logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Zonnepanelen installatie, onderhouden en herstellen

Je hebt vast wel gemerkt dat er steeds meer zonnepanelen geplaatst worden in de buurt. MIsschien wordt het zelf tijd om de knoop door te hakken. Uiteraard wil je eerst weten wat de mogelijkheden er zijn, welke voordelen zonnepanelen bieden en hoe je prijzen met elkaar kunt vergelijken. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken.

Wat zijn zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten en methoden, op deze pagina bespreken we de mogelijkheden van fotovoltaïsche zonnepanelen. Deze panelen converteren zonlicht naar elektriciteit. Zonnecollectoren zijn thermische panelen die zonlicht converteren naar een vloeistof die de warmte vervoert naar het warmwatersysteem of naar de CV installatie. Omdat zonnepanelen op thermische basis niet eenvoudig aan de elektriciteitsinstallatie te koppelen zijn, adviseren we in de meeste gevallen om te kiezen voor fotovoltaïsche panelen. Laten we nu de voornaamste voordelen van zonnepanelen op een rijtje zetten.

5 voordelen van zonnepanelen:

  • Zonlicht is een hernieuwbare bron van energie in tegenstelling tot fossiele brandstoffen.
  • De panelen zullen direct in verbinding komen te staan met de elektrische installatie.
  • Wanneer er meer elektriciteit wordt gegenereerd dan nodig wordt dit op het distributienetwerk overgeheveld met als gevolg een teruglopende meter. Dit overschot wordt als tegoed berekend op het eigen energieverbruik.
  • De meeste hellende en ook platte daken zijn geschikt voor de installatie van zonnepanelen.
  • Naast koopwoningen bestaan er ook mogelijkheden voor huurders.

Advies bij plaatsing

Door de installatie uit te besteden aan een specialist ben je gegarandeerd van een optimale werking van de panelen. Bij een installatie die niet juist is uitgevoerd kun je al direct tot dertig procent aan rendement inleveren. De voornaamste aspecten bij de installatie zijn de richting van het dak ten opzichte van de zon en de hellingshoek (schuin dak) of opstelling (plat dak). Dan resteert de vraag welk aantal zonnepanelen op het dak nodig zijn. Bij het opstellen van een legplan wordt berekend welk aantal panelen mogelijk is. Daarbij wordt rekening gehouden met de afmetingen van het dak en eventuele obstructies zoals schaduw van omringende bomen, een schoorsteen etc. Het belastbare gewicht van het dak is uiteraard ook van belang. Die laatste factor speelt een minder belangrijke rol omdat de panelen tegenwoordig aanzienlijk lichter zijn dan voorheen.

Meer weten over zonne-energie en de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen? Maak dan gebruik van onze offerte pagina en vraag direct meerdere offertes aan bij elektriciens in de omgeving. Deze dienst is gratis en verplicht je tot niets.

Hoeveel zonnepanelen zijn voldoende?

Het aantal panelen dat geplaatst moet worden is afhankelijk van het verbruik in de woning door de gebruikers. Een gemiddeld gezin in Vlaanderen verbruikt 3500 kWH. De opbrengst van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wp, waarbij er een factor van 0,85% gerekend wordt. Dat betekent een opbrengst van ongeveer 4000 Wp om te voldoen aan de benodigde hoeveelheid elektriciteit. De opbrengst per paneel is afhankelijk van het type, gemiddeld kun je 250 Wp tellen. In dit voorbeeld zijn er veertien panelen vereist om de benodigde hoeveelheid energie op te wekken. Het is aan te raden om vooraf een zo nauwkeurig mogelijke schatting te maken. Bij minder elektriciteit kan dit verrekend worden, bij een grotere behoefte aan stroom blijf je ten dele afhankelijk van het energienetwerk. Extra zonnepanelen plaatsen is ook een optie.

Zonnepanelen aansluiten

Wanneer het bekend is welke behoefte er is aan opbrengst, dan moet er beslist worden welke aansluiting er toegepast zal worden. Daarbij zijn er twee keuzes:

  • Een autonoom zonnepaneel installatie.
  • Een netgekoppelde zonnepaneel installatie.

Wanneer je voor de eerste optie kiest zul je geen belasting meer hoeven te betalen aan het net omdat je hier niet meer op aangesloten bent. Als er te weinig energie wordt opgewekt kom je wel zonder stroom te zitten. Het is mogelijk om een overschot op een speciale zonneaccu op te slaan. De meeste mensen kiezen voor een systeem dat wel gekoppeld is aan het energienetwerk. Wanneer er meer energie wordt opgewekt dan verbruikt wordt zal dit naar het distributienet worden afgevoerd. Voor optimale zekerheid kies je voor een systeem dat gekoppeld is aan het net. Het is overigens ook mogelijk om de koppeling met het net te behouden, en tevens een accu te installeren om toch zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn.

Keuring, melding en aangifte

Bij plaatsing van zonnepanelen is het verplicht om de elektriciteitsinstallatie opnieuw te laten keuren. Dat is noodzakelijk omdat er een verzwaring plaatsvindt in de elektrische installatie waarbij herkeuring een verplichting is volgens de wet. Dit keuringsattest volgens de AREI richtlijnen stelt je in staat de aanmelding bij de distributie netbeheerder aan te melden. Dit is Infrax of Eandis, afhankelijk van de gemeente waar je woonachtig bent. Naast het keuringsrapport dien je ook eendraadschema en attest van de fabrikant die de omvormer levert in te dienen.

Onderhoud van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn in de regel onderhoudsvriendelijk, toch is het verstandig om te kiezen voor een onderhoudscontract. Bij periodiek onderhoud zullen de panelen gereinigd worden op basis van specifieke reinigingsmiddelen en materialen. Daarnaast is het niet verstandig om zelf het dak op te klimmen. Niet alleen kun je hiermee de panelen beschadigen, het kan ook gevaarlijk zijn. Een periodieke reinigingsbeurt en controle kun je eenmaal in de twee jaar plannen. De installatie aan de binnenzijde en de elektrische installatie worden nagekeken, maar behoeft weinig onderhoud of reparatie. Houd er wel rekening mee dat de omvormer iedere zeven tot tien jaar vervangen moet worden om een vermindering van het rendement te voorkomen. Wanneer het periodiek onderhoud wordt uitgevoerd zal ook het werkelijke vermogen gemeten worden inclusief de I/V curve. Een mankement kan eenvoudig worden opgespoord met een infrarood camera ofwel thermische camera.

Lees meer over zonnepanelen reinigen via deze pagina.

Reparatie

Zolang er zich geen nare situaties voordoen zoals een zware storm met veel schade of een huisbrand zijn er weinig zaken die kunnen misgaan met een zonnepaneel. Met een gemiddelde levensduur van twintig jaar en vaak langer is het wel mogelijk dat er van tijd tot tijd een kleine reparatie uitgevoerd zal moeten worden. Dit zijn de meest voorkomende herstelwerken die plaatsvinden bij zonnepanelen op het dak:

  • Het werkelijke vermogen en de I/V curve zijn niet meer juist. Er kunnen ‘slakkensporen’ ontstaan, dat duidt op een kortsluiting tussen zonnecellen waardoor de efficiëntie van de panelen achteruit gaan.
  • Er kunnen zich storingen voordoen in het systeem. Dit kan tijdens een onderhoudsbeurt hersteld worden, of indien nodig tussentijds door een specialist.
  • Er kan een onderbreking in de cellen ontstaan.
  • Er zijn kabels die kunnen slijten of onderbroken kunnen worden zoals een defecte isolatie of een verroeste kabel.
  • Er vindt intern verlies plaats door een mankement in de weerstanden.
  • Er vindt een groot verlies plaats vanwege een gebrek in de omvormer.
  • Een zonnepaneel is voorzien van een laminering die het paneel beschermd tegen de invloeden van water, lucht en andere factoren van externe aard. Bij ‘delaminatie’ ontstaan er kleine of grote vlekken op de zonnepanelen.
  • Light Induced Degradation of afgekort LID is de slijtage van de panelen vanwege de UV-straling in het zonlicht. Dit is een normaal proces en zal na verloop van tijd optreden. Als gevolg hiervan zal vervanging noodzakelijk blijken, het is niet mogelijk om deze panelen te repareren.
  • Wanneer een zonnecel mocht barsten kan er een ‘hot spot’ ontstaan. Wanneer deze barsten zich in een enkele zonnecel bevinden wordt de cumulatieve stroom in dezelfde serie zonnecellen beperkt.

Wanneer de omvormer vervangen moet worden of bekabeling, zullen dat de enige onderdelen zijn die worden vernieuwd. Wanneer er zich problemen voordoen in zonnecellen zal het betreffende paneel vervangen moeten worden. Als er een elektricien langs komt om één onderdeel te vervangen is het verstandig om tevens de rest van de installatie na te laten kijken.

Populaire merken zonnepanelen

  • Aleo
  • Axitec
  • Bisol
  • IBC Solar
  • LG Solar
  • Solar World
  • Sunpower
  • Yingli

Via onze offerte pagina is het mogelijk om gratis en vrijblijvend prijzen op te vragen bij specialisten in de regio. Zo kun je meerdere offertes met elkaar vergelijken zonder verdere verplichtingen.