logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

EPC-certificaat voor niet-residentiële garages: een noodzakelijk kwaad?

Sinds 1 januari 2023 is het verplicht om een EnergiePrestatieCertificaat (EPC) te hebben voor alle niet-residentiële gebouwen, inclusief garages. Maar wat houdt dit precies in voor eigenaars van niet-residentiële garages? En wat zijn de gevolgen als u geen EPC hebt?

epc garage

Wat is een EPC voor niet-residentiële gebouwen?

Een EPC voor niet-residentiële gebouwen geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het wordt uitgedrukt in een energiescore, waarbij A++ het meest energiezuinig is en G het minst energiezuinig. Het certificaat bevat ook aanbevelingen voor energiebesparende maatregelen.

Wanneer is een EPC voor een garage verplicht?

Een EPC is verplicht voor alle niet-residentiële garages die worden verkocht, verhuurd of gebouwd. Er zijn enkele uitzonderingen, zoals garages die kleiner zijn dan 50 m² of garages die niet worden verwarmd.

Waarom is een EPC voor een garage belangrijk?

Een EPC geeft potentiële kopers of huurders inzicht in de energiezuinigheid van de garage. Dit kan van invloed zijn op hun beslissing om het pand te kopen of te huren. Daarnaast kan een EPC u helpen om energiebesparende maatregelen te identificeren en uit te voeren, waardoor u geld kunt besparen op uw energierekening.

Hoe verkrijgt u een EPC voor uw garage?

Om een EPC voor uw garage te verkrijgen, moet u een erkend energiedeskundige type A inschakelen. Deze deskundige zal een inspectie van uw garage uitvoeren en een EPC opstellen. De kosten voor het opstellen van een EPC variëren, maar liggen gemiddeld tussen €200 en €400.

Wat zijn de gevolgen als u geen EPC hebt?

Als u uw garage verkoopt of verhuurt zonder EPC, riskeert u een boete van €500 tot €5.000. Bovendien kan de koper of huurder de nietigverklaring van de overeenkomst eisen.

Tips voor een beter EPC-label voor uw garage:

  • Isoleer uw garage: Dit is een van de meest effectieve manieren om de energiezuinigheid van uw garage te verbeteren.
  • Vervang oude verlichting door LED-verlichting: LED-lampen zijn veel energiezuiniger dan traditionele gloeilampen.
  • Installeer een energiezuinige garagepoort: Een goed geïsoleerde garagepoort kan warmteverlies aanzienlijk verminderen.
  • Overweeg zonnepanelen: Als uw garage een geschikt dak heeft, kunnen zonnepanelen een aanzienlijke bijdrage leveren aan de energievoorziening van uw garage.

Conclusie

Een EPC voor een niet-residentiële garage is verplicht bij verkoop, verhuur of nieuwbouw. Het is een waardevol document dat inzicht geeft in de energiezuinigheid van de garage en kan helpen bij het identificeren van energiebesparende maatregelen. Zorg ervoor dat u tijdig een EPC laat opstellen door een erkend energiedeskundige type A om boetes en andere problemen te voorkomen.

Let op: De informatie in dit artikel is bedoeld als algemene richtlijn en is geen vervanging voor professioneel juridisch of technisch advies. Raadpleeg altijd een expert voor specifieke vragen over uw situatie.