logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Is mijn zekeringkast vatbaar voor brand?

zekeringkasten worden brandgevaarlijk als ze de spanning die erdoorheen stroomt niet langer aankunnen. Leeftijd, schade, corrosie of een foutieve installatie kunnen de effectiviteit van zekeringkasten in gevaar brengen en ze in brandgevaarlijke situaties veranderen. Als uw stroomonderbrekers voortdurend struikelen of als u een brandlucht ruikt in de buurt van draden, bel dan onmiddellijk een elektricien!

Lees meer over: nieuwe zekeringkast plaatsen, uitbreiden of renoveren

Uw zekeringkast is als het zenuwcentrum van het elektrische systeem van uw huis. Alle spanning die u gebruikt stroomt door uw paneel voordat u uw elektrische apparaten bereikt. Als er iets mis is met uw zekeringkast, zal het van invloed zijn op uw hele huis. Hier is wat u moet weten over uw zekeringkast, inclusief wat u moet doen als er iets mis mee is:

brandgevaar bij een zekeringkast

Wat is een zekeringkast?

Alle elektriciteit die u gebruikt, gaat via twee 120-volt servicekabels naar uw huis. Deze servicekabels gaan van een lokale transformator naar uw huis, hetzij langs bovengrondse verdeelpalen of ondergronds. Wanneer de elektriciteit bij u aankomt, moet deze door twee centrale "controlepunten" gaan vooraleer ze door uw hele woning wordt verdeeld. De eerste van deze "checkpoints" is uw elektriciteitsmeter, die meet hoeveel spanning u ontvangt. De tweede is uw hoofd-elektrische servicepaneel.

Het hoofdnetpaneel van uw woning verdeelt de elektriciteit over elk circuit in uw woning. De servicekabels komen uw hoofdnet binnen via de hoofdschakelaar. Als uw meter ooit te veel spanning meet, schakelt uw paneel de hoofdschakelaar uit om pieken te voorkomen. Na het passeren van de hoofdschakelaar worden de onderhoudsdraden aangesloten op twee hete stroomrails. Elk circuit in uw woning wordt aangesloten op deze stroomgeleiders om stroom te ontvangen. Tot slot bevat uw hoofdnetpaneel stroomonderbrekers voor elk afzonderlijk circuit dat in contact komt met de stroomrails. Als een circuit te veel stroom ontvangt, worden de stroomonderbrekers geactiveerd om te voorkomen dat overtollige stroom uw huis of uzelf pijn doet!

Waarom kunnen zekeringkasten brandgevaarlijk zijn?

Uw zekeringkast is niet alleen de plaats waar elektriciteit uw huis binnenkomt. Het is ook een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen in uw huis. De stroomonderbrekers in uw zekeringkast "struikelen" of sluiten wanneer ze te veel elektriciteit door een stroomkring voelen stromen. Wanneer een stroomonderbreker struikelt, beperkt hij de stroomtoevoer door het circuit erbuiten. Dit voorkomt dat overtollige elektriciteit door uw huis stroomt, waar het u pijn kan doen. De hoofdschakelaar in het paneel doet hetzelfde, maar dan voor de stroomgeleiders zelf.

zekeringkasten worden brandgevaarlijk als ze niet meer betrouwbaar kunnen struikelen over stroomonderbrekers naar de draden die te veel elektrische spanning ontvangen. Wanneer er te veel elektriciteit door een circuit stroomt, zal dat circuit oververhit raken. Na verloop van tijd kunnen oververhitte draden hun isolatie smelten en zelfs slijten tot ze beginnen te vonken. Ze zullen ook gevaarlijk heet worden om aan te raken. Of de vonken of de warmte die door oververhitting van de draden worden geproduceerd, kunnen elektrische branden in uw hele huis veroorzaken.

Wanneer vallen de zekeringkasten uit?

zekeringkasten kunnen om verschillende redenen niet goed functioneren. De meest voorkomende reden is eenvoudigweg dat ze oud worden. De meeste zekeringkasten gaan 20 tot 30 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, kunnen hun onderdelen slijten. Wanneer uw zekeringkast te oud wordt, zult u merken dat uw stroomonderbrekers vaak struikelen. Dit is een teken dat uw huis meer elektrische spanning nodig heeft dan uw paneel voldoende kan verwerken of leveren.

Zelfs als uw zekeringkast niet oud is, kan het beschadigd zijn, onjuist geïnstalleerd of te klein voor uw behoeften. zekeringkasten hebben meer kans om te falen wanneer ze overbelast zijn. Het is mogelijk dat u te veel spanning van uw circuits eist om het zekeringkast bij te houden. Het is ook mogelijk dat de circuits gedeeltelijk zijn losgekoppeld van de stroomrails, stroomonderbrekers of andere connectoren als gevolg van schade of roest. Dit is waarschijnlijker als uw draden oud zijn, onjuist geïnstalleerd of gemaakt van ondermaats materiaal.

Hoe weet ik of mijn zekeringkast brandgevaarlijk zijn?

Controleer eerst hoe vaak uw circuits struikelen. Als u uw stroomonderbrekers regelmatig moet resetten, is dit een teken dat uw circuits overbelast zijn. Uw circuits kunnen (maar zijn niet noodzakelijkerwijs) overbelast zijn omdat uw paneel de vraag die u erop plaatst niet kan bijhouden. Let er vooral op hoe snel bepaalde circuits breken nadat je ze hebt gereset. Als de stroomonderbrekers direct na het resetten van de stroomonderbrekers uitvallen, betekent dit dat er voortdurend te veel spanning in je stroomcircuits staat.

zekeringkasten lopen meer kans om te falen en worden brandgevaarlijker als ze overbelast zijn. Als een van uw circuits voortdurend struikelt, probeer dan minder elektrische armaturen op dat circuit aan te sluiten. Als al uw circuits vaak struikelen, controleer dan de binnenkant van uw paneel op tekenen van corrosie of schade. Verbranding, schroeiplekken en andere tekenen van slijtage of schade zijn altijd een ernstig probleem. Elektrische branden starten niet altijd vanwege een probleem met uw zekeringkast, maar als ze zich voordoen is het omdat uw paneel ze niet kan stoppen.

Als u denkt dat er iets mis is met uw zekeringkast, bel dan onmiddellijk met Elektricien JK. Onze elektriciens kunnen uw systeem inspecteren, uitzoeken wat er aan de hand is en het zo goed mogelijk repareren. Hoe eerder u belt over uw zekeringkast, hoe eerder we ervoor kunnen zorgen dat het u geen pijn kan doen - dus bel nu!