logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Blowerdoortest prijzen voor Type A en B

Wanneer de luchtdichtheid van een gebouw nauwkeurig gemeten moet worden gebruik je daarvoor een blowerdoortest. Het resultaat van deze luchtdichtheidsmeting zal weer toegepast worden voor de berekening van de EPC waarde. Daarbij zijn er twee soorten meting; Type A en Type B. Op deze pagina beschrijven we in het het kort wat deze metingen inhouden, en voor welke panden ze geschikt zijn.

Meting Type A

Wanneer een woning geheel gebouwd en afgewerkt is zal de Type A meting uitgevoerd worden. Deze luchtdichtheidsmeting wordt vervolgens gebruikt om het EPB verslag nauwkeurig in te vullen. Na afronding van de meting zal er een meetrapport overhandigd worden, dit rapport wordt gezien als een officieel erkend document. De EPB specialist zal deze informatie dan ook overnemen in het EPC rapport. De kosten voor dit type meting liggen gemiddeld tussen 330 en 380 euro.

Meting Type B

Wanneer de bouwschil compleet gesloten is, maar de definitieve afwerking nog niet is afgerond, dan kan een Type B meting uitgevoerd worden. Een toevoeging aan de andere methode is de mogelijkheid om luchtlekken op te sporen met als doel deze te verhelpen alvorens het pand geheel af te werken. Om de meerwaarden te gebruiken voor de uiteindelijke EPB calculatie zal er na de meting Type B ook nog een Type A meting plaats moeten vinden. De kosten voor deze luchtdichtheidsmeting liggen gemiddeld tussen 300 en 350 euro.

Tip: Vergelijk direct prijzen door meerdere offertes op te vragen bij gespecialiseerde bedrijven.

Prijzen voor blowerdoortest metingen

Er zijn door de overheid vaste regels opgesteld die bij een blowerdoortest uitgevoerd moeten worden om als uitgangspunt te dienen voor een EPB berekening. De uitvoerende specialist mag wel zelf de tarieven bepalen. Dit nodigt uit tot onderlinge concurrentie en scherpe tarieven voor klanten. De kosten kunnen per aanbieder flink lager of juist hoger uitvallen. Vergelijken loont dus!

Voordelen van een luchtdichtheidsmeting

Hoewel het uitvoeren van een blowerdoortest niet verplicht is, kan het toch voordeel bieden om deze uit te laten voeren. In de eerste plaats omdat je op basis van deze informatie de woning meer energie efficiƫnt kunt maken, zo kun je tot wel vijftien procent op de energierekening besparen. En dit voordeel keert ieder jaar weer terug. Daarnaast zal bij het ontbreken van deze meting de EPB specialist standaard waarden hanteren bij het bepalen van de EPC waarde, en die vallen bijna altijd ongunstig uit.

Tip: Vraag meerdere offertes aan! Er zijn meerdere specialisten bij jou in de regio die uiteenlopende tarieven hanteren. Via ons offerte formulier kun je snel meerdere prijzen opvragen bij lokale aanbieders.