logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Multi-split airco: klimaatbeheersing in elke ruimte

De multi-split airco is in veel opzichten aantrekkelijker dan een single airco-opstelling. Met een enkele buitenunit beheers je namelijk het binnenklimaat in meerdere vertrekken tegelijk. Dit werkt kostenbesparend en aan de buitenzijde van het pand heb je maar een ontsierend apparaat staan. In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van de multi-split klimaatbeheersing.

Multi-split airco: wat is het precies?

We praten over een multi-split airco, wanneer er meerdere binnenunits op een buitenunit aangesloten zijn. Indien dat er twee zijn, noemen we dat een duo-split. Het kunnen er ook meer zijn. Afhankelijk van het merk, de grootte van de vertrekken en het motorvermogen, kunnen op één buitenunit maximaal acht tot negen binnenunits aangesloten worden.

Multi-split airconditioners geven het hoogste rendement in woningen of kantoren waar de afzonderlijke vertrekken niet al te groot zijn. Aircosystemen zijn verkrijgbaar in uitvoeringen die alleen kunnen koelen en die zowel kunnen koelen, als verwarmen.

Anders dan bij een monoblock airco, staat bij een (meervoudige) split aircosysteem de lawaaiige compressorunit buiten. Zo hoor je binnen niet meer geluid dan het zachte gezoem van de ventilator.

Bediening multi-split airco klimaatbeheersing

De bediening van een multi-split airco is niet veel anders dan dat van een single split klimaatsysteem. Elke binnenunit is afzonderlijk te bedienen met zijn eigen afstandsbediening of touch panel display. Bepaalde merken zijn zelfs te linken aan een app dat je op een willekeurig smartdevice download. Meestal is dat de smartphone.

Daarnaast kun je op elke binnenunit een thermostaat aanbrengen, waardoor deze automatisch aan- en afslaat zodra de ingestelde temperatuur is bereikt.

Let op! Met een multi-split aircosysteem is het niet mogelijk om tegelijkertijd te koelen en te verwarmen. Een meervoudige airco-opstelling kan slechts één modus tegelijkertijd uitvoeren.

Prijs multi-split airco

De uiteindelijke prijs die je voor een multi-split airco gaat betalen, hangt af van het vermogen van de buitenunit, het aantal aan te sluiten binnenunits, de uitvoering en eventuele opties. Uitgaande van een duo-split airco, zonder extra poespas, ben je een bedrag kwijt dat ligt tussen de € 2.500,- en € 4.000,-. Per bijkomende binnenunit, tel je daar nog eens een € 800,- a € 1.000,- bij. Genoemde bedragen zijn exclusief installatie.

Voor een exacte capaciteitsberekening, raadpleeg je bij voorkeur een koelspecialist. Met behulp van een formule die bestaat uit de som van het aantal m3 van een ruimte vermenigvuldigd met de temperatuurfactor, rekent hij je in enkele minuten de benodigde kW voor die je nodig hebt. Prijsopgaven zijn altijd geheel vrijblijvend. Om zeker van je zaak te zijn, laat je het best eerst meerdere offertes maken, voordat je een definitief aankoopbesluit neemt.

Woning ouder dan 10 jaar? Btw korting!

Is de woning waarin je het aircosysteem aan wilt leggen ouder dan 10 jaar? Vraag even na of je in aanmerking komt voor btw korting. Privéwoningen die meer dan 10 jaar geleden gebouwd zijn én waarvan de airco installatie door een erkend installateur aangelegd gaat worden, komen in aanmerking voor een verlaagd btw tarief. In plaats van de gebruikelijke 21%, betaal je dan maar 6%.

Multi-split airco: vragen en antwoorden

Hoeveel binnenunits aansluiten op één buitenunit?

Het aantal binnenunits dat je aan kunt sluiten op een buitenunit is afhankelijk van het merk. Kun je bij het ene merk maximaal 4-5 binnenunits op een buitenunit laten draaien, bij een ander merk kan dat oplopen tot 8 of zelfs 9 stuks. Kijk voor aanschaf wel goed wat het rendement doet van de afzonderlijke binnenunits, wanneer je ze allemaal tegelijk aan het draaien hebt.

Moet elke binnenunit gelijk in vermogen zijn?

Ook binnenunits hebben een onderverdeling in vermogen. De benodigde kW van een binnenunit wordt bepaald door de m3 van de kamer en de ligging ten opzichte van de zon. Daarom is het heel waarschijnlijk dat de koelspecialist je voor elke ruimte een binnenunit adviseert met een ander vermogen.

Hoe is het energieverbruik van multi-split airco’s?

Hoe meer binnenunits je aansluit op de buitenunit, des te hoger het energieverbruik zal zijn. Wanneer je een systeem lucht-lucht aircosysteem laat installeren dat tevens kan verwarmen, zal je elektriciteitsverbruik een stijging laten zien. De allernieuwste aircosystemen werken met een warmtepomp. Hierbij ligt het energieverbruik lager. Feit is wel dat het gebruik van een combi-airco goedkoper in gebruik is dan een andere vorm van elektrisch verwarmen, omdat de lucht-lucht of lucht-waterpomp geen beroep doet op fossiele brandstoffen. Daarnaast is het ook heel goed mogelijk een multi-split airco aan te sluiten op zonnepanelen. Lees ook meer over Met een airco verwarmen: Wat zijn de prijzen en hoe werkt het ?

Is het mogelijk tegelijkertijd de koelen en te verwarmen?

Wanneer je slechts een buitenunit hebt, is het niet mogelijk gelijktijdig te koelen en te verwarmen. De buitenunit kan slechts een modus tegelijk aan. De temperatuur per vertrek kan wel afzonderlijk ingesteld worden. Je hoeft dus niet in alle kamers dezelfde temperatuur te handhaven. Dit kun je handmatig regelen of met een thermostaat. Tevens hoef je ook niet altijd alle binnenunits aan te hebben staan. Wanneer je van te voren al weet dat je de airco in bepaalde ruimten minder gaat gebruiken, geef je dit het beste al aan de vakman door wanneer hij voor een offerteberekening komt.

Is een split-airco systeem naderhand uit te breiden?

Elke buitenunit heeft een bepaald vermogen voor het aantal binnenunits wat hij aankan. Is de buitenunit sterk genoeg, om meer dan de bestaande binnenunits te bedienen, kun je uitbreiden. Zo niet, heb je de keuze tot aanschaf van een zwaardere buitenunit of er tweede bij te zetten.

Multi-split airco onderhoud

Periodiek onderhoud van een airco is een eerste vereiste, voor een goed functioneren en een gezond leefklimaat. Bij aircosystemen die meer dan 3 kg koelmiddel bevatten, is onderhoud op gezette tijden zelfs wettelijk verplicht. Airco onderhoud bestaat uit het reinigen of vervangen van de luchtfilters en het eventueel bijvullen van koelvloeistof.

Bij het merendeel van de erkende installateurs kun een onderhoudscontract afsluiten. Het voordeel van zo’n contract is dat de kosten per onderhoudsbeurt lager liggen dan steeds een eenmalige controle. Spreek van te voren met je installateur wel goed af welke onderhoudstaken er allemaal onder het contract vallen.