logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

De werking en installeren van een Philips Hue Bridge

Heb je nog niet eerder met Philips Hue gewerkt? Dan is het niet gek wanneer je geen idee hebt wat een Philips Hue Bridge is. Daarom is het goed om daar eens wat dieper op in te gaan. De Hue Bridge is het zenuwcentrumvan jouw Philips Hue systeem in de woning. Daardoor is de Bridge dus ook een essentieel onderdeel van elk persoonlijk systeem dat in een woning wordt aangelegd. Het is eigenlijk het commandocentrum waarvandaan alle handelingen die je in het systeem van Phiips Hue uitvoert worden gestuurd. Je hebt immers altijd minimaal vier elementen in elke setup.

Die elementen zijn natuurlijk je wifi-verbinding en de Philips Hue lampen, naast de Philips Hue Bridge en de Philips Hue App. Al deze zaken moeten goed met elkaar verbonden zijn. Daar speelt de Bridge dan ook een grote rol in. Daar leer je hier meer over.

Philips Hue Bridge

Bekijk de prijs

Het design van de Philips Hue Bridge

Wanneer je kijkt naar de Philips Hue Bridge, dan zie je dat het design modern en strak is. Het is een vierkant kastje met afgevlakte hoeken. Het is in het wit uitgevoerd. In het kastje zijn verschillende led-elementen te vinden. Denk aan de verbindingsindicatoren en de blauwe led-ring die je om de knop vindt waarmee je de apparaten kan koppelen. Ook zie je dat het kastje aan de onderzijde twee ingangen heeft. De ene ingang is voor de netwerkkabel. De andere is een ingang voor de voeding van het apparaat zodat deze op het stroomnet is aangesloten.

Zo installeer je de Philips Hue Bridge

De installatie van de Philips Hue Bridge is gemakkelijk in enkele stappen uit te voeren. Het begint met het plaatsen van de Bridge en deze aan te sluiten op het stopcontact. Daarna is het belangrijk om de Bridge te koppelen aan de router of het modem met de ethernetkabel die in de verpakking zit. Sluit daarna de Hue lampen op het stroomnet aan. Download ondertussen de Hue-app en start deze op. Druk op de Bridge-knop op het apparaat. Nu zoekt de Bridge contact met de app. Je kan de lampen benoemen en bent klaar om het te gebruiken. Loop de installatie eventueel nog even goed door met de meer uitgebreide uitleg.

Het koppelen van Philips Hue lampen en apparaten aan de Bridge

Heb je een Philips Hue Bridge? Dan kan je daar tot wel 50 Philips Hue lampen op aansluiten. Ook kan je tot wel 12 accessoires aansluiten en met de app bedienen. Daardoor heb je eigenlijk de ruimte om je gehele woning te bedienen met behulp van je Bridge. Deze mogelijkheid vind je in elke Phiips Hue Starterkit terug.

Zo koppel je de lampen

Het is wel belangrijk om te weten hoe je de Philips Hue lampen dan moet koppelen aan de Bridge. Het voordeel is dat het installeren en het koppelen even gemakkelijk is gehouden. Je kunt de lamp uit de verpakking direct in de gewenste fitting draaien. Het is goed om te weten dat de Hue lampen in fittingen zoals E14, E27 en GU10 komen. Daardoor kan je dus al snel ontdekken welke jij nodig hebt. Heb je de lamp geplaatst? Dan wordt de wifi-chip geactiveerd op het moment dat je de lamp aanzet. Deze gaat dan zoeken naar de Bridge in de buurt.

Je lamp zal al snel jouw Bridge en jouw Philips Hue app herkennen. De lamp komt daar nu in naar voren. Nu kan je alles heel gemakkelijk binnen een minuut koppelen en voortaan gebruiken in je systeem. Werk je met een dimmer? Dan is het zaak om die helemaal open te zetten. Juist ook omdat de lamp anders gaat knipperen omdat deze zelf ook een ingebouwde dimmer in zich heeft.

Tot hoever reikt de Philips Hue Bridge?

Wanneer je kijkt naar het bereik van de Philips Hue Bridge, dan is daar geen sluitend antwoord op te geven. Dat komt onder andere doordat meerdere factoren een rol spelen. Zo speelt ook het bereik van je tablet of smartphone mee in de mogelijkheden. Wanneer je thuis bent, dan zit je binnen je eigen wifi-netwerk. Je hebt je Bridge natuurlijk ook gekoppeld aan je router. Wanneer je dus binnen je wifi-bereik blijft, zit je automatisch ook binnen het bereik van je Hue Bridge op dat moment. Hoe beter je wifi het dus doet, hoe beter dit ook is voor je Philips Hue Bridge in dat geval. Daarom is het misschien ook slim om te bekijken hoe je het best mogelijke wifi-signaal kan verzorgen.