logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Philips Hue installeren: gemakkelijk in huis aansluiten

Wil je aan de slag gaan met een Philips Hue in jouw woning? Daarmee kan je het leven een stuk gemakkelijker en comfortabeler maken. Het is dan wel slim om er zeker van te zijn dat je het goed aanpakt. Gelukkig is het installeren relatief eenvoudig te verzorgen. Je kunt binnen vier stappen al zorgen dat je optimaal gebruik kunt maken van de middelen. Je zorgt dat de lampen stroom krijgen, verbindt ze met de Philips Hue Bridge, downloadt de app en stelt alles naar wens in.

Het is natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je elke stap dan exact moet zetten. Daarom kan je op deze plek een goede toelichting hierop vinden. Wanneer je alle middelen in huis hebt, dan kan je aan de hand van het volgende schema zorgen dat het een stuk gemakkelijker wordt om alles gewoon zelf aan te leggen en in te stellen.

Philips Hue installeren

Het aansluiten van de Hue lampen op het net

Het begint natuurlijk allemaal bij de keuze om met Philips Hue te gaan werken en de aanschaf van de lampen. Wanneer je dit gedaan hebt, is het zaak om de eerste echte stap te zetten. Je gaat de lampen thuis aansluiten op het stroomnet. Dit is natuurlijk niet heel lastig. Heb je een losse lamp, dan kan je de fitting gewoon in de armatuur van jouw wensen schroeven. Wanneer je een complete lamp of spot hebt aangeschaft, dan plaats je die op de plek in huis die je voor ogen hebt en schroeft dan de lamp erin.

Het installeren van de Philips Hue Bridge

Wanneer je optimaal gebruik wilt maken van jouw Philips Hue, dan is een Hue Bridge een essentieel onderdeel. Dit vormt namelijk de kern van jouw setup. Het is een klein apparaat, maar het kan wel voor grote dingen zorgen. Het is namelijk de ideale manier om de lampen op smartwijze aan te sturen. De installatie van de Philips Hue Bridge is gelukkig eenvoudig gehouden je kan de Bridge van stroom voorzien met behulp van de adapter. Het systeem start daarna automatisch op. Nu kan je met behulp van een netwerkkabel zorgen dat de Hue Bridge aan de router in huis wordt verbonden.

Je hebt nu de mogelijkheden op orde om de lampen met het wifi-netwerk te verbinden. Zo kunnen de lampen met elkaar communiceren. Wanneer de drie lampjes op de bridge gaan branden kan je door naar de volgende stap in de setup.

Werken met de Philips Hue App

De volgende stap is het zorgen dat je aan de slag kan met de Philips Hue App. Je moet deze eerst downloaden en installeren op jouw smartphone of tablet. Je kunt het ook gewoon op al je smartapparaten zetten. Je kunt de app krijgen voor zowel iOS als Android. Het maakt dus niet uit met welk besturingssysteem jij op je telefoon of tablet werkt. Wanneer de app is geïnstalleerd kan je aan de slag met het verbinden. Je gaat nu contact zoeken met de Philips Hue Bridge. De Bridge zoekt op zijn beurt automatisch contact met de Philips Hue lampen die je in huis hebt geplaatst.

Nu je de installatie van de app hebt voltooid kan je de app zelf meer aandacht geven. Je kunt die namelijk helemaal personaliseren. Daardoor kan je nog meer uit je verlichting halen wanneer je het gebruikt.

Het configureren van het systeem

Je hebt nu de stappen van de setup doorlopen. Nu is het tijd om de app en het systeem nog zo in te stellen zodat jij er het maximale uit kan halen. Dat kan je doen op het gebied van de kamers en zones, op het gebied van de lamp of de accessoire, op het gebied van routines en timers en ook op basis van scenes.

  • kamers en zones
  • lampen en accessoires
  • routines en timers
  • scènes

Configureren op het gebied van kamers en zones

Je kunt al beginnen met configureren wanner je nog maar één Philips Hue lamp hebt. Het wordt echter leuk wanneer je enkele lampen in dezelfde kamer of zone hebt hangen. Je kunt deze ruimte dan een aparte plek geven in het systeem en ze zo afzonderlijk bedienen. Je maakt dan een kamer aan en geeft deze een herkenbaar icoon. Vervolgens kan je hier dan de lampen in plaatsen die in die kamer staan. Je kunt meerdere kamers in een zone plaatsen om zo kamers gecombineerd te bedienen.

Configureren van de lampen en accessoires

Het is ook mogelijk om de lampen en accessoires zelf te configureren. Je kunt ze bijvoorbeeld een naam geven zodat ze te herkennen zijn. Dit doe je via instellingen en dan lampconfiguratie. Het icoon van de gewenste lamp klik je aan om de configuratie uit te voeren. Wanneer je bijvoorbeeld een dimmer of sensor bij je Philips Hue lampen gebruikt, dan kan je die ook configureren. Dan ga je in de app naar instellingen en dan accessoires.

Instellen van routines en timers

Je kunt ook routines en timers instellen. Dit maakt de Hue lampen pas echt interessant. Zo kan je de lampen automatisch aanzetten en dimmen op de momenten dat je opstaat of naar bed gaat. Ook kunnen de lampen automatisch aangaan wanneer je naar huis gaat, of uitschakelen wanneer je van huis gaat. Het is ook leuk om met timers te werken. Daarmee kan je bijvoorbeeld in vakantietijd zorgen dat de lampen op bepaalde tijden aan en uit gaan. Dit is ook een manier om voor inbraakpreventie te zorgen.

Werken met scènes

Wanneer je in de app het paneel voor de woning bekijkt, dan zie je dat je de kamers kan bedienen via deze weg. Ook zie je daar de mogelijkheid om scènes te maken. In een scène zorg je dat alle lampen in de kamer een bepaalde kleur aan kunnen nemen. Daarvoor heb je wel de Hue White & Color lampen nodig. Het leuke hieraan is natuurlijk dat het je een flinke hand geeft in het bepalen van de sfeer in jouw woning. Dat is wat de Philips Hue lampen juist ook zo interessant maakt.