logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Stopcontacten plaatsen & vernieuwen

Bij zowel nieuwbouwprojecten als bij renovatiewerken is de kans groot dat de stopcontacten ook onder handen genomen worden. Op deze pagina geven we informatie hoe je elektriciteitswerken het beste uit kunt voeren, en in welke gevallen je beter een elektricien kunt inschakelen.

installatie stopcontact

Waarom werken volgens AREI?

Van alle elektriciteitswerken lijkt een stopcontact installeren of vervangen één van de meest eenvoudige karweitjes. Toch is dat zeker niet het geval, een stopcontact wordt direct gekoppeld aan de elektrische installatie in huis. Wanneer er een fout wordt gemaakt kan dit tot een kortsluiting leiden. Dit kan plaatselijk zijn, of invloed uitoefenen op het gehele elektriciteitsnetwerk in huis met zelfs brand als gevolg. En dat alles door een eenvoudig stopcontact onzorgvuldig te installeren. Het is overigens ook mogelijk dat alles op het eerste gezicht helemaal in orde is, je hebt alles netjes afgewerkt en de elektra functioneert naar behoren. En dan wordt de gehele elektrische installatie toch afgekeurd omdat deze niet volgens de regels vanuit de AREI opgebouwd is.

Dit zijn enkele voorwaarden in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties:

  • Het maximale aantal stopcontacten per kring bedraagt 8 stuks.
  • Er zijn apparaten die alleen op een stopcontact met aardingspin aangesloten mogen worden.
  • Er zijn soorten muurbekleding die niet voorzien mogen worden van een elektrisch aansluitpunt.
  • Wanneer er aanpassingen gemaakt worden aan de elektrische installatie zullen de schema’s daar ook op aangepast moeten worden.

Een erkende elektricien is op de hoogte van de AREI regelgeving en zal elektriciteitswerken volgens deze regels uitvoeren.

Extra stopcontact plaatsen

Bij plaatsing van een nieuw stopcontact, zul je eerst moeten bepalen welke apparatuur je wilt aansluiten, en op welke locatie je het stopcontact wilt plaatsen. Je zult dan eerst met een potlood een kader tekenen om de plaatsing zichtbaar te maken. Door dit zelf te doen weet de elektricien precies wat de bedoeling is. Wanneer de omringende muren een specifieke afwerking hebben, of wanneer er andere redenen zijn om een bepaalde route niet te nemen, moet je dit vooraf duidelijk kenbaar maken om problemen achteraf te voorkomen.

Voer eerst een test uit

Het is niet altijd direct duidelijk of de gekozen locatie optimaal is. Je kunt dit eerst goed testen door gewoon een verlengkabel te trekken vanuit een ander stopcontact en zo te bepalen of er onvoorziene obstakels of beperkingen zijn. Let ook op welk soort apparaten je wilt aansluiten op die specifieke plek. Het is namelijk mogelijk dat de stroomgroep of stroomkring overbelast raakt, dat er niet voldoende stroom is voor het apparaat, of dat er andere storingen zijn aan het apparaat door de locatie of het uitbreiden van de stroomkring.

Speel op zeker en vraag gratis offertes aan bij elektriciens in jouw omgeving.

Zelf breken en kappen

Een huiseigenaar met ambitie heeft altijd een plan, maar niet altijd de financiële middelen om een professionele aannemer in te schakelen. Vaak zijn er voorbereidende werkzaamheden die je zelf kunt uitvoeren alvorens het specifieke werk over te laten aan een erkend elektricien. Denk bijvoorbeeld aan het hak- en breekwerk dat uitgevoerd moet worden. Informeer bij de aannemer welke mogelijkheden er zijn, en welke kosten hiermee bespaard kunnen worden. Informeer naar alle voorwaarden zoals de diepte en breedte van de geul zodat de elektriciteitswerken direct goed uitgevoerd kunnen worden.

Afwerking van de locatie

Je kunt de elektricien verzoeken om bepaalde afwerkingen uit te voeren, of juist niet. Dit kan van invloed zijn op de totaalprijs en de mogelijkheden. Je mag verwachten dat een professioneel bedrijf de ruimte netjes achterlaat, over dit soort zaken kun je beter vooraf afspraken maken:

  • Pleisterwerken uitvoeren na installatie.
  • Latten of sierlijsten terugplaatsen.
  • Schilderwerken uitvoeren.
  • De nieuwe apparaten aansluiten en testen.

Ben je van plan om later ook domotica apparatuur in huis te plaatsen? In dat geval kan een datakabel handig zijn. Laat deze direct plaatsen, zo voorkom je tweemaal overlast van hakken en breken.

sleuven kabels stopcontact

Oude stopcontacten vervangen

Bij een complete renovatie of een nieuwe functie van een bestaande ruimte zullen de bestaande stopcontacten ook vervangen worden. Dit is een uitstekende gelegenheid om alles via de AREI regelgeving uit te voeren, niet alleen voor een elektriciteitskeuring maar ook voor de veiligheid. Denk aan een maximum aantal van 8 stopcontacten in een stroomkring, de juiste plaatsing en een deugdelijke aarding. Daarnaast is het van belang om aan de elektricien uit te leggen welk soort apparatuur je wilt aansluiten en wat de bedoeling is van de nieuwe stopcontacten. Vaak zal een standaard stroomgroep al volstaan maar er zijn ook uitzonderingen zoals:

  • Een extra koelkast of vriezer in de ruimte.
  • Werkzaamheden met specifieke apparatuur zoals lasapparaten en industriële apparatuur in huis.
  • Een laadpunt voor een elektrisch aangedreven auto.

Elektriciteitswerken in zones

Binnen AREI wordt er gewerkt in specifieke zones, denk aan een wasruimte of badkamer. In dat geval moet je met specifieke voorwaarden rekening houden waaronder:

  • In een zone 0 ruimte mag geen enkele vorm van elektrische bedrading toegepast worden.
  • Er zijn minimumafstanden van elektra en een bad, douche of wastafel.
  • Aarding kan verplicht zijn.
  • Soms is er een minimum stroomsterkte vereist.
  • Indien van toepassing dien je rekening te houden met dubbelpolige schakelaars.

Vraag direct offertes aan bij erkende elektriciens in de regio via onze gratis te gebruiken offerte pagina.

Standaard stappenplan stopcontact vervangen

stopcontact uitmeten
  1. Maak eerst een tekening met alle aansluitpunten.
  2. Plaats een markering bij stopcontacten die zullen vervallen.
  3. Plaats een markering bij stopcontacten die vernieuwd worden.
  4. Plaats een markering bij nieuwe stopcontacten.
  5. Voer een test uit met de elektrische apparaten in de ruimte.
  6. Onderzoek de mogelijkheden om zelf het voorwerk uit te voeren.
  7. Vraag offertes aan en bespreek de mogelijkheden met de aannemer.

Populaire merken stopcontacten zijn Berker, Busch-Jaeger, Chacon, Gira, Jung, LeGrand, Niko, Schneider Merten en Vynckier.

Vergelijk meerdere offertes van elektriciens door gratis en geheel vrijblijvend prijzen op te vragen via deze pagina.