meer. Grote kans dat ook hier een lek in het koelvloeistofcircuit de oorzaak van is.

Tip
Zelfs, wanneer je nooit te maken hebt gehad met bovenstaande punten, doe je er verstandig aan je aircosysteem een keer per jaar na te laten kijken. De airco specialist zal tijdens de technische controle ook meteen de filters schoonmaken. Met het regelmatig schoonmaken en vernieuwen van de luchtfilters, voorkom je geurtjes en bacterievorming.

Prijs airco onderhoud

Elk type airco onderhoud heeft zijn eigen prijskaartje. Niet alleen de omvang van het circuit het aantal aangesloten airco-units spelen hierbij een rol. Ook tussen eenmalig beurten en periodieke controles volgens onderhoudscontract zitten prijsverschillen.

Soort onderhoudGemiddelde kosten
Eenmalig€ 150,-
Periodiek volgens contract€ 100,- tot € 150,- per jaar
Grote beurt, incl. vacumeren€ 150,- tot € 200,-

Logischerwijze wijken de hier gegeven gemiddelde bedragen af zodra er gezocht moet worden naar een storing of er onderdelen vervangen moeten worden.

1. Eenmalige airco onderhoudskosten

Wanneer je geen prijs stelt op het periodieke airco onderhoud van een contract, kun je ervoor kiezen onderhoud te laten uitvoeren, wanneer jij vindt dat het nodig is. Als je de airco niet zo vaak gebruikt, kan dat een mogelijkheid zijn. In de praktijk blijkt dat airco onderhoud dan maar al te vaak vergeten wordt en je er pas achter komt op het moment dat er al iets kapot is.

In het geval van periodiek onderhoud van aircosystemen kun je serieuze storingen vaak voor zijn. Zelfs als het om een nieuwe installatie gaat. Bij regelmatig onderhoud voorkom je serieuze storingen en bespaar je, jezelf hoge reparatiekosten.

Een eenmalige airco onderhoudsbeurt kost al gauw rond de € 150,-.

2. Airco onderhoudskosten met contract

De meest voordelige manier om een aircosysteem tip top in orde te houden, zonder dat je er zelf op hoeft te letten, is met een airco onderhoudscontract. Met zo’n contract maakt de aircospecialist, elke vastgelegde periode, een afspraak met je en komt netjes het onderhoud uitvoeren.

Het grootste voordeel wat zo’n contract met zich meebrengt, is dat je zelf nergens op hoeft te letten. Daarnaast gaat, door het regelmatig nakijken en schoonmaken, het gehele aircosysteem langer mee. Airco onderhoudskosten op basis van een periodieke overeenkomt liggen ook lager dan eenmalige onderhoudsbeurten.

De gemiddelde prijs voor een onderhoudsbeurt volgens contract ligt tussen de € 100,- en € 150,-.

Airco reinigen: belangrijker dan je denkt

Los van het feit of je wettelijk verplicht bent je aircosysteem periodiek te laten onderhouden, is het schoonhouden van het systeem van groot belang.

 • Binnenlucht blijft gezond: bij tijdig airco onderhoud wordt voorkomen dat de luchtfilters al te erg vervuilen. Vuile luchtfilters geven ten eerste een onaangename geur af en ten tweede, is het een nestelplaats voor schimmels en bacteriën. Het inademen van micro-organismen is bijzonder schadelijk voor onze gezondheid en kunnen luchtwegproblemen en hoofdpijnen tot gevolg hebben.
 • Tijdig ontdekken van problemen voorkomt hoge kosten: door regelmatig airco onderhoud uit te laten voeren, ondervang je grote storingen. Zo blijven de totale kosten van het onderhoud beperkt.
 • Het airco systeem gaat langer mee: zie het als een geoliede machine. Airco installaties die regelmatig onderhoud krijgen, blijven optimaal draaien en gaan langer mee.
 • Minder stroomverbruik: Een goed onderhouden airco-motor, hoeft niet te zwoegen. Hierdoor zal hij minder elektriciteit verbruiken.

Airco onderhoud: werkwijze

Tijdens een onderhoudsbeurt van een airco-installatie kijkt de koelspecialist alle storings- en slijtagegevoelige onderdelen na. Units en filters worden gereinigd en hij zal controleren op lekkages. Een standaard airco onderhoudsbeurt ziet er dan als volgt uit:

 • Nalopen of vervangen van ventilatoren
 • Nalopen of vervangen van compressor
 • Nalopen en/of vervangen van luchtfilters
 • Inwendig schoonmaken van de binnen- en buiten airco unit
 • Nalopen van koelvloeistofcircuit op lekkages
 • Algemene controle van werking en testen van werking
 • Onvoorziene reparaties

Airco onderhoud: laat het over aan de koelspecialist

Het kan niet vaak genoeg benadrukt worden: airco onderhoud laat je het best uitvoeren door een vakman die verstand heeft van koelinstallaties. Daarmee blijft A, de airco optimaal koelen en B, ben je verzekerd van professioneel onderhoud.

Bij een aircosysteem met meer dan 3 kg koelvloeistof heb je sowieso geen ander alternatief dan het onderhoud uit te laten voeren door een gercertificeerde koelspecialist. Zelfs, als je zelf techneut bent. De productgarantie en het recht op vergoeding door een verzekeraar vervallen, zodra een ongecertificeerde monteur aan de airco onderhoud of reparaties heeft uitgevoerd.

Heb je een communicatiestoornis met de airco installateur die het klimaatbeheersingssysteem bij je heeft aangelegd? Shop gerust verder. Elk gecertificeerd installatiebedrijf geeft je graag vrijblijvend een prijsopgave voor periodiek airco onderhoud.