logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Hoe dakisolatie de EPC waarde kan verbeteren

epc waarde dakisolatie

Een betere EPC waarde staat voor een woning die minder energie verbruikt. Dat is goed voor de huidige bewoners, het maakt ook verschil bij de verkoop of verhuur van een woning. Want het is namelijk verplicht om een Energie Prestatie Certificaat te overleggen aan de koper of huurder. Een snelle en effectieve manier om de energiescore te verbeteren is het dak isoleren. Met dakisolatie zal de EPC waarde verbeteren wat direct voordeel op zal leveren zoals een lagere energienota. Waarom dakisolatie van belang is en waar je rekening mee moet houden kun je op deze pagina lezen.

Het belang van dakisolatie

dakisolatie

Warmte stijgt op naar boven, dat is bekend. Daarom is dakisolatie één van de meest effectieve methoden van isolatie in de woning. Door een dak te isoleren kun je tot wel een kwart besparen op het totale energieverbruik. En dat voordeel is ieder jaar te zien op de energiefactuur. Deze ingreep heeft ook een flinke invloed op de energiescore wat op het EPC attest af te lezen valt. Een bijkomend voordeel is het relatief lage kostenplaatje om een dak te laten isoleren.

Een lagere EPC waarde is beter, met dakisolatie kan deze waarde met een kwart tot zelfs de helft lager uitvallen. Dit is mede afhankelijk van het soort bebouwing. Bij een rijtjeswoning zal de besparing procentueel groter zijn omdat de meeste warmte hier via het dak verloren gaat. Bij een vrijstaande woning ligt het verschil in percentage lager, toch levert het een significant voordeel op. Schakel een professionele aannemer in om het dak te laten isoleren, zo voorkom je koudebruggen en andere zaken met negatieve consequenties op de energie efficiëntie. Bespaar geld en vraag offertes aan bij meerdere dakwerkers.

Tip: Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen van aannemers in jouw regio.

Isolatiematerialen

Isolatiematerialen

Bij dakisolatie met als doel de EPC waarde te verbeteren en minder energie te verbruiken zijn er meerdere opties. Hier zijn de meest gebruikte materialen die momenteel worden toegepast:

1. Isolatieplaten

Isolatieplaten

Wanneer ruimtebesparing een belangrijke overweging speelt in de beslissing kun je het beste voor isolatieplaten kiezen. Dit isolatiemateriaal is leverbaar in diktes vanaf vier centimeter. De thermische isolatie is zeer goed, de platen zijn in sommige omstandigheden ook te plaatsen bij afwezigheid van een onderdak, al heeft dit niet de voorkeur. Er zijn verschillende materialen isolatieplaten leverbaar zoals PIR, PUR, XPS en EPS.

Isolatieplaten kosten gemiddeld 12 euro per vierkante meter exclusief plaatsing en 25 euro per vierkante meter inclusief plaatsing.

2. Minerale wol

Minerale wol

Er zijn twee soorten minerale wol:

  • Glaswol
  • Rotswol / Steenwol

Deze materialen worden gemaakt van gesponnen steen of glasvezels, het eindproduct is een zacht en licht materiaal. Glaswol is het goedkoopste product en is ook zeer licht in gewicht, hoewel steenwol duurder is zal de akoestische isolatie beter zijn, wat bij een woning in een luidruchtig gebied zeker voordeel kan opleveren. Bij glaswol is het nodig om een extra dampscherm te plaatsen, daarnaast moet er ook altijd een onderdak aanwezig zijn. De standaard dikte van minerale wol ligt op 18 tot 20 centimeter. Een dikkere isolatielaag levert niet veel voordeel op, en neemt alleen maar extra ruimte in.

Kosten voor minerale wol

Dit zijn de gemiddelde prijzen voor minerale wol:

  • Glaswol kost 10 euro per vierkante meter exclusief plaatsing en 20 euro per vierkante meter inclusief plaatsing.
  • Rotswol kost 20 euro per vierkante meter exclusief plaatsing en 35 euro per vierkante meter inclusief plaatsing.

3. PUR isolatie

PUR isolatie

PUR spuitisolatie is eenvoudig en snel aan te brengen, door de vloeibare consistentie kan het tot in kleine kieren en gaten doordringen. Dit is overigens geen klus die je zelf moet uitvoeren, schakel hiervoor altijd een specialist in. Wanneer PUR wordt aangebracht komen er mogelijk schadelijke gassen vrij waardoor een vakkundige installatie van belang is.

  • Spuitisolatie kost gemiddeld 30 euro per vierkante meter.

Direct offertes aanvragen bij specialisten? Vul dan gratis en geheel vrijblijvend het offerte formulier in.

Binnen of buiten?

Zowel platte als hellende daken kunnen van binnenuit of van buitenaf geïsoleerd worden. In beide gevallen zijn er pluspunten en minpunten te benoemen, de kosten voor dakisolatie van binnenuit zullen wel een stuk lager uitvallen.

Van binnen het dak isoleren

dak isoleren van binnenuit

Wanneer het een plat dak betreft dat vanuit de binnenzijde wordt geïsoleerd wordt dit een “koud dak” genoemd. Hierbij wordt de isolatielaag onder de dakconstructie en dakbedekking aangebracht. Dit is niet de meest optimale werkwijze omdat de dakconstructie hierbij gevoelig is voor temperatuurwisselingen wat op den duur schade kan veroorzaken.

Bij schuine daken zal het isolerende materiaal tussen de houten spanten of kepers aangebracht worden. Dit beperkt het verlies van ruimte op zolder. Het is hierbij een optie om een speciaal raamwerk van hout te plaatsen waardoor het isolatiemateriaal beter op de juiste plek blijft. Dit geldt eveneens voor de afwerking, denk aan gipsplaten.

  • Plat dak isolatie kosten binnen gemiddeld tussen 30 en 40 euro per vierkante meter exclusief afwerking.
  • Hellend dak isolatie kosten binnen gemiddeld tussen 20 en 50 euro per vierkante meter exclusief afwerking.

Van buiten het dak isoleren

van buitenuit dak isoleren

Platte daken worden vaak vanaf de buitenzijde geïsoleerd, dit wordt een “warm dak” genoemd. De isolatielaag wordt onder de dakbedekking aangebracht en boven op het dakbeschot. Het isolerende materiaal zal de dakconstructie meer bescherming bieden tegen schommelingen in het weer. Houd er rekening mee dat er een dampscherm geplaatst moet worden.

Hellende daken worden overwegend vanuit de binnenzijde geïsoleerd, het is wel mogelijk om het dak van buitenaf te isoleren. Deze methode noemen we sarking daken. In dit geval zijn er geen werkzaamheden aan de binnenzijde van het dak nodig. Wanneer de dakbedekking toch al vernieuwd moet worden is dit zeker een optie om te overwegen.

  • Plat dak isolatie kosten buiten gemiddeld tussen 70 en 115 euro per vierkante meter inclusief afwerking.
  • Hellend dak isolatie kosten gemiddeld tussen 40 en 60 euro per vierkante meter exclusief afwerking.

Offertes aanvragen voor dakisolatie

dakisolatie offertes

In alle gevallen is het verstandig om een professioneel bedrijf in te schakelen om de dakisolatie aan te brengen. Vraag direct meerdere offertes aan bij aannemers in de buurt via ons offerte formulier.