logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Elektriciteit leggen

Het spreekt voor zich dat je bij elektriciteit leggen zorgvuldig te werk moet gaan. Maar kun je elektriciteitswerken zelf uitvoeren of kun je beter een professioneel elektricien inschakelen? Wat zijn de kosten om het aan te laten leggen, en is een keuring eigenlijk verplicht? De opkomende populariteit van domotica is een ook een punt van aandacht. Dit alles en meer behandelen we op deze pagina.

aanleggen van elektriciteit

Kun je zelf elektriciteit leggen of kun je beter een elektricien inschakelen?

Om een weloverwogen besluit te nemen zullen we beide opties naast elkaar leggen zodat je weet welke opties er zijn, en welke gevolgen ze met zich meebrengen.

Zelf elektriciteit leggen

elektriciteit zelf aanleggen

Wanneer je slechts een klein project in de planning hebt, en je hebt al wat ervaring met elektriciteitswerken, dan is zelf elektriciteit leggen zeker een optie. Je kunt besparen in de kosten omdat je geen arbeidsuren hoeft te betalen, we tellen je eigen tijdsinvestering even niet mee. Houd wel rekening met de elektriciteitskeuring wanneer dit van toepassing is.

Een professionele elektricien inschakelen

elektriciteit laten leggen door een professionele elektricien

We hoeven niet uit te leggen dat elektra heel gevaarlijk kan zijn. Bij een ingrijpende klus is er toch echt wel ervaring en vakkennis nodig. Op de eenvoudige karweitjes na zal een erkend installateur de voorkeur genieten. Die werkt volgens standaard richtlijnen en is ook verzekerd voor eventuele calamiteiten. In een aantal gevallen is het verplicht om de werkzaamheden te laten keuren, wanneer jouw doe-het-zelf werk niet voldoet aan de regels zul je alsnog (extra) kosten moeten maken.

Wat kost complete elektriciteit leggen?

kosten en prijzen van het leggen van elektriciteit

Nu we het over de kosten hebben, zullen we enkele bedragen noemen die je kunt verwachten bij elektriciteit leggen door een vakman. Als het een complete elektriciteitsinstallatie betreft inclusief plaatsing van de elektriciteitskast, stopcontacten, kabels en schakelaars, zullen de totale kosten gemiddeld tussen 7000 euro en 10.000 euro uitkomen. Wanneer je daarnaast ook kiest voor domotica voorzieningen zal de prijs nog hoger uitvallen. Bij huisautomatisering op basis van een centrale besturing kun je 6500 euro als gemiddelde nemen. Deze prijs is exclusief arbeidskosten, kabels en BTW.

Bij minder ingrijpende werkzaamheden zijn andere bedragen van toepassing, daarom noemen ook het gemiddelde uurtarief van de elektricien. De prijs van een elektricien per uur ligt tussen 20 euro en 50 euro per uur, meestal ligt de prijs rond de 35 euro. Dit verschilt op basis van de werklocatie, de benodigde materiaalkosten en deskundigheid van de aannemer. Bij een kleine klus kunnen de bedragen veel lager uitvallen dan hierboven werd beschreven.

Wanneer moet je een elektriciteitskeuring laten uitvoeren?

elektriciteitskeuring bij het aanleggen van elektriciteit

Sinds 1 juli 2008 zul je bij elektriciteit leggen ook een elektriciteitskeuring uit moeten laten voeren. In deze gevallen zal de installatie gekeurd moeten worden:

  • Als het een nieuwe elektrische installatie betreft.
  • Wanneer een woning met een installatie van voor 1 oktober 1981 verkocht wordt.
  • Als de huidige elektrische installatie gewijzigd, gerenoveerd of uitgebreid wordt.
  • Bij plaatsing van een werfkasten als tijdelijke stroomvoorziening.
  • Wanneer de bestaande aansluiting verzwaard wordt.

Een elektrische installatie zal iedere 25 jaar opnieuw gekeurd moeten worden. Bij installaties die na 1 oktober 2008 zijn opgeleverd is de wetgeving zoals deze beschreven staat in het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties (AREI) van toepassing. De kosten voor een installatie keuren die voorzien is van een enkele elektriciteitsmeter bedragen gemiddeld 125 euro tot 175 euro inclusief BTW. Deze keuring dient uitgevoerd te worden door een controleur die erkend is door de Minister van Energie.

Een offerte aanvragen bij erkende controleurs? Ga dan naar deze pagina.

Stappenplan elektrische installatie

elektrische installatie stappenplan
  • Plan maken: De opbouw van de elektra wordt bepaald, de locatie van de schakelaars en stopcontacten wordt in kaart gebracht. Dit zal doorgaans op basis van het architecturale plan gebeuren.
  • Plan uittekenen op locatie: De keuzes die in de eerste stap zijn genomen worden in het pand afgetekend. Hiervoor wordt een laser gebruikt met waterpas en meetapparatuur om de locaties nauwkeurig af te tekenen.
  • Kappen, slijpen, boren: Wanneer het afteken proces voltooid is kan het kappen, slijpen en boren plaatsvinden op alle plekken waar stroompunten gewenst zijn.
  • Inbouwpotten metselen: Deze potten moeten netjes recht en op dezelfde hoogte geplaatst worden.
  • Leidingen plaatsen: Om ervoor te zorgen dat de installatie juist werkt en goed is aangelegd moet het legplan nauwgezet gevolgd worden. Welke onderdelen op iedere locatie worden geplaatst moet geregistreerd worden, op het einde wordt alles vastgezet.
  • Cement gieten: Als de leidingen zijn gelegd en de kabels in de inbouwpotten zijn bevestigd, kunnen de open sleuven gegoten worden met cement. Daarbij is het van belang om eerst te controleren of de leidingen netjes in de wanden geplaatst zijn.
  • Stopcontacten en schakelaars monteren: Pakweg anderhalve maand later zal de bezetting voldoende droog zijn om af te werken. Dan worden de schakelaars en stopcontacten geplaatst op basis van een waterpas.
  • Zekeringkast plaatsen: Daarna kan de zekeringkast geïnstalleerd worden, de kabels worden aangesloten op de stuursloten en automaten.
  • Testen en metingen uitvoeren: Om ervoor te zorgen dat de aansturing correct functioneert zal de gehele installatie doorgemeten en getest worden.
  • Elektrisch dossier samenstellen: Voor de keuring is het verplicht om een elektrisch dossier samen te stellen. Dat is de samenvatting van de volledige elektriciteitswerken.

Huisautomatisering met domotica

automatiseren elektrische installatie met domotica

Met domotica is het mogelijk om veel elektrische apparatuur in huis automatisch te laten functioneren, of op afstand te bedienen. Bij nieuwbouw of renovatie is het verstandig om dit direct mee te nemen, dan kunnen de benodigde kabels direct in de muren aangebracht worden. Wanneer je een domotica installatie wilt zonder hak- en breekwerk kun je ook kiezen voor een draadloze besturing op basis van radiogolven of een wifi verbinding. Bij huisautomatisering is het mogelijk om een centraal systeem toe te passen, dan worden alle apparaten en functies centraal bediend. Bij een decentraal systeem zullen de elementen los van elkaar functioneren. Bij een gesloten systeem ben je beperkt tot hardware en software van dezelfde leverancier, bij een open systeem is hier een vrije keuze in.

elektriciteit plaatsen

Elektriciteitswerken offertes aanvragen

Voordat je een erkende elektricien inschakelt, wil je waarschijnlijk eerst weten wat de kosten zullen zijn. Prijzen vergelijken van verschillende aanbieders kan veel voordeel opleveren en hoeft weinig tijd te kosten. Via onze offerte pagina ontvang je eenvoudig meerdere prijsopgaven van specialisten in de buurt, geheel gratis en zonder verplichtingen.