logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

De zekeringkast van je elektrische installatie herstellen, plaatsen, vervangen of uitbreiden

zekeringkast

Het hart van iedere elektrische installatie is de zekeringkast. Bij plaatsing van een compleet nieuwe installatie, bij herstel of uitbreiding van een bestaande elektriciteitsinstallatie speelt de zekeringkast een belangrijke rol. Dat geldt ook voor de elektriciteitskeuring, daarom geven we op deze pagina informatie over de elektriciteitswerken die van toepassing zijn op dit onderdeel van de gehele installatie.

Neem vandaag nog contact op met de erkende elektriciens van JK voor het plaatsen van je zekeringkast

Zekeringkast vaak oorzaak van afgekeurde elektriciteitskeuring

Er zijn enkele veelvoorkomende redenen voor het afkeuren van een elektrische installatie. Zo komt het vaak voor dat vereiste schema’s ontbreken; het eendraadschema en het situatieschema. Daarnaast zijn er ook regelmatig problemen met de zekeringkast waardoor er geen gelijkvormigheid verslag wordt toegekend.

Veelvoorkomende problemen bij de zekeringkast:

  • De namen van de stroomkringen in de kast komen vaak niet overeen met de namen die op de schema’s vermeld worden. Dat geldt ook voor de indeling van het verdeelbord, deze moet overeenkomen met de elektriciteitsschema’s.
  • Er zijn zekeringen of automaten die niet voorzien zijn van kalibreerelementen. Dit zijn kleine blokjes van kunststof die onderdeel uitmaken van de zekering. De kleur verschilt per stroomsterkte. Wanneer de kalibreerelementen op het verdeelbord bevestigd zijn, is het niet langer mogelijk om deze te verwijderen. Dat geeft dus een betrouwbaar overzicht van de sterkte die iedere stroomgroep heeft. Wanneer er een modificatie plaatsvindt in de stroomgroep wordt nogal eens verzuimd om een nieuw kalibreerelement te plaatsen.
  • Ook komt het vaak voor dat de hoofddifferentieelschakelaar ontbreekt in de zekeringkast. Wanneer deze schakelaar ontbreekt in de kast is er een hoog risico op elektrocutie of brand. Daarnaast kan er stroomverlies optreden wat een negatief effect heeft op de energiekosten.

Wanneer de zekeringkast niet in orde is, zal deze ook niet door de keuring heen komen.

Waarom is de zekeringkast zo belangrijk?

De zekeringkast staat direct in verbinding met de meterkast. Wanneer er in dit geheel iets niet in orde is kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Niet alleen kan het energieverbruik toenemen, het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Laat elektriciteitswerken daarom altijd uitvoeren door een erkend elektricien.

Op zoek naar elektriciens in de buurt? Via deze pagina kun je gratis offertes aanvragen.

Plaatsing, renovatie of aansluiten

aansluiten van een zekeringkast

Bij nieuwbouw zal er een compleet nieuwe elektrische installatie geplaatst moeten worden, daarnaast is het ook mogelijk dat een renovatie van de bestaande installatie nodig is. Denk aan het aanpassen van stroomgroepen of uitbreiding van de installatie. In beide gevallen is het verstandig om hiervoor een specialist in te schakelen, al is het alleen maar om ervoor te zorgen dat een elektriciteitskeuring een positief resultaat oplevert.

Doe-het-zelf elektriciteitswerken

elektrische zekeringkast

Handige klussers in huis kunnen vaak zelf al diverse elektriciteitswerken uitvoeren. Het is zeker geen kwestie van alles of niets, iemand met expertise kan zelf diverse werkzaamheden uitvoeren, en de cruciale onderdelen door een erkend elektricien laten uitvoeren. Denk aan de aansluiting van de elektrische installatie op de zekeringkast, of het koppelen van de meterkast aan de zekeringkast. Laat in dit geval de specialist de zelf aangebrachte voorzieningen even controleren, zo weet je zeker dat alles veilig is, en dat je een positief keuringsattest zult ontvangen.

Uitbreiding

uitbreiden zekeringkast

Er zijn diverse redenen om een bestaande installatie uit te breiden. Denk aan zonnepanelen op het dak, aanbouw of aanpassing van de stroomgroep. In dat geval zal de zekeringkast uitgebreid moeten worden. Dit is mogelijk door nieuwe kalibreerelementen en zekeringen in de kast te plaatsen. Bij modificatie of uitbreiding zul je altijd rekening moeten houden met het eendraadschema en het situatieschema. Deze moeten aangepast worden aan de hand van de nieuwe indeling. Dat is niet alleen verplicht, het maakt aanpassingen en onderhoud in de toekomst ook een stuk eenvoudiger. De elektriciteitsschema’s moeten overlegd worden tijdens een elektriciteitskeuring, wanneer deze schema’s ontbreken of niet juist ingevuld zijn zal er geen gelijkvormigheidsattest worden afgegeven.

Verdeelbord

Verdeelbord

Voordat je start met elektriciteitswerken dien je eerst te controleren of er nog voldoende vrije ruimte aanwezig is op de zekeringkast. Wanneer dit niet het geval is kun je dit aangeven op de offerte aanvraag. Er zijn dan extra onderdelen nodig, het kost ook wat meer tijd om de installatie aan te passen.

Minder betalen voor elektriciteitswerken? Vraag meerdere offertes aan! Via onze gratis offerte pagina kun je de aard van de werkzaamheden aangeven, vervolgens zullen meerdere aannemers geheel vrijblijvend een aanbod toezenden.