logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

EPC attest prijs

EPC attest prijs

Wanneer je een pand bezit en deze wilt verkopen of verhuren is het wettelijk verplicht om een EPC attest op te laten maken en deze beschikbaar te stellen aan de potentiële koper of huurder. Je zult deze kosten zelf moeten betalen, dit bedrag is niet fiscaal aftrekbaar. Op deze pagina gaan we dieper in op de EPC prijs en de mogelijkheden om kosten te besparen.

EPC attest prijzen per type wooneenheid

epc prijzen woningen

Er zijn diverse oorzaken die de EPC attest prijs bepalen, waarvoor het woningtype de meest voor de hand liggende factor is. Hier zijn de standaard woningtypes en de gemiddelde kosten per wooneenheid:

  • Een studio kost 90 tot 120 euro.
  • Een appartement kost 100 tot 140 euro.
  • Een rijtjeswoning kost 120 tot 160 euro.
  • Een half-open woning kost 140 tot 180 euro.
  • Een vrijstaande woning kost 150 tot 200 euro.

Alle prijzen zijn exclusief BTW. De kosten voor een EPC keuring kunnen per aanbieder verschillen.

Vraag direct offertes aan bij energiedeskundigen in de regio via onze offerte service.

Hoe wordt de prijs bepaald?

bepaling epc prijs

De drie voornaamste criteria waar de prijs op gebaseerd wordt zijn het woningtype, de locatie en de energiedeskundige. Deze criteria worden hieronder verder uitgesplitst:

1. Woningtype

Het type woning is de voornaamste factor bij het bepalen van de EPC prijs. Dat spreekt eigenlijk wel voor zich, een studio appartement is een stuk eenvoudiger om te controleren dan een vrijstaande woning met drie verdiepingen. Ook de bereikbaarheid van ruimtes binnen én de omtrek van de woning spelen hierbij een rol. Reken minimaal één uur voor een EPC keuring, het kan tot pakweg vier uur duren. Dit is mede afhankelijk van de informatie die de energiedeskundige ter beschikking heeft. Wanneer er bijvoorbeeld bouwplannen voorhanden zijn, hoeft de specialist niet alle metingen manueel uit te voeren. Volledige documentatie bespaart tijd en daarmee ook kosten. Een bijkomend voordeel is de meer nauwkeurige energieprestatie score omdat de informatie accuraat in de computer kan worden berekend.

2. Locatie

Er worden per gewest specifieke regels en wetten bepaald betreffende het EPC attest. Daarmee zullen opgeleide energiedeskundigen ook binnen hun eigen gewest werkzaam zijn. Het aanbod opgeleide specialisten in Vlaanderen ligt relatief hoog wat een positieve invloed heeft op de kosten voor de opdrachtgever. In Brussel moet aanmerkelijk meer betaald worden en in Wallonië nog meer.

Het is verplicht om een EPC attest te overleggen aan iedere koper of huurder. Sinds 2008 geldt dit voor koopwoningen en vanaf 2009 ook voor huurwoningen. Dit is van toepassing op alle soorten zelfstandige wooneenheden, sinds enkele jaren geldt dit ook voor woningen zonder verwarming. Wanneer er geen attest overlegd wordt zal hier een boete voor worden opgelegd.

3. Energiedeskundige

Een EPC attest is een verplichting bij de verkoop of verhuur van wooneenheden. Het Energie Agentschap heeft specifieke voorwaarden gesteld aan het opleidingsniveau en verzorgt hier ook cursussen voor. Wat betreft de tariefstelling geldt er een vrije marktwerking waarbij een erkende energiedeskundige zelf het tarief mag bepalen. Daarom kan vergelijken van prijzen voor een Energie Prestatie Certificaat zeker voordeel opleveren. Dit kan snel en gratis via onze offerte pagina.

Wanneer moet de EPC prijs betaald worden?

betalen epc prijs

Nadat de informatie ter plekke is verzameld, is het werk nog niet voltooid. De data wordt ingevoerd in een speciaal systeem dat de uiteindelijke EPC score zal berekenen. De factuur wordt samen met het EPC attest verzonden.

Hoe kies je een erkende specialist?

erkende epc specialist

Er zijn twee soorten energiedeskundige; Type A en Type B. In beide gevallen dienen deze specialisten eerst een opleiding te volgen en met goed gevolg een examen af te leggen. Voor een EPC attest is een energiedeskundige Type A de aangewezen persoon, Type B is voor een energie audit die meer specifiek advies over de woning in kwestie kan geven.

Offertes aanvragen

Omdat de tarieven voor energiedeskundigen in tegenstelling tot de opleiding niet wettelijk bepaald zijn, mag iedere erkende aanbieder eigen tarieven stellen. Door concurrentie onderling kunnen er prijsverschillen bestaan tussen de verschillende aanbieders. Het kan dus voordeel opleveren om prijzen op te vragen bij meerdere aanbieders in de regio. Via ons offerte formulier is het eenvoudig om offertes aan te vragen bij meerdere erkende deskundigheid tegelijkertijd. Deze service is geheel gratis en verplicht je verder tot niets,