logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Philips Hue Smart Plug: een handige verbonden Smart-stekker in het Hue-ecosysteem

Met Hue heeft Philips zijn eigen wereldje van domotica gecreëerd. De Smart Plug is er een van en maakt interactie mogelijk tussen een niet-aangesloten object en alle apparaten in de reeks. De aangesloten stekker bevat daarentegen geen opmerkelijke functionaliteit.

Philips Hue Smart Plug

Bekijk de dagprijs

Overzicht

De Philips Smart Plug is een extra aangesloten object dat in de Hue-omgeving kan worden geïntegreerd. Deze stekker kan worden gebruikt om een lamp aan deze wereld toe te voegen, maar ook andere apparaten zoals een ventilator, een TV of zelfs een koffiezetapparaat. Hij levert tot 2300 W en 10 A en kan worden aangesloten via Bluetooth of ZigBee. Deze laatste connectiviteit wordt geleverd door de verbindingsbrug van de fabrikant, de Bridge Hue. De Hue Smart Plug, die €30 kost, is compatibel met verschillende spraakassistenten.

Ergonomie

Beter laat dan nooit. Hoewel de Hue Smart Plug in 2019 is uitgebracht, proberen we een inhaalslag te maken. De aangesloten stekker is een van de meest compacte die we hebben getest. Met een breedte van 51 mm, een diepte van 80,6 mm en een gewicht van slechts 100 gram past hij in elk stopcontact. Alleen de Konyks Priska Max Easy is discreter.

Hij is gemaakt van wit plastic en heeft een stekker van het E-type, die uiteraard compatibel is met Franse contactdozen. De Philips heeft maar één aardestekker, wat vrij klassiek is voor een stekker. Meross verraste ons echter door zijn Smart Wi-Fi Plug MSS310 uit te rusten met twee aardingspluggen. Dit is erg praktisch bij het aansluiten van het apparaat, maar het blijft een detail.

Traditioneel wordt aan de zijkant van de stekker een schakelaar geplaatst om de stekker aan en uit te zetten. Een LED licht rood of groen op, afhankelijk van zijn status.

Hue Smart Plug

Bekijk de dagprijs

Gebruiksgemak

De Hue Smart Plug levert tot 2300W en 10A, het equivalent van de Amazon Smart Plug. Dit klinkt misschien niet als veel, maar de Philips Hue maakt het goed met een meer dan merkbare connectiviteit. De stekker is namelijk zowel compatibel met Bluetooth als met ZigBee. Om deze laatste verbinding tot stand te brengen, moet u de Hue Bridge gebruiken. Deze maakt via ethernet verbinding met het internetnetwerk van het huis en communiceert vervolgens via ZigBee met de Hue-apparaten.

Het is weliswaar mogelijk om het stopcontact via de app op afstand te bedienen, maar andere apparaten kunnen dat ook. Met de Bridge kunnen de Hue-apparaten met elkaar communiceren, en zo bijvoorbeeld via de Smart Button of een bewegingsmelder het stopcontact inschakelen.

De Smart Plug is ook compatibel met verschillende spraakassistenten. Deze omvatten de altijd populaire Google Assistant en Amazon Alexa, maar ook Apple HomeKit en Microsoft Cortana, de laatste twee alleen via de verbindingsbrug.

Afgezien van deze functies is de Philips-contactdoos op zijn zachtst gezegd basic. Er is geen timer of zelfs een afwezigheidsmodus om de aanwezigheid thuis te simuleren. Bovenal biedt de Smart Plug geen verbruiksmonitoring, wat bij de TP-Link Tapo P110 wel erg op prijs wordt gesteld.

Philips HUE Smart Stekker Wit

Bekijk de dagprijs

Noot van de redactie

We beginnen met het koppelen van de Hue Smart Plug via de ZigBee verbindingsbrug. U moet hem dan in de buurt van de Bridge aansluiten en de Hue-app openen. De procedure verloopt vlot: de Hue Bridge wordt snel gedetecteerd, net als de aangesloten stekker, die nu in de app verschijnt, onder de categorie "lampen".

Dit komt omdat Philips er natuurlijk van uitgaat dat de Smart Plug een nieuwe lamp aanstuurt, wat niet noodzakelijk het geval is. De gebruiker kan er inderdaad voor kiezen om een niet-aangesloten lamp in de Hue-wereld te integreren door deze in het aangesloten stopcontact te steken, maar er zijn vele opties. Zij kunnen er de voorkeur aan geven een ventilator, een koffiezetapparaat of een luchtzuiveraar aan te sluiten. Kortom, alles is mogelijk.

Eenmaal geregistreerd, is de socket operationeel. Sommige functies kunnen via de app worden ontgrendeld, ook al zijn ze zeer beperkt. Het is met name mogelijk routines te creëren om de Smart Plug op vaste tijdstippen uit of in te schakelen. Maar het is vooral de automatisering die interessant is. Dankzij deze optie kunnen de aangesloten objecten die in het Hue-universum zijn geïntegreerd, met elkaar communiceren. De gebruiker kan beslissen om de stekker aan te zetten wanneer hij wakker wordt, bijvoorbeeld op hetzelfde moment als zijn verlichting. Dit is des te nuttiger omdat, door in te loggen op hun Hue-account, de apparatuur op afstand kan worden bediend, buitenshuis. Hoewel dit een onbetwistbaar voordeel is, is het helaas een van de enige voordelen van de Smart Plug.

We besluiten dan om de stekker via Bluetooth te koppelen. Deze keer gebeurt het op de Hue BT toepassing. De koppelingsprocedure is anders, maar net zo eenvoudig. Zodra Bluetooth is geactiveerd, detecteert de app het stopcontact, dat dan beschikbaar is. Het is niet nodig een bridge-aansluiting aan te schaffen om via deze procedure van de mogelijkheden gebruik te maken, maar de aansluiting kan niet op afstand worden bediend. Het is aan u om te beslissen welke optie het beste bij u past.

HUE Smart Stekker Wit

Bekijk de dagprijs

Voordelen

  • Gemakkelijk te installeren.
  • Hiermee kunt u een niet-aangesloten object toevoegen aan de Philips Hue-omgeving.
  • Compatibel met verschillende spraakassistenten.

Nadelen

  • Zeer weinig functionaliteit.
  • Beperkt te gebruiken als er geen andere Philips Hue-apparatuur beschikbaar is.
Philips Hue slimme stekker

Bekijk de dagprijs

Conclusie

Met de Smart Plug doet Philips waar het goed in is: objecten met elkaar verbinden en ze op elkaar laten reageren. Dankzij deze stekker kan de gebruiker een niet-aangesloten apparaat toevoegen aan het Hue-universum, en zo profiteren van de functionaliteiten die het ecosysteem biedt. Een verbindingsbrug is niettemin vereist om toegang te krijgen tot afstandsbediening. Afgezien daarvan heeft de Smart Plug geen andere functionaliteit. Bij gebrek aan met Hue verbonden objecten, zou het dus verstandiger zijn om voor een veel completere stekker te kiezen.