logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

EPC score berekenen en lezen

EPC score

Wanneer je het Energie Prestatie Certificaat ofwel het EPC attest ontvangt staan daar een aantal gegevens op. Het voornaamste getal is de EPC score, dat staat voor de energieprestaties van de woning. Deze score is van belang wanneer een wooneenheid wordt verkocht of verhuurd. Bij een goede score zal het energieverbruik minder zijn. Hoe presteert jouw woning in vergelijking met andere huizen, en wat kun je doen als de EPC score ongunstig uitvalt?

Wat is de EPC score?

wat is epc score

De EPC score is de energiescore die op het Energie Prestatie Certificaat vermeld staat. Dit getal geeft aan wat het hoofdzakelijke energieverbruik is, uitgedrukt in kiloWatt per vierkante meter vloeroppervlak. Een lager getal betekent een meer efficiënte woning waardoor er minder energie nodig is om de ruimtes op te warmen. Lager is dus beter.

Op zoek naar een Type A energiedeskundige om een EPC attest op te stellen? Vraag direct meerdere offertes aan.

Wat is een goede EPC score en heeft jouw woning het?

goede epc score

Op het attest wordt niet alleen een getal vermeld maar ook een gekleurde balk die van groen naar rood loopt. Een lagere waarde en een indicatie in het groen betekent een energiezuinige woning, toch zegt dit niet alles. Een vrijstaande woning is immers niet hetzelfde als een appartement in een flatgebouw. Daarom is het bij kopen of huren van belang om niet alleen naar de score op het attest te kijken, maar ook gemiddelde waardes op te zoeken om scores te vergelijken. Hier zijn een aantal standaard waarden ter indicatie.

Een goede EPC-score is een indicator van een energiezuinige woning die is ontworpen en gebouwd met het oog op optimalisatie van energieverbruik. Een lage EPC-score wijst op effectieve isolatie, efficiënte verwarmings- en koelsystemen en het gebruik van duurzame bouwmaterialen die bijdragen aan een verminderd energieverbruik. Woningen met een goede EPC-score bieden bewoners niet alleen een comfortabele leefomgeving, maar ook aanzienlijke besparingen op de energierekening. Bovendien kan een lage EPC-score de woning aantrekkelijker maken voor potentiële kopers of huurders, omdat het een commitment aan duurzaamheid en energie-efficiëntie weerspiegelt. Het streven naar een goede EPC-score is een stap in de richting van een groenere, duurzamere toekomst voor zowel individuele huishoudens als de bredere gemeenschap.

Gemiddelde score per woningtype van eengezinswoning en appartement

De gemiddelde EPC-score voor eengezinswoningen en appartementen kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals het bouwjaar, de gebruikte bouwmaterialen en de aanwezigheid van energiebesparende voorzieningen. Eengezinswoningen hebben vaak een iets hogere EPC-score vanwege hun grotere oppervlakte en het feit dat ze vaak vrijstaand zijn, wat kan leiden tot meer energieverlies. Appartementen daarentegen, vooral die in modernere gebouwen, hebben de neiging om lagere EPC-scores te hebben dankzij geavanceerdere bouwtechnieken en betere isolatie. Het begrijpen van deze gemiddelde scores is essentieel voor huiseigenaren, kopers en huurders om de energie-efficiëntie van een specifieke woning in context te plaatsen en geïnformeerde beslissingen te nemen over woningverbetering of aankoop.

  • Bouwjaar 1960 tot 1970: 564 voor een eengezinswoning en 372 voor een appartement
  • Bouwjaar 1971 tot 1985: 443 voor een eengezinswoning en 286 voor een appartement
  • Bouwjaar 1986 tot 1995: 345 voor een eengezinswoning en 252 voor een appartement
  • Bouwjaar 1996 tot 2005: 244 voor een eengezinswoning en 199 voor een appartement
  • Bouwjaar 2006 tot heden: 190 voor een eengezinswoning en 160 voor een appartement
Bouwjaar Eengezinswoning Appartement
1960 – 1970 564 372
1971 – 1985 443 286
1986 – 1995 345 252
1996 – 2005 244 199
2006 – heden 190 160

Wat is een slechte epc score ?

Een slechte EPC-score duidt op een woning die niet energie-efficiënt is, wat vaak resulteert in hogere energiekosten en een minder comfortabele leefomgeving. Het kan het gevolg zijn van onvoldoende isolatie, verouderde verwarmingssystemen of andere factoren die bijdragen aan energieverlies. Eigenaren van woningen met een slechte EPC-score kunnen overwegen om verbeteringen aan te brengen, zoals het upgraden van isolatie, het installeren van energiezuinige apparaten of het optimaliseren van verwarmings- en koelsystemen, om de energieprestaties te verbeteren en de score te verlagen. Het aanpakken van een slechte EPC-score is niet alleen gunstig voor het verminderen van energiekosten, maar kan ook de waarde van de woning verhogen en het comfort voor de bewoners verbeteren.

Bereken de EPC score

berekenen epc score

Tijdens het onderzoek door een Type A energiedeskundige worden een aantal zaken opgemeten en genoteerd. Op basis van deze data zal een energiescore berekend worden. Daarbij wordt naar een aantal zaken gekeken waaronder:

  • Wat voor een type woning het betreft.
  • In welke jaar de wooneenheid gebouwd is.
  • Welke bouwmaterialen er gebruikt zijn.
  • Welk type isolatie aanwezig is.
  • Wat voor een soort verwarmingssysteem geïnstalleerd is.
  • Hoe het warm water voor sanitair wordt opgewekt.
  • Of er zaken als zonnepanelen of een warmwaterpomp aanwezig zijn.

De opgenomen data wordt vervolgens ingevoerd binnen een systeem dat in beheer is door het Vlaams Energieagentschap. Op basis van een groot aantal berekeningen komt er een totaalscore uit voor de wooneenheid als geheel.

Hoe scoort jouw huis?

We adviseren om de energierekeningen te bewaren, dit kan met name van pas komen bij de verkoop of verhuur van een woning met een minder gunstige EPC score. Alleen het attest zegt namelijk niet alles over het praktisch gebruik en de bijbehorende kosten. Soms is er onvoldoende data om een nauwkeurige berekening te maken, dan wordt uitgegaan van standaard waarden. En die kunnen slechter zijn dan de werkelijke situatie. Wanneer er energiefacturen aanwezig zijn kan de score in context worden gebracht. Het geeft ook aan hoe belangrijk het is om zoveel mogelijk informatie te geven over de woning tijdens de meting.

Mijn score klopt niet, wat nu?

Wanneer je van mening bent dat de uiteindelijke EPC score niet overeenkomt met de werkelijke situatie raden we aan contact op te nemen met het Vlaams Energieagentschap. Wanneer er voldoende reden is om aan te nemen dat de waarde niet juist is kan hier zelfs een boete voor de energiedeskundige uit voortvloeien. Hier wordt geen verdere compensatie voor verstrekt, het kan wel grond zijn voor een juridische procedure.

Vraag direct offertes aan bij meerdere erkende keurmeesters voor PEC, EPB of een energie audit via onze offerte pagina. Zo kun je snel prijzen en diensten vergelijken bij opgeleide specialisten in de regio.