logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

EPC attest in Antwerpen aanvragen

Het is in Antwerpen verplicht om bij verhuur of verkoop van een woning een Energie Prestatie Certificaat te overleggen aan de potentiële huurder of koper voordat de overeenkomst gesloten wordt. Voor een EPC attest in Antwerpen kun je een beroep doen op één van de energiedeskundigen die geautoriseerd is om deze testen uit te voeren. Je bent zelf vrij om een deskundige te kiezen, ondanks de uniforme verplichtingen bij een keuring mogen de specialisten wel hun eigen tarieven hanteren. Wat je moet weten over een EPC attest in Antwerpen en de bijbehorende kosten kun je op deze pagina lezen. Daarnaast kun je via ons handige offerteformulier gratis en zonder enige verplichting meerdere offertes aanvragen bij specialisten in de nabije omgeving.

Lees meer over wat onze elektricien in Antwerpen voor u kan betekenen.

Aandachtspunten bij een EPC attest in Antwerpen

epc antwerpen

Bij een EPC attest in Antwerpen is het niet nodig dat de energiedeskundige ook gevestigd is in deze gemeente. Het mogen dus ook specialisten zijn in randgemeenten. Door meerdere offertes op te vragen krijg je als woningeigenaar meer inzicht in de tarieven en de mogelijkheden. Je bent dus dief van je eigen portemonnee wanneer je klakkeloos kiest voor de aanbieder die het dichtst in de buurt is. Ver buiten de regio zal doorgaans minder interessant zijn omdat de vervoerskosten dan te hoog zullen zijn.

Officieel energiedeskundige

epc keuring in antwerpen

Er is dus een vrije keuze in de persoon die de keuring uitvoert, deze deskundige moet wel de juiste kwalificaties bezitten. In het geval van een EPC attest in Antwerpen betreft het een keurmeester Type A voor woningen en Type C voor openbare gebouwen. In beide gevallen heeft deze persoon hiervoor een speciale opleiding genoten en deze succesvol afgerond. Het is verplicht dat deze EPC deskundige zich ingeschreven heeft bij het VEA (Vlaamse Energie Agentschap), op de site van het VEA is een compleet overzicht te vinden van alle erkende specialisten. Wanneer je via onze offerte service prijzen opvraagt zullen dit allemaal geregistreerde deskundigen zijn. Bij een EPC keuring door een Type A deskundige zal er naast een keuring ook algemeen advies worden gegeven. Wanneer je op zoek bent naar maatwerk oplossingen kun je hiervoor een EPC audit laten uitvoeren door een specialist met Type B aanduiding. Bij dit onderzoek wordt maatwerk advies verstrekt om de woning energie efficiënter te maken.

Zo verloopt de keuring

epc energiedeskundigen antwerpen

Na het maken van de afspraak is het aan te raden om alvast wat voorbereidend werk te treffen om het proces soepel te laten verlopen. Hier zijn enkele praktische tips:

  • Zorg dat de buitenkant van de woning toegankelijk is om rond te lopen.
  • Maak plaats zodat de energiedeskundige overal toegang heeft tot de ruimtes.
  • Verzamel zoveel mogelijk documenten die van toepassing zijn op de huidige staat van de woning waaronder bouwtekeningen en informatie over de ventilatie- en verwarmingsinstallatie.
  • Zoek facturen op van bedrijven die isolatiewerken hebben uitgevoerd met een lijst aan materialen.

Door relevante informatie te verzamelen kan het onderzoek sneller en nauwkeuriger plaatsvinden. Een keuring kan één tot vier uur in beslag nemen afhankelijk van de omvang van het pand en de complexiteit van de omstandigheden. Er wordt gelet op zaken als de verwarmingsinstallatie, de ventilatie, productie van warm water en isolerende maatregelen. Wanneer de inspectie op locatie voltooid is zal de informatie door een computersysteem berekend worden. Het EPC attest in Antwerpen zal binnen enkele weken overhandigd worden.

Geldigheid van het EPC attest

Wanneer een EPC attest is verstrekt zal deze een geldigheid bezitten van tien jaar na dagtekening. Wanneer de woning binnen deze periode verkocht of verhuurd zal worden is het niet nodig om een nieuwe keuring uit te laten voeren. Het kan lonend zijn om de adviezen op het EPC certificaat ter harte te nemen en uit te voeren. Een energie-efficiënte woning kan namelijk voor een hogere prijs verhuurd of verkocht worden aan een nieuwe eigenaar of huurder. Wanneer er binnen de periode van tien jaar maatregelen worden genomen die de isolatiewaarde en energie efficiëntie van het pand verbeteren, dan biedt het voordeel om een nieuw EPC attest in Antwerpen aan te vragen. Wanneer een attest niet klopt volgens de regels, of niet aanwezig is bij het tekenen van een verkoop- of verhuur contract, dan zal de notaris dit melden bij de VEA. Eventuele boetes variëren tussen 500 en 5000 euro.

epc attest antwerpen

Wie doet de herkeuring?

Wanneer er een nieuwe keuring moet plaatsvinden kan het voordeel bieden om indien mogelijk gebruik te maken van dezelfde energiedeskundige. Dan zullen de standaard gegevens reeds aanwezig zijn, wat tijd en tevens kosten kan besparen. In plaats van een compleet nieuwe keuring kan een deel van de informatie direct worden overgenomen en aangevuld worden met nieuwe informatie,

Kosten voor een EPC attest in Antwerpen

Het aantal deskundigen in Vlaanderen inclusief Antwerpen ligt hoger dan in Wallonië en Brussel het geval is. Dat zorgt voor meer onderlinge concurrentie en daarmee ook scherpere prijzen in het Vlaams Gewest. De opleiding en meetpunten zijn uniform, deskundigen zijn wel vrij om hun eigen tarieven te bepalen. Daarmee kan de prijs per aanbieder flink afwijken. Ook het type woning en de complexiteit van de keuring hebben invloed op de kosten voor een EPC attest in Antwerpen. Bij een kleine studio of appartement begint het al bij een kleine 100 euro, een rijtjeswoning kost rond de 150 euro en voor een grotere woning lopen de kosten op tot pakweg 200 euro.

Vergelijk prijzen van energiedeskundigen

Maak vergelijken eenvoudig en maak gebruik van onze gratis en vrijblijvende offerte service. Beschrijf de opdracht en gewenste datum van uitvoering, wij sturen deze anoniem door naar erkende specialisten in de regio en we zorgen dat je drie offertes ontvangt. Deze service is geheel gratis en vrijblijvend te gebruiken.