logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Zonneboiler installeren, onderhouden en herstellen

Bij verduurzaming van een woning wordt vaak als eerste gedacht aan zonnepanelen, toch mag je de zonneboiler niet vergeten. Dit toestel kan het water in huis verwarmen op basis van zonne-energie. Welke types er verkrijgbaar zijn, hoe zonneboilers werken en wat je moet weten over het onderhoud vind je op deze pagina.

Hoe wordt een zonneboiler aangesloten?

Zoals dat ook het geval is bij zonnepanelen wordt bij een zonneboiler het zonlicht gebruikt om energie op te wekken. Op locaties waar de meeste zon schijnt worden zonnecollectoren geïnstalleerd. Bij zonnepanelen werkt dit met fotovoltaïsche cellen, bij een zonneboiler is er een vloeistof in de collectoren aanwezig die opgewarmd wordt. De verwarmde vloeistof wordt naar een vat geleid gevuld met leidingwater. Het is mogelijk om de zonneboiler aan te sluiten op de centrale verwarmingsketel van het huis. Zo kan warm water geproduceerd worden voor de verwarming van de woning en warm water voor in de badkamer. Indien van toepassing kan het water ook gebruikt worden voor de vloerverwarming.

Welke types zonneboiler kun je kopen?

Dit zijn de vier categorieën zonneboilers:

  1. Standaard zonneboiler: Deze boilers worden alleen gebruikt voor warm water in de badkamer. Omdat de opbrengst beperkt is zal er ook naverwarming vereist zijn.
  2. Kleine zonneboiler: Dit is een kleinere maar wel meer effectieve uitvoering van een conventionele zonneboiler. De collector is uitgerust met een inhoud die op minimaal 75 liter ligt. Wanneer het gebruikt zal worden in een gezinssituatie is een minimale capaciteit van 150 liter aan te bevelen.
  3. CV-zonneboiler: Dit is een boiler die wordt voorzien van een aanvullende warmtewisselaar die wordt gekoppeld aan de CV-installatie. Dit voorkomt de noodzaak voor naverwarming en dient om te besparen op andere brandstoffen zoals gas, mazout of elektriciteit.
  4. Combinatie boiler: Bij dit toestel worden alle opties met elkaar gecombineerd. De zonneboiler is voorzien van een CV gedeelte en beschikt tevens over een voorraadvat. De warmwatervoorziening en de huisverwarming worden gescheiden, het systeem werkt energiebesparend.

Niet alle elektriciens zijn even goed thuis met iedere categorie zonneboiler, binnen de onderverdeling zijn de componenten verder wel overeenkomstig. Wees daarom duidelijk bij de offerte aanvraag naar welke systeem je interesse hebt.

Hoe werken zonnecollectoren?

Zonnecollectoren zijn metalen platen die zonlicht kunnen opvangen en deze naar warmte converteren. Deze warmte wordt naar een voorraadvat getransporteerd via leidingen met een daarvoor bestemde vloeistof.

Risico’s bij dit systeem:

  • De leidingen kunnen lekkage vertonen, de vloeistof kan in regenwater of leidingwater terechtkomen.
  • De leidingen moet overal geïsoleerd zijn om geen energie te verliezen.
  • Wanneer de leidingen obstructies vertonen kan de vloeistof niet optimaal doorstromen.
  • De zonnecollectoren kunnen beschadigd raken.

Naast verlies van druk in het voorraadvat kan een lekkage ook problemen opleveren voor de omringende materialen.

Voorraadvat van zonneboilers

De leidingen geven energie in de vorm van warmte af aan het leidingwater dat in een speciaal vat wordt opgeslagen. Dit is te vergelijken met een elektrische boiler. Het is niet mogelijk dat de verwarmde vloeistof in contact kan komen met leidingwater. De kosten voor een zonneboiler worden voor het grootste deel bepaald door de prijs van dit voorraadvat. Een groter vat zal uiteraard ook duurder zijn. Voor één persoon is een volume nodig van minimaal 75 liter, voor een gezin zal dit minimaal 150 liter moeten zijn.

Vaak ontstaan er problemen wanneer consumenten een vat kopen voor de zonneboiler die een te kleine capaciteit heeft. Daardoor zal er te weinig warm water zijn om in bad te gaan of om te douchen, of de druk bij afgifte van warm water is niet gelijk. Daarnaast zijn er nog mogelijke problemen bij de temperatuurregeling van het warme water dat zich in de boiler bevindt. Zo is het mogelijk dat de zonneboiler badwater of douchewater afgeeft dat te koud is, of water voor de vloerverwarming dat juist te warm is.

Hoe werkt naverwarming?

Wanneer het voorraadvat niet voldoende gevuld is met warm water, en er water nodig is, dan zal de naverwarming van de zonneboiler automatisch in werking treden. Deze verwarming kost veel energie en heeft vaak moeite op tijd te voldoen aan de behoefte. Wanneer de naverwarming niet voldoet aan de eisen, uit zich dat in water dan niet op de juiste temperatuur kan geraken. De vloerverwarming functioneert in het geheel niet of warmt onvoldoende op. Ook kan het water juist té warm worden.

Te koud is uiteraard niet goed, maar ook te warm is ook niet de bedoeling. Bij heet water kunnen de leidingen gaan expanderen, later krimpen ze weer naar de oorspronkelijke afmetingen. Daar kunnen de leidingen wel tegen, het gevaar hierbij schuilt in de koppelingen die ook zullen krimpen en uitzetten, met als gevolg een verhoogde kans op lekkage. In beginsel zal een lek niet direct ontstaan, wanneer heet water met enige regelmaat door de leidingen stroomt kan dit wel voorkomen. Het heeft ook invloed op de drukregeling van de zonneboiler, wanneer de druk te hoog wordt kan dit wederom voor lekkages zorgen.

Aandachtspunten bij installatie van zonneboilers

Het eerste punt om rekening mee te houden bij aanschaf van een zonneboiler is het volume aan warm water dat nodig zal zijn in het huishouden. Voor een individueel persoon moet je een minimum hoeveelheid van 75 liter aanhouden. Voor een standaard gezin is een hoeveelheid van 150 liter water het minimum om voldoende warm water te kunnen genereren.

Naast het volume is de plaatsing ook van belang. Daarmee bedoelen we ten eerste de locatie waar de zonnecollectoren geplaatst worden inclusief de benodigde leidingen, ten tweede de locatie waar het voorraadvat wordt geïnstalleerd inclusief de aansluiting. De boiler neemt minimaal één vierkante meter in beslag. De hoogte van het voorraadvat ligt doorgaans op twee meter of zelfs hoger. Meet dus vooraf de gewenste locaties op. Als de zonnecollectoren geplaatst worden dient men rekening te houden met de volgende drie aandachtspunten:

  1. Is er voldoende ruimte op het dak? Zowel een plat dak als een hellend dak behoort tot de mogelijkheden.
  2. Is de constructie van het dak sterk genoeg voor de zonnecollectoren? Reken op een gewicht van pakweg 25 kilogram per vierkante meter.
  3. Wat is de ligging van het dak? Een zuidelijke ligging betekent een hogere opbrengst van de zonneboiler en een hoger rendement.

Prijzen en mogelijkheden

Voor een goede zonneboiler starten de prijzen bij ongeveer 3000 euro, daarbij speelt de omvang van het complete systeem een belangrijke rol. Voordat je offertes aan gaat vragen via onze offerte pagina is het verstandig om eerst te bepalen om welke installatie het gaat. Anders wordt een afgewogen vergelijking maken erg lastig. In de aanvraag neem je vervolgens de gewenste toepassing van de boiler op. Wil je het water alleen gebruiken voor de badkamer, of tevens voor de centrale verwarming en vloerverwarming? Met het verwarmen van een zwembad kun je ook rekening houden in de offerte aanvraag. Daarnaast is het verstandig om te vermelden of het systeem in een nieuwbouw woning geïnstalleerd zal worden, als onderdeel van een renovatieproject of dat het een plaatsing betreft in een bestaand pand.

Noodhulp voor reparatie van een zonneboiler

Wanneer je met spoed een professionele elektricien nodig hebt om de installatie te repareren bij een storing, defect of uitval is het aan te raden om de situatie te fotograferen. Dit geeft de elektricien een idee van de uit te voeren elektriciteitswerken. Wanneer je niet de technische expertise bezit om een duidelijke diagnose te stellen beperk je dan tot zaken als ‘alleen koud water’, ‘te heet water’ of ‘ er ligt vloeistof op de vloer rond de zonneboiler’. Geef ook alvast door op welke locatie de zonnecollectoren en het voorraadvat zich bevinden.

Populaire merken zonneboilers en zonnecollectoren

  • Atag
  • Bosh
  • Bulex
  • Daalderop
  • Elco
  • Junkers
  • Nefit
  • Rehema
  • Vaillant
  • Viessmann