logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Hoe werkt een energieaudit en wat zijn de kosten?

Bij een energieaudit zal er een nauwkeurige keuring worden uitgevoerd om de energie efficiëntie van een pand te bepalen, daarnaast zal er ook maatwerk advies worden gegeven. Het betreft een rapport dat tot in de kleinste details is uitgewerkt, meer nog dan een EPC rapport. Naast de huidige toestand worden ook verbeterpunten aangegeven om zo de energetische kwaliteiten van de woning te verbeteren. Hoe de energieaudit verloopt en welke kosten hiermee gepaard gaan kun je op deze pagina lezen.

energieaudit

Wat houdt een energieaudit in?

Het doel van een energieaudit is informatie vergaren over de energieprestaties van de woning in huidige staat, en de mogelijkheden in kaart te brengen om deze te verbeteren. Deze audit wordt uitgevoerd volgens de EAP ofwel de Energie Advies Procedure, het onderzoek wordt uitgevoerd door een energiedeskundige van het Type B. Dit zijn functionarissen die door de Vlaamse Overheid zijn gecertificeerd om deze audits uit te voeren. Het betreft personen met veel kennis en expertise omtrent bouwkundige zaken, en zal bij de audit de richtlijnen hanteren zoals de overheid deze heeft vastgelegd binnen de EAP. Er wordt naar verschillende zaken gekeken waaronder:

 • De bouwschil
 • Het ventilatiesysteem
 • De verwarmingsinstallatie
 • De aanwezige isolatie

En andere criteria die van invloed op de energieprestaties van de woning.

Dit heb je nodig

Het biedt voordeel om vooraf enkele voorbereidingen te treffen.

 • Zorg dat je energienota’s van de laatste maanden bij de hand hebt om deze te bespreken.
 • Met bouwplannen kunnen de afmetingen van de woning snel bepaald worden.
 • Wanneer er renovatiewerken zijn uitgevoerd zoek dan de facturen op met beschrijving van de gebruikte materialen.
 • Documentatie over het ventilatie- en verwarmingssysteem biedt snel inzicht.
energie auditor

Inhoud van een energierapport

Wanneer de specialist alle informatie heeft verzameld in de woning, dan zal deze data ingevoerd en verwerkt worden op de computer. Die zal nauwkeurige berekeningen maken op basis van de ingevoerde informatie wat de auditor vervolgens weer kan gebruiken om een energierapport op te stellen waarin deze gegevens worden opgenomen:

 • Administratieve informatie waaronder het adres, de datum van controle en foto’s van het pand.
 • De evaluatie van de zaken die op locatie zijn vastgesteld.
 • Praktisch advies omtrent de thermische isolatie van het gebouw. Denk aan het dak, de muren, vensters en vloer.
 • Advies en mogelijke verbeterpunten voor het ventilatiesysteem en het verwarmingssysteem.

Voordelen van een energieaudit

Wanneer er een renovatie of verbouwing op stapel staat kan dit een uitgelezen moment zijn om een energieaudit uit te laten voeren. Aan de hand van de maatwerk adviezen is het mogelijk om de energieprestaties van de woning te verbeteren door bijvoorbeeld andere materialen te gebruiken. Door wijzigingen aan te brengen is het mogelijk om flink te besparen op de energierekening, deze besparing zal ieder jaar weer terugkeren. De waarde van de woning zal ook stijgen wanneer de energiescore beter is. Voor de bewoners zal het wooncomfort verhoogd worden wanneer er bijvoorbeeld geen sprake meer is van tocht. Als laatste is het mogelijk om een belastingvermindering te krijgen. Er zal bij een EAP ook een fiscaal attest overhandigd worden wat recht geeft op een retour van veertig procent op de auditkosten.

Wat zijn de kosten?

Om een energieaudit uit te laten voeren moet je gemiddeld een bedrag rekenen tussen 300 euro en 700 euro. De prijzen kunnen sterk variëren omdat verschillende woningen ook compleet anders van constructie en inrichting zullen zijn. Meer informatie leidt uiteraard ook tot hogere kosten voor inventarisatie en evaluatie. Hoewel de procedures gebonden zijn aan richtlijnen vanuit de overheid, is dit niet van toepassing op de kosten die specialisten rekenen. Dat betekent een behoorlijk prijsverschil tussen aanbieders onderling. Omdat je zelf de vrije keuze hebt in auditor kan het dus voordeel bieden om prijzen te vergelijken. Via onze offerte pagina kun je kosteloos en snel meerdere offertes aanvragen voor jouw specifieke situatie.

Hoe zit het met de EPC keuring?

De EAP audit is geheel vrijwillig, de EPC keuring is wel verplicht om uit te laten voeren. De adviezen die bij een EPC keuring worden uitgereikt zijn standaard tips die niet toegespitst zijn op de werkelijke situatie. Nog drie verschillen:

 • Het uitvoeren van een EAP is geen verplichting, bij een EPC is dit wel het geval.
 • De EAP wordt uitgevoerd door een energiedeskundige Type B, de EPC door een Type A deskundige.
 • De kosten voor een EAP kunnen fiscaal afgetrokken worden, bij een EPC kan dit niet.

Vraag offertes aan voor metingen en keuringen bij specialisten in jouw regio. Vul de gegevens in en ontvang snel meerdere maatwerk offertes.