Binnenverlichting aansluiten en plaatsen
Je zult af en toe nieuwe meubels aanschaffen of op z’n minst verplaatsen, soms komt er een nieuw gordijn te hangen, of je plaatst een nieuwe armatuur die mooi staat in het interieur. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden wanneer je een nieuw lichtpunt wilt installeren of vervangen? Op deze pagina vind je informatie over lampen of bedrading plaatsen en aansluiten.
Vraag vandaag nog een gratis offerte aan bij Elektricien JK om je binnenverlichting te laten plaatsen of aansluiten.
Waar moet je aan denken bij lichtpunten installeren?
Voordat je een lichtpunt in huis gaat vernieuwen zijn er een aantal aandachtspunten om rekening mee te houden:
- Betreft het een nieuw lichtpunt of een vervanging?
- Werkt het lichtpunt op netspanning of op laagspanning?
- Welk type fitting wordt er gebruikt?
- Betreft het een eenvoudige schakelaar of een dimmer?
Al je het antwoord weet op bovenstaande vragen kun je gericht een elektricien om een prijsopgave vragen. Dit hoeft geen grote klus te zijn, waarschijnlijk zullen er nog andere mogelijkheden ter sprake komen. Naast het lichtpunt kun je uiteraard ook de schakelaars laten aanpassen of vernieuwen. Wanneer je bijvoorbeeld een enkelvoudige knop wilt vervangen door een tweepolige schakelaar, of bij plaatsing van een dimmer. Wanneer er specifieke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden, zoals het overschakelen van netspanning naar laagspanning bij plaatsing van LED verlichting, zullen de elektriciteitswerken wat meer tijd kosten. Het is vaak het meest voordelig om werkzaamheden te combineren, zo spaar je op voorrijkosten en vaak ook op arbeidskosten. Met LED verlichting zul je overigens ook nog eens besparen op de energiekosten.
Gelijkvormigheidsattest
In verband met de elektriciteitskeuring volgens de AREI regels mogen er niet meer dan tien lichtpunten per stroomkring aangesloten worden, anders wordt de elektrische installatie afgekeurd. Bij veranderingen in de elektra moeten de elektrische schema’s daarop aangepast worden. Naast de aansluitingen moeten de schema’s namelijk ook in orde zijn voor een positief keuringsrapport.
Zones en IP waarden bij verlichting
Op iedere armatuur staat het maximaal toegestane wattage van de verlichting. Dit zal duidelijk zichtbaar zijn op een sticker die zich op de behuizing bevindt. Bij LED verlichting ligt het wattage dusdanig laag dat je hier eigenlijk niet op hoeft te letten. Bij verlichting voor de badkamer moet je hier rekening mee houden, in dat geval moet de lamp minimaal bestand zijn tegen waterspatten. Dit wordt uitgedrukt in een IP waarde, die gekoppeld is aan een specifieke zone. Er zijn vier zones te onderscheiden:
- Zone 0 voor in de douche of het bad moet een minimale waarde van IP67 bezitten.
- Zone 1 voor naast de douche of het bad of bij de wastafel moet een minimale waarde van IP65 bezitten.
- Zone 2 voor in omgeving van de douche of het bad moet een minimale waarde van IP44 bezitten (maar liever IP65).
- Zone 3 voor in de rest van de badkamer moet een minimale waarde van IPX1 bezitten (maar liever IP44).
LED lampen in oude fitting, kan dat?
Het is mogelijk om oude halogeenlampen te vervangen met nieuwe LED lampen. Je moet daarbij wel rekening houden met de juiste fitting die op het lichtpunt aanwezig is. Bij vervanging van halogeenlampen zal dit doorgaans een fitting zijn die met een schroefbeweging wordt bevestigd, er zijn ook modellen met twee pinnen die vastgeklikt worden met een kleine draai. Wanneer de fitting voorzien is van een schroef zul je rekening moeten houden met de dikte van deze schroef.
Op zoek naar een erkende elektricien om binnenverlichting te installeren? Ga direct naar onze offerte pagina om prijzen op te vragen bij specialisten in de regio.
Spots installeren
Het is in principe niet zo moeilijk om een lichtpunt te vernieuwen of te vervangen. Bij werkzaamheden aan de schakelaar en/of de bedrading kan dit iets meer werk met zich meebrengen, maar het is nog steeds een relatief eenvoudig karwei om uit te voeren. Bij plafondverlichting die geheel in het plafond weggewerkt moet worden is dit een ander verhaal. Dan moet er met beleid gewerkt worden, op basis van een goede planning. Wanneer je spots wilt laten installeren zijn er twee methoden om uit te kiezen; als eerste een vals plafond plaatsen, en als tweede een vol plafond. BIj een vals plafond moet je denken aan een spanplafond of een gyproc plafond, een vol plafond wordt gemaakt op basis van beton, gewelven of predallen. De werkzaamheden zullen behoorlijk van elkaar verschillen, daarnaast zal er ook een ander type spots geplaatst worden.
Let op bij spots installeren
Bij een vol plafond is het mogelijk dat laagspanning niet goed functioneert. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan ruimte voor de transformatoren. Daardoor kan de koeling niet snel genoeg plaatsvinden wat tot oververhitting kan leiden. De transformator zal dan uitgeschakeld worden tot deze afgekoeld is. Bij halogeen inbouwspots moeten de kabels overeenkomen met het wattage en de afstand van de spots. Bespreek dit met de elektricien.
Neem direct contact op met meerdere professionele elektriciens in de regio door gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen via deze pagina.