logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

EPC keuring aanvragen en prijs

epc keuring

Wanneer een woning verkocht of verhuurd wordt is het uitvoeren van een EPC keuring verplicht. Op deze pagina leggen we uit hoe de keuring voor het Energie Prestatie Certificaat verloopt, wat het verschil is met een energie audit en hoe je prijzen kunt opvragen bij meerdere energiedeskundigen in de omgeving.

Wat is een Energie Prestatie Certificaat?

wat is een epc keuring

Om een EPC attest te verkrijgen zal de woning eerst gekeurd moeten worden door een opgeleid energiedeskundige. Tijdens de keuring of audit wordt de energiewaarde van het pand gemeten op basis van standaard richtlijnen die van kracht zijn binnen het Vlaamse Gewest. De inspecteur zal ter plekke informatie verzamelen, deze data invoeren in een computersysteem met als resultaat een nauwkeurige energiescore. Deze score, samen met algemene adviezen, zal worden uitgereikt als EPC attest. Het geeft een mogelijke koper of huurder een idee van de energieprestaties van een woning, appartement of andere zelfstandige woonruimte.

Is een EPC keuring verplicht?

epc keuring verplicht

Wanneer een zelfstandige wooneenheid verkocht of verhuurd zal worden is de eigenaar verplicht om een EPC attest te overleggen. Een autonome woonruimte kan zijn:

  • Een vrijstaande woning
  • Een rijtjeswoning (inclusief hoekwoning)
  • Een appartement
  • Een studio
  • Een particuliere huurwoning
  • Een sociale huurwoning

Alle wooneenheden die voorzien zijn van een keuken, toilet en badkamer dus. Bij deze ruimtes is het verplicht om per wooneenheid een EPC keuring uit te laten voeren, wanneer er gedeelde faciliteiten zijn zoals in een studentenhuis is een keuring voor het gebouw als geheel voldoende. Sinds juli 2017 is het ook verplicht om woningen zonder centrale verwarming te laten keuren.

Wat kost een EPC keuring?

epc keuring prijs

Er zijn verschillende tarieven op basis van het type woning, daarnaast mogen erkende specialisten zelf hun tarief bepalen. Er zijn dus geen vaste prijzen te noemen, we kunnen wel enkele gemiddelde tarieven opsommen:

  • Een studio kost gemiddeld tussen 120 en 150 euro.
  • Een appartement kost gemiddeld tussen 140 en 175 euro.
  • Een halfopen woning kost gemiddeld tussen 160 en 200 euro.
  • Een open bebouwing kost gemiddeld tussen 190 en 250 euro.

Vergelijk gratis en vrijblijvend prijzen bij verschillende energiedeskundigen via ons offerte formulier.

De juiste energiedeskundige inschakelen

energiedeskundige inschakelen

Er zijn twee soorten energie keurmeesters; Type A en Type B. Voor een EPC attest dient de keuring uitgevoerd te worden door een energiedeskundige Type A. Deze experts zijn door de Vlaamse overheid erkend om deze keuring ten uitvoer te brengen, vervolgens zullen de het uiteindelijke EPC attest opmaken aan de hand van computerberekeningen.

Zo verloopt de EPC keuring

Na het kiezen van een deskundige specialist wordt er een afspraak ingepland. De controle vindt ter plekke plaats. Wanneer er geen bouwplannen voorhanden zijn wordt het pand geheel opgemeten. Daarbij worden ook de afmetingen van deuren en vensters opgenomen. Vervolgens worden een aantal zaken geregistreerd waaronder:

  • Het ventilatiesysteem
  • De verwarmingsinstallatie
  • De aanwezige isolatie
  • Hoe het sanitaire water verwarmd wordt
  • Energieopwekkende installaties zoals zonnepanelen, zonneboiler of warmtepomp

Alle beschikbare en meetbare gegevens worden genoteerd en later ingevoerd in een computersysteem dat voorzien is van speciale software. Deze software genereert vervolgens de definitieve energieprestatie score. Het EPC attest zal daarna per post worden toegezonden, en dient overlegd te worden bij verkoop of verhuur.

Een goed begin is het halve werk

Het onderzoek zal minimaal één uur en wellicht meerdere uren in beslag nemen op basis van omvang, bereikbaarheid en aanwezige informatie. Omdat meten de meeste tijd kost, wordt aanbevolen om bouwplannen te overleggen met daarop de juiste maten. Dit bespaart direct veel tijd in het keuringsproces.

Toegankelijkheid is ook van belang, zorg daarom dat alle ruimtes vrij toegankelijk zijn zonder blokkades of zaken die in de weg staan. De inspecteur zal in alle ruimtes moeten controleren inclusief de kelder en zolder. Dat geldt ook voor de buitenzijde van het pand, daar dient ook een vrije omloop aanwezig te zijn. Verzamel vooraf alle informatie die betrekking heeft op het pand. Dit zijn de documenten die het proces kunnen versnellen én de meting meer accuraat maken:

  • Bouwplannen voor in de nabije toekomst.
  • Aanvragen voor subsidie voor bijvoorbeeld renovatiewerken, isolatie van de spouwmuur of de plaatsing van een zonneboiler.
  • Rekeningen van bijvoorbeeld isolatiewerken met omschrijving van de materialen die toegepast zijn.
  • Informatie over de aanwezige verwarmingsinstallatie.
  • Een lastenboek, vorderingsstaat of werfverslag.
  • Foto’s die de constructie van het pand in beeld brengen.
  • Alle mogelijk relevante technische documentatie over de woonruimte.

Betalen van de keuring

keuring betalen

Na het uitvoeren van de meting hoeft niet direct afgerekend te worden. De informatie wordt namelijk eerst door een computer verwerkt, het totale proces kan pakweg een week in beslag nemen. Wanneer de uiteindelijke energieprestatie score is berekend zal er een EPC attest worden opgemaakt die samen met de rekening per post wordt toegezonden. De kosten voor een EPC keuring zijn niet fiscaal aftrekbaar, dit is bij een energie audit wel het geval.

Is een EPC gelijk aan een energie audit?

De bedoeling van een EPC keuring is de huidige energetische waarde van een wooneenheid te bepalen. Er worden daarbij algemene tips gegeven om de energiescore te verbeteren, maar deze tips zijn niet specifiek voor het pand. Bij een energie audit worden er meer testen uitgevoerd met als doel specifiek advies te verstrekken om de energieprestaties van de woning in kwestie te verbeteren. Een EPC onderzoek wordt altijd door een Type A energiedeskundige uitgevoerd, een energie audit door een deskundige Type B. Hoewel een audit duurder is levert het doorgaans ook meer voordeel op omdat er maatwerk advies wordt gegeven. Daarnaast is een energie audit ook fiscaal aftrekbaar.

Vraag direct offertes op voor een EPC of EPB keuring, of informeer naar prijzen voor een energie audit via ons gratis te gebruiken offerte formulier. Ontvang meerdere offertes en vergelijk op je gemak de tarieven en diensten.