logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Werkt uw stopcontact niet?

Werkt uw stopcontact niet

Wanneer de eenvoudige taak van het aansluiten van uw mobiele telefoon lader of haardroger in de muur laat u krassen op uw hoofd en u zich afvraagt waarom uw stopcontact niet werkt, kan het zijn dat u klaar bent om actie te ondernemen. In sommige gevallen is het geen slecht idee om een paar veilige stappen te nemen om te kijken of u het probleem eerst zelf kunt oplossen. Er zijn echter andere momenten waarop u het beste een professionele elektricien kunt bellen.

Meer informatie over: Stopcontacten plaatsen en vernieuwen

Veiligheid moet altijd voorop staan bij de omgang met elektriciteit, daarom staat het deskundige team van Elektricien JK altijd voor u klaar om u te helpen, of als u zelf het probleem niet oplost.

Hoe weet u of uw elektrische aansluiting niet werkt?

Werkt het of niet? De beste manier om er zelf achter te komen is om problemen op te lossen voordat je conclusies trekt of het ergste aanneemt. Vaak is de oplossing eenvoudig en kunt u een servicebezoek vermijden.

Voordat u aan de slag gaat, zijn hier de veiligheidstips om in gedachten te houden:

  • Overbelast geen stopcontacten met meerdere verdeelstekkers of adapters.
  • Plaats geen andere voorwerpen dan de juiste stekker in het stopcontact.
  • Zorg ervoor dat alle stopcontacten zijn voorzien van platen die ze goed afdekken, zodat alle bedrading veilig in het stopcontact zit.

Er is ook een belangrijk gereedschap dat u in uw gereedschapskist wilt bewaren: de elektrische contactdozen tester. Dit apparaat, ook bekend als een stopcontact tester of stekkerdoos tester, werkt om te controleren of uw stopcontact correct is aangesloten. Het kan de elektrische veiligheid niet controleren, maar het kan u wel helpen om te bepalen of het stopcontact is aangesloten op de juiste draad in de elektrische bedrading van uw huis. Het stopcontact tester kan u ook helpen om mogelijke bedradingsfouten te identificeren, zodat u kunt weten wat voor soort probleem u op uw handen heeft.

Hoe problemen met uw stopcontact op te lossen?

De onderstaande tips voor het oplossen van problemen kunnen u helpen bij het oplossen van uw probleem, zelfs als u geen stopcontact tester bij de hand heeft.

Dit is wat u kunt proberen:

  • Zorg ervoor dat het stopcontact het probleem is door uw apparaat in een ander deel van het huis op een stopcontact aan te sluiten.
  • Controleer of andere stopcontacten, lampen of apparaten dood zijn; let op de locatie van andere niet-werkende stopcontacten.
  • Als u een GFCI-uitgang (aardlekschakelaar) heeft, druk dan op de resetknop. Als de knop niet wordt gereset of blijft struikelen, moet u contact opnemen met een professionele elektricien.
  • Haal de stekker van alle apparaten en apparaten uit het stopcontact; het is ook een goed idee om op dit moment alle desktopcomputers uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen.
  • Controleer of er een doorgebrande zekering of een gestoorde stroomonderbreker aanwezig is - deze bevindt zich in het hoofd-elektrisch paneel, dat u normaal gesproken kunt vinden op de plaats waar de elektrische bedrading het huis binnenkomt in kelders, garages of wasruimtes. U zult in staat zijn om eventuele gestoorde stroomonderbrekers te identificeren, omdat ze handgrepen hebben die niet op één lijn staan met de rest van de stroomonderbrekers.
  • Als u een gestoorde stroomonderbreker vindt, moet u deze resetten door de hendel op "uit" te duwen totdat u een klik hoort. Druk hem dan terug naar "aan" totdat de hendel op één lijn ligt met de andere schakelaars.
  • Als de stroomonderbreker terugkeert naar de geactiveerde positie, is dit een teken dat u een probleem hebt met de bedrading of een potentieel gevaarlijke situatie zoals een aardlek of kortsluiting. Gebruik in dit geval de wandcontactdoos niet en bel onmiddellijk een vakman voor hulp.

Hoe u uw elektrische uitgangstester moet gebruiken

Als u een stopcontact tester heeft, wordt de diagnose van uw stopcontact gemakkelijker. Sluit het apparaat gewoon aan op het stopcontact en let op het lichtpatroon. De tester zal een legende hebben om u te laten zien wat het licht betekent. Als het apparaat laat zien dat het stopcontact verkeerd is aangesloten of niet goed is geaard, gebruik het stopcontact dan niet totdat u een oplossing hebt - ofwel door een van de bovenstaande stappen voor het oplossen van problemen te volgen, ofwel door een professionele elektricien in te schakelen.