logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is de EPC waarde en wat zijn de kosten?

Het is niet direct duidelijk wat de energieprestaties zijn van een woning. Om hier duidelijkheid in te brengen is er een aantal jaren geleden het Energie Prestatie Certificaat ontwikkeld dat zowel kopers als huurders een indicatie geeft van de energieprestaties die een woning bezit. Het voornaamste cijfer is de EPC waarde, die duidt op de energetische waarde van het pand. Wat is EPC waarde is, hoe deze wordt berekend en wat de kosten zijn voor een officiële keuring kun je op deze pagina lezen.

Lees ook meer over een elektriciteitskeuring

Over het EPC certificaat

Bij de aanschaf van een woning of bij het huren van een huis zullen de energieprestaties zeker worden meegenomen bij het maken van de beslissing. De kosten voor gas, licht en water kunnen op termijn flink oplopen wanneer je hier geen rekening mee houdt. Daarom werd het Energie Prestatie Certificaat ontwikkeld, dit is een objectief set aan meetpunten wat duidelijk aangeeft hoe het met de energetische prestaties van de woning gesteld is. Daarnaast wordt een EPC attest uitgereikt met een aantal praktische tips om energie te besparen. Zo kunnen de bewoners extra maatregelen nemen om in de toekomst energie te besparen.

Wanneer is een EPC keuring verplicht?

Een EPC keuring uit laten voeren is verplicht sinds november 2008 wanneer gebouwen die fungeren als woning verkocht worden. Er zal dan een attest overhandigd moeten worden aan de potentieel nieuwe eigenaar. Enkele maanden later werd deze verplichting ook van kracht op huurwoningen in 2009. Wanneer een pand meerdere wooneenheden kent, zoals dit bij een studio appartement of appartementencomplex het geval is, dan zal iedere wooneenheid gekeurd moeten worden. De geldigheidsduur van een EPC attest is tien jaar. Wanneer er in de tussentijd maatregelen zijn getroffen om energie te besparen is het aan te raden om een nieuwe keuring uit te laten voeren omdat dit een positieve invloed kan hebben op de EPC waarde.

Officiële energiekeuring

Om een EPC keuring uit te laten voeren dient hiervoor een officieel erkende keurmeester te worden ingeschakeld. Dit noemt men een energiedeskundige Type A. De opleiding en deze functie worden erkend door het Vlaamse Gewest. De specialist zal op diverse kenmerken letten waaronder de wijze waarop het pand gebouwd is, de installatie die aanwezig is en welke energiebesparende maatregelen er reeds zijn doorgevoerd. Aan de hand van een grondige inspectie zal vervolgens een EPC attest worden opgesteld.

Prijs voor EPC attest

De kosten voor een EPC keuring kunnen afwijken op basis van het type woonruimte. Het spreekt voor zich dat een woning met meer kamers ook meer tijd kost om te onderzoeken, daarmee zal de prijs voor een keuring ook hoger uitvallen. Studio appartementen zullen goedkoper uitvallen dan een vrijstaande woning, al moet bij een appartementencomplex iedere wooneenheid apart gekeurd worden.

Dit zijn de gemiddelde tarieven per woningtype:

 • Een studio kost tussen 120 en 150 euro.
 • Een appartement kost tussen 140 en 175 euro.
 • Een half-open woning kost tussen 160 en 200 euro.
 • Een open woning kost tussen 190 en 250 euro.

Er zijn geen vaste tarieven, die mag de keurmeester zelf bepalen. Daarmee kan vergelijken van tarieven voordeel opleveren. Op basis van de specifieke situatie is het mogelijk om meerdere offertes aan te vragen en zo prijzen met elkaar te vergelijken. Via onze offerte pagina is het eenvoudig om tarieven van aanbieders vrijblijvend met elkaar te vergelijken.

Aandachtspunten over de invloed op het berekenen van de EPC waarde

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op het Energie Prestatie Certificaat. Hier zijn de voornaamste criteria bij het bepalen van de EPC waarde:

 • De leeftijd van de woning: Oude panden zullen doorgaans minder energie efficiënt gebouwd zijn vergelijken met moderne panden.
 • Het woningtype: Een rijtjeshuis zal vaak beter geïsoleerd zijn door de naastgelegen huizen dan een vrijstaande woning.
 • De materialen in het pand: De bouwmaterialen die zijn gebruikt en de staat hiervan spelen een belangrijke rol in de energieprestaties van de woning.
 • De inhoud: Het volume van de ruimtes die verwarmd worden kan sterk afwijken, denk aan een zolder met of zonder verwarming.
 • Het soort installatie: Wanneer er nog een oude verwarmingsketel aanwezig is kan dat grote gevolgen hebben voor de energie efficiëntie. Een moderne ketel kan jaarlijks veel energie en daarmee ook geld besparen.
 • Maatregelen: Er zijn diverse methoden om de woning meer energie efficiënt te maken zoals het aanbrengen van woningisolatie, het gebruik van een warmtepomp of een zonneboiler, het type glas en uiteraard de aanwezigheid van zonnepanelen.

Zo lees je de EPC waarde

Wanneer je het EPC attest overhandigt krijgt staat daar veel informatie op. Dit zijn de voornaamste punten en de wijze waarop je ze kunt lezen:

 • Er wordt aangegeven tot welke datum het attest geldig is.
 • Er staat informatie over de energetische kwaliteiten van de woning, denk daarbij aan de uitstoot van CO², de verwarmingsinstallatie en de energieprestaties van de bouwschil.
 • De EPC score staat voor het energieverbruik op jaarbasis en per vierkante meter. Dit wordt uitgedrukt in een getal. Een lagere waarde duidt op een meer energiezuinige woning. Deze score wordt ook gevisualiseerd in een kleurenschema waarbij groen optimaal is en rood juist niet goed is.
 • Er wordt advies gegeven voor de koper of huurder om de energieprestaties te verbeteren, het is niet verplicht om deze adviezen daadwerkelijk door te voeren.
 • De informatie die de keurmeester gebruikt heeft wordt vermeld op het attest.
 • De contactinformatie en de handtekening van de keurmeester zal op het attest vermeld staan.

Offertes aanvragen voor officiële keuringen

Om een EPC keuring uit te laten voeren dient men een persoon in te schakelen die hiervoor een gespecialiseerde opleiding heeft genoten, en erkend is door het Vlaamse Gewest. Hoewel er gemiddelde tarieven zijn per woningtype liggen de prijzen per keurmeester niet vast. Het kan daarom zeker lonen om hiervoor offertes met elkaar te vergelijken. Wij hebben deze vergelijking eenvoudig gemaakt met een formulier dat via deze pagina in te vullen is. Op basis daarvan wordt bij meerdere aanbieders in de regio een prijs op maat aangevraagd. Deze offertes worden vervolgens geheel vrijblijvend toegestuurd voor een eenvoudig vergelijk.

Vraag direct offertes aan voor een officiële EPC keuring door een erkende keurmeester en vul het offerte formulier in.