logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Voordelen thermografie en wat is de prijs van luchtdichtheidsmeting?

thermografie

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) zoals de toegepaste isolatie in de woning en de luchtdichtheid. Lekken kunnen al tijdens de bouw ontstaan, om de zwakke plekken op te sporen wordt thermografie toegepast. Wat een thermografische analyse inhoudt en hoe een luchtdichtheidsmeting wordt uitgevoerd leggen we uit op deze pagina.

Wat is thermografie?

Wat is thermografie?

Bij deze methode wordt gebruik gemaakt van infrarode straling, met een warmtegevoelige camera worden verschillen in temperatuur zichtbaar gemaakt. De infraroodcamera zal koude delen als blauw weergeven en warme delen in rood. Deze methode wordt toegepast om warmtelekken, koudebruggen, luchtlekken en mogelijke fouten in de constructie op te sporen. Ook wordt deze camera apparatuur gebruikt om de isolatiekwaliteit van een gebouwschil te bepalen. Wanneer bijvoorbeeld isolatiemateriaal is verzakt zal dit op de beelden van de thermografische camera zichtbaar worden.

Wat is het doel van thermografisch onderzoek?

doel van thermografisch onderzoek

Door thermografische apparatuur te gebruiken kan nauwkeurig worden bepaald op welke plekken een pand warmte verliest. Op basis van deze informatie is het mogelijk om de isolatie van de woning te verbeteren, denk aan het afdichten van kieren. Een effectieve manier om deze analyse uit te voeren is de blowerdoortest, ook wel een luchtdichtheidsmeting genoemd. Bij nieuwbouwwoningen kan dit uitgevoerd worden voordat het pand afgewerkt wordt. In dit stadium zijn mogelijke gebreken nog goed te verhelpen zonder hoge kosten.

Verhoog de EPC score

epc score verhogen

Door de zwakke plekken in een woning te bepalen wordt snel duidelijk welke delen van de isolatie niet aanwezig of niet voldoende zijn. Dit is duidelijk op de camerabeelden af te lezen, denk aan koudebruggen die koude wind of vocht doorlaten. Door de juiste maatregelen te nemen is mogelijk om de energiescore van de woning te verbeteren, wat goed is voor het EPC attest. Wanneer een woning verkocht of verhuurd wordt is het namelijk verplicht om dit attest te overleggen. Door metingen vooraf uit te voeren, en na eventuele verbeteringen door te voeren, verbeter je de EPC score. Dit zal een positieve invloed hebben op de prijs voor verkoop of verhuur als woningeigenaar. Standaard zijn zwakke punten bijvoorbeeld:

  • Ramen
  • Deuren
  • Zolder
  • Schoorsteen
  • Ventilatiekanalen

De kosten voor aanpassingen zijn eenmalig, de energiebesparing zal jaar op jaar terugkeren.

Kosten voor thermografisch onderzoek

prijs thermografisch onderzoek

De kosten voor een thermografisch onderzoek zullen per pand verschillen, reken gemiddeld tussen 350 en 400 euro. Dit is het bedrag voor een infraroodscan, een blowerdoortest, een testrapport inclusief infrarood fotografie en maatwerk advies door de specialist. Wanneer er ook een volledige analyse van de buitenschil uitgevoerd wordt zullen de kosten oplopen tot 450 tot 500 euro. Prijzen vergelijken kan lonend zijn, bekijk het zelf via onze offerte pagina.

Goed om rekening mee te houden

Normaal gesproken worden thermografische testen niet in de zomer uitgevoerd vanwege de kleine verschillen in temperatuur tussen de binnenzijde van het pand en de buitenschil. Optimaal is een temperatuurverschil van tien graden tussen binnen en buiten om een goed beeld te verkrijgen op de warmtebeeldcamera. Wanneer er sprake is van flinke neerslag van regen of sneeuw zal de analyse ook niet betrouwbaar uitgevoerd kunnen. Het buitenoppervlak is dan te vochtig om doorslaggevende resultaten te behalen.

Detectie methoden

thermografisch detectie

Er zijn enkele methoden om de detectie te verbeteren, bijvoorbeeld door het gebruik van rook dat door een generator of met een rookstift geproduceerd wordt. Zonder tocht stijgt rook in een rechte lijn omhoog, bij luchtlekken zullen de stromingen direct zichtbaar worden. In de winter zijn de lekken voelbaar, met rook zijn ze ook zichtbaar. Het is naast energiebesparing ook een goede manier om het wooncomfort in huis te verhogen.

Wanneer thermografie toepassen?

thermografie toepassen

Er zijn verschillende situaties waarin thermografie en een luchtdichtheidsmeting van toepassing zijn:

  • Wanneer een woning of ander soort pand gebouwd wordt.
  • Wanneer een woning of ander soort pand gerenoveerd wordt.
  • Wanneer de isolatieschil gecontroleerd moet worden na een verbouwing of het aanbrengen van woningisolatie.
  • Wanneer er tocht in huis aanwezig is zonder duidelijke oorsprong.
  • Wanneer er een blowerdoortest uitgevoerd wordt.

Vraag direct offertes op

Er zijn verschillende testen en keuringen mogelijk, waarvoor ook andere energiedeskundigen nodig zijn. Zo is er de EPC keuring, de EPB keuring of een energie audit. De tarieven voor deze testen en keuringen kunnen flink uiteenlopen, vergelijken kan daarom veel voordeel opleveren. Vraag direct meerdere offertes aan bij erkende specialisten in jouw regio via ons handige offerte formulier.