logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een EPC deskundige?

Een Energie Prestatie Certificaat (EPC) is een officieel document. Om hiervoor in aanmerking te komen zal de woning eerst geïnspecteerd worden door een EPC deskundige die hiervoor een opleiding heeft genoten. Deze energiedeskundige moet erkend zijn door het Vlaamse Energieagentschap. Wat houdt deze opleiding in, welke taken voert een EPC deskundige uit en mogen zij ook een energie audit uitvoeren?

epc deskundige

Wat doet een EPC deskundige?

Een EPC deskundige verzamelt en verwerkt de gegevens die van toepassing zijn op het Energie Prestatie Certificaat. Op basis van deze informatie zal een EPC attest uitgereikt worden. Er worden ter plekke in de woning diverse aspecten beoordeeld zoals:

 • De isolatiemaatregelen in de woning
 • Het type verwarmingsinstallatie
 • Het soort ventilatiesysteem
 • Het systeem voor de verwarming van sanitair water
 • Aanwezigheid van zonnepanelen, warmtepomp en/of boiler

Wanneer alle relevante informatie is opgenomen volgens de officiële richtlijnen zal er vervolgens een rapport opgesteld worden met daarop de energiescore van de woning. Dit certificaat wordt het EPC attest genoemd,

deskundige epc

Welke opleiding is hiervoor vereist?

Een EPC energiedeskundige heeft een opleiding gevolgd van het Type A. Dit is een erkende opleiding vanuit het Vlaamse Energieagentschap. Dit is een opleiding die doorgaans bestaat uit twaalf sessies waarbij diverse onderwerpen aan bod komen.

 • Bouw fysica
 • Inspectie protocol
 • Meting in praktijk situaties
 • Software gebruik
 • Technische installaties
 • Wetgevend kader

Dit zijn slechts enkele onderwerpen die ter sprake komen tijdens de cursus tot energiedeskundige Type A. Op basis van de reeds aanwezige kennis kan de opleiding korter duren. Deze opleiding dient erkend te zijn door het Vlaams Energieagentschap en zal afgerond worden met een examen waarbij wordt bepaald of de kennis van het inspectieprotocol voldoende is, en of de kennis van de theorie volstaat,

Wie reikt het Energie Prestatie Certificaat uit?

Energie Prestatie Certificaat

Na het uitvoeren van de metingen ter plekke zal niet direct een EPC attest worden uitgereikt. De gemeten informatie zal namelijk eerst ingevoerd worden in een computersysteem met daarop speciale software om de uiteindelijke score te bepalen. Wanneer deze berekeningen voltooid zijn wordt het Energie Prestatie Certificaat per post opgestuurd. Dit zal doorgaans niet langer dan een week duren. Daar zal direct een factuur voor de uitgevoerde werkzaamheden bij ingesloten zijn. De kosten voor deze keuring zijn variabel op basis van het type woning en ook het tarief dat de energiedeskundige hanteert. Hoewel de kwaliteit van de EPC specialist vaststaat door wettelijke certificatie, zijn ze wel vrij om hun tarief te bepalen.

Vraag direct meerdere prijzen op bij gecertificeerde energiedeskundigen via deze pagina.

Wie mag een energie audit uitvoeren?

energie audit

Een EPC energiedeskundige Type A mag niet een energie audit uitvoeren, hiervoor is een Type B certificaat nodig. Het is overigens wel mogelijk dat dezelfde specialist beide opleidingen heeft gevolgd. Bij een energie audit wordt maatwerk advies gegeven over het optimaliseren van de energie efficiëntie in de woning. Bij het EPC attest worden slechts algemene adviezen verstrekt.

Voor zowel een EPC keuring, een EPB keuring of een energie audit kun je via deze pagina gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo is het heel eenvoudig om prijzen te vergelijken van aanbieders in de regio.