logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Installeren airco: prijzen en informatie

Het installeren van een airco is geen klus die je even snel zelf doet. Mits het om het plaatsen van een mobiele airco gaat, want dat kan iedereen. Voor een professionele installatie van een klimaatbeheersingssysteem schakel je bij voorkeur een erkend airco-installatiebedrijf in. Zo weet je zeker dat het vakkundig gebeurd. Mocht er achteraf iets niet helemaal goed blijken te functioneren, kun je ook altijd een beroep op hun bedrijfsgarantie doen.

Werkwijze airco installatie

Wanneer je het plaatsen van een airco door een erkend installateur laat uitvoeren, kun je het volgende verwachten:

 • Bepalen van plaats: in verband met eventuele aanleg van een elektriciteitspunt en de aansluitingen op de afvoer van de waterslang, bespreekt de installateur eerst met je, waar de units moeten komen.
 • Muur/plafond voorbereiden: Als bepaald is waar de binnenunit exact moet komen, worden de gaten voor het ventilatorgedeelte en de leidingdoorvoer geboord.
 • Binnenunit bevestigen: de installateur hangt de binnenunit zonder afdekkap aan het plafond of de muur.
 • Leidingwerk aanleggen: de volgende stap is het aanbrengen van de koelvloeistofleiding die tussen de binnen- en buitenunit loopt.
 • Buitenunit bevestigen: nadat het draagframe van de buitenunit aan de buitengevel of op het dak is gemonteerd, bevestigd de monteur de compressorkast. Indien nodig worden ook stroomkabels aangelegd.
 • Vullen en testen van de airconditioning: als de ophangwerkzaamheden voltooid zijn, wordt het systeem gevuld met koelvloeistof. De installateur kan zo de airco testen op lekkages.
 • Uitleg geven en spullen opruimen: terwijl de installateur zijn spullen opruimt, kan de airco even proefdraaien. Als alles naar welbevinden is, legt hij je tot slot je nog even uit hoe het apparaat werkt.

Airco, meest geschikte plaats

Een splitsysteem is een airco die bestaat uit een binnen- en buitenunit. Bij een dergelijk systeem spelen de lengte van de leidingen, in combinatie met de precieze plek voor de binnenunit, een belangrijke rol. Bij de plaatsbepaling van de binnenunit dient er rekening mee gehouden te worden dat deze: A, niet te ver van de buitenunit af geplaatst wordt en B, hij niet direct zijn koude lucht op de gebruikers van de ruimte blaast. Continu in de directe luchtstroom van een airco te moeten werken of zitten, is niet prettig.

Andere punten waarop gelet moet worden bij de plaatsbepaling zijn:

 • Ophanghoogte binnenunit moet minstens 2 m bedragen.
 • In de blaasrichting van de unit moeten geen balken, verlichtingsarmaturen of deco-objecten de luchtstroming kunnen hinderen.
 • Het plafond of wand, waaraan de unit komt te hangen, moet sterk genoeg zijn om hem te kunnen dragen.
 • De afstand tussen binnen- en buitenunit is gebonden aan vastgestelde mini- en maximale marges. Dit is merk en type afhankelijk.
 • Het is van belang dat de beide units makkelijk te bereiken zijn voor onderhoud en reparatie.

Vacumeren van het systeem

Een van de belangrijkste aspecten van de installatie is het vacumeren. Met een vacuümpomp wordt alle vochtige lucht en verontreinigingen uit het circulatiesysteem.

Vacumeren van de airco is een methode om eventuele lekkages snel op te kunnen sporen. Indien zich er een lek in het systeem bevindt, is dit te zien aan de teruglopende vacuümmeter. In zo’n situatie zal de installateur het lek lokaliseren en vervolgens dichten. Deze vacumeerhandeling is nodig voor een optimale werking van het circulatiesysteem. Zelfs een heel klein lekje zorgt er al voor dat de motor veel meer dan normaal moet draaien om de ingestelde temperatuur te bereiken. Vanzelfsprekend gaat dit gaat ten koste van de levensduur van het aircosysteem. Vacumeren is een klus voor de koelspecialist en duurt ongeveer een half uurtje.

Prijs airco installeren

De instapprijs voor het installeren van een split airco, dus een airco met binnen- en buitenunit, begint bij zo’n € 1500,-. Denk je erover om een multi-split airco te laten plaatsen, houd dan rekening met een € 800,- tot € 1000,- extra per unit. Deze prijsindicatie is berekend op een kwalitatief goede airco van een gerenommeerd merk. Het gaat er tenslotte om dat je jaren met je airconditioning vooruit kunt. Natuurlijk is het mogelijk om voor een lager bedrag een goedkoper klimaatsysteem kopen. In de praktijk blijkt echter dat van goedkope airco’s de levensduur aanmerkelijk korter is. Niet al te zelden vertonen ze eerder storingen, maken ze meer lawaai en verbruiken daarnaast ook vaak meer elektriciteit dan een iets duurder systeem.

Airco kopen, welk type?

Airconditioning systemen zijn er in meerdere verschillende uitvoeringen. Bij een eerste aanschaf van een dergelijk systeem is het altijd even zoeken, welke airco voor jouw omstandigheden de beste keuze is.

Single split airco

Wanneer je maar een enkele ruimte te koelen hebt, is een single split systeem de meest voor de hand liggende keuze. Single split airco’s bestaan uit een buiten- en een binnenunit. De binnenunit voorziet de ruimte van koele of warme lucht, net hoe je hem instelt, terwijl de buitenunit de door middel van een compressor deze lucht bewerkt. Het grote voordeel van een split airco is dat je binnen niets anders hoort dan het lichte gezoem van de ventilator, terwijl het lawaai van de motor buiten blijft. Lees meer over een split airco in dit artikel.

Multi-split systeem

Om meer dan een vertrek tegelijkertijd te kunnen koelen of verwarmen, is een multi-split airconditioning de beste keuze. Het multi-split systeem bestaat uit een grote krachtige buitenunit die meerdere binnenunits bediend. Het nadeel wat er aan een dergelijke airco-opstelling kleeft, is dat het een uitgebreider leidingsnetwerk vraagt en elke binnenunit altijd dezelfde functie moeten vervullen. Wil je dat er op hetzelfde tijdstip, in een vertrek verwarmd en in het andere gekoeld moet kunnen worden, ben je beter af met meerdere losse split airco’s. Ook in verband met het complexe leidingwerk van de multi-split airco’s, kunnen meerdere single splitsystemen naast elkaar zelfs goedkoper uitvallen. Aan de andere kant heb je met een multi-split airco slechts een ontsierende buitenunit aan de buitenkant van het pand. Lees meer over een multi-split airco in dit artikel.

Mobiele airconditioner

Wanneer je op een snelle en eenvoudige manier, zonder installatiekosten, een vertrek wilt koelen, kan een mobiele airco interessant zijn. Je plaatst hem eenvoudig zelf. Het enige wat je moet doen is een slangdoorvoer creëren, waardoor het apparaat zijn warme lucht kwijt kan. Bedenk ook dat mobiele monoblock airco’s aanmerkelijk meer lawaai binnenshuis met zich meebrengen.