Wat is een blowerdoortest en hoe gaat dit in zijn werk?
Het is van belang om de luchtdichtheid van een woning te bepalen, dit hangt namelijk samen met de energieprestaties van de woning. Om een betrouwbare meting uit te voeren wordt een zogenaamde blowerdoortest uitgevoerd. Deze test is van belang om een passiefhuis certificaat aan te vragen, daarnaast biedt het ook inzicht wat betreft de energiewaarde. Op deze pagina leggen we uit wat de blowerdoortest is, hoe deze werkt en wat de kosten zijn voor een officiële test.
De blowerdoortest in het kort
Een andere benaming voor de blowerdoortest is luchtdichtheidstest. Bij deze meting wordt bepaald hoe luchtdicht een pand is. Dit wordt uitgevoerd door lucht in of uit de woning te blazen met een grote ventilator die specifiek voor deze test is ontwikkeld. Er zal een drukverschil tot stand komen, dit kan overdruk of onderdruk zijn, waardoor lucht zich zal verplaatsen door diverse openingen zoals scheuren of kieren. Er wordt vervolgens een meting uitgevoerd met speciale meetapparatuur om te bepalen hoeveel lucht er lekt en waar dit plaatsvindt. De detectie van lekkage kan met een thermografische camera worden uitgevoerd in combinatie met een rookstaaf.
Zo werkt een blowerdoortest
Er worden een aantal stappen uitgevoerd bij een blowerdoortest:
- Eerst zal de specialist alle ventilatieroosters in de woning sluiten. De binnendeuren worden hierbij geopend.
- Vervolgens wordt de mechanische ventilatie in de woning uitgeschakeld, de afvoer- en aanvoer roosters worden afgesloten, evenals andere soorten afvoer waaronder de wasemkap.
- Na het afsluiten van alle locaties waar lucht normaal gesproken zou kunnen ontsnappen, wordt er een frame in een deuropening geplaatst. Hier is een opening aanwezig die gemaakt is voor de ventilator. Deze “blower door” zoals deze uitsparing genoemd wordt, zorgt ervoor dat lucht gecontroleerd naar buiten of juist naar binnen kan worden geblazen.
- Wanneer de opstelling gereed is zal er verbinding gemaakt worden met een laptop met gespecialiseerde software en een meetapparaat dat in staat is om de luchtdruk weer te geven. Dan zal er een hoeveelheid lucht onder 50 Pascal druk door de schil van het gebouw worden geblazen. Hier volgt een waarde uit die van belang is voor de EPC waarde.
- Tijdens het blazen is het mogelijk om een thermografische camera te gebruiken in combinatie met een rookstaaf met als doel luchtlekkage in het pand op te sporen. Dit is doorgaans het geval wanneer het een Type B meting betreft tijdens de bouw van een woning. Wanneer er dan luchtlekken geconstateerd worden is het mogelijk om deze redelijk eenvoudig te verhelpen. Wanneer de woning reeds is afgewerkt zal dit met een Type A meting lastiger zijn om uit te voeren.
Wat is het doel van deze test?
De reden om deze test uit te laten voeren is om het verlies van energie in de woning zoveel mogelijk te beperken. Wanneer de ventilatie niet onder controle is zal dit geen positieve uitwerking hebben op de energieprestaties. Zo kan er via gaten, kieren en langs leidingen tot wel vijftien procent warmte verloren gaan. Tel dit jaar in, jaar uit en de kosten voor energie kunnen zo flink oplopen. De oplossing is vaak redelijk eenvoudig uit te voeren door PUR schuim te spuiten of tochtstrips aan te brengen. Naast hogere stookkosten zal koude lucht ook niet aangenaam voelen voor de bewoners, die vaak meer gaan stoken waardoor de energiekosten nog verder zullen stijgen.
Wat kost een blowerdoortest?
Om een blowerdoortest uit te laten voeren is geen standaard prijs te noemen, omdat de werkzaamheden per gebouw kunnen verschillen. Daarnaast kunnen specialisten hiervoor andere tarieven hanteren. Gemiddeld zal de prijs voor een standaard woning 300 en 400 euro bedragen. Wanneer je graag wilt weten wat de specifieke kosten zijn voor jouw woning kun je via deze pagina gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen.
Is het belangrijk om deze test uit te laten voeren?
Wanneer de blowerdoortest niet wordt uitgevoerd is het lastig om de energetische prestaties van een gebouw te bepalen. De luchtdichtheid van een woning speelt hierin namelijk een belangrijke rol. De enige wijze om objectieve metingen uit te voeren is met de blowerdoortest. Hoewel dit niet verplicht is, zal een keurmeester zonder deze test zelf een schatting moeten maken van de luchtdichtheid. Dit komt erop neer dat wordt uitgegaan van standaard waarden. Dit is doorgaans een minder gunstige waardering, de echte waarden vallen meestal beter uit wat met de blowerdoortest bewezen kan worden. Alleen met een echte meting wordt duidelijk hoe luchtdicht de woning in de praktijk is. Dit levert dus voordeel op wanneer de uiteindelijke EPC score wordt bepaald. Doorgaans wordt hier een voordeel mee behaald van zes tot zelfs twaalf energiepunten.
Meer informatie over EPC waarde: Info, Regelgeving & Kostprijs van het EPC
Toelichting op de streefwaarden
Wanneer er luchtdicht wordt gebouwd is het de uitdaging om het “lekdebiet”, dat is de hoeveelheid lucht die weg kan lekken, minimaal is. Er zijn streefwaarden vastgelegd in de EPB wetgeving, dit is de n50 waarde. Dit getal geeft de hoeveelheid lucht aan die per uur door de schil van het gebouw lekt. Wanneer het een passiefhuis betreft ligt de maximale n50 waarde op 0.6. Dan zal er in een uur tijd een maximaal volume van 0.6 maal de binnenruimte door de buitenschil stromen.
Officieel laten testen
Deze test dient uitgevoerd te worden door een energiedeskundige of andere professional die deze test uitvoert volgens de richtlijnen die opgesteld zijn door de Vlaamse overheid. Dit geldt met name voor de luchtdruk testen omdat deze informatie verwerkt wordt in het EPB verslag. Daarbij moeten de waarden voldoen aan de NBN 13829 norm. Wanneer je een luchtdicht meting uit wilt laten voeren is het verstandig om direct aan te geven dat het voor een EPB verslag gebruikt zal worden. Bij de test kunnen op basis van thermografie lekken opgespoord worden. Een speciale warmte gevoelige camera laat de luchtstromen zien. Dit is eveneens een goede test om de kwaliteit van de isolatieschil te bepalen.
Offertes aanvragen voor blowerdoortest
Prijzen vergelijken kan voordeel opleveren. Via ons offerte formulier kun je direct tarieven opvragen bij specialisten in de regio. Deze service is geheel gratis en verplicht je tot niets. Je zult dan meerdere offertes ontvangen wat het vergelijken heel eenvoudig maakt.