Domotica; wat is het, wat kost het en wat kun je ermee?

We hebben steeds meer apparaten in huis en er liggen steeds meer afstandsbedieningen te slingeren. Dat moet toch eenvoudiger kunnen? Jazeker, met domotica ofwel huisautomatisering kun je comfortabeler wonen en meer genieten van moderne elektronica. Op deze pagina leggen we uit wat domotica is, wat je ervoor moet betalen en wat er zoal mogelijk in binnen de ‘smart home’.

Puur genieten zonder frustraties? Laat jouw slimme woning installeren door een expert. Via deze pagina kun je gratis offertes aanvragen.

Domotica; wat is het?

Dit is een ander woord voor huisautomatisering of smart home, door gebruik te maken van apparaten en diensten die met elkaar in verbinding staan kun je het leefcomfort aanzienlijk verhogen. Niet alleen kun je alledaagse apparaten via een appje bedienen, je kunt ze zelfs geheel automatisch laten functioneren! Wat dacht je van lampen in de kleuren van jouw favoriete team als er een goal wordt gemaakt, of rolgordijnen die automatisch sluiten als het donker wordt? Dat en nog veel meer is mogelijk in een slimme woning! Je bedient het systeem via een tablet, smartphone of computer, thuis en waar dan ook in de wereld. Domotica toepassingen worden onderling aan elkaar gekoppeld, de apparatuur kun je zien als uitbreiding van de elektrische installatie. Door koppelingen te maken met apparaten, diensten en internet kun je honderden toepassingen doorvoeren in jouw woning.

Domotica; wat kost het?

Enkele jaren geleden waren slimme apparaten en diensten nog behoorlijk aan de prijs, door verdere ontwikkeling en een grotere afzetmarkt zijn de prijzen een stuk gedaald. Omdat domotica een modulair systeem is, zal de situatie per woning anders liggen. Voor een standaard maar toch behoorlijk compleet systeem inclusief verlichting, verwarming en beveiliging kom je gemiddeld uit op enkele duizenden euro’s wanneer je dit laat uitvoeren door een erkend elektricien of huisautomatisering specialist. Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde functionaliteit. Zo zullen senioren andere wensen hebben dan gezinnen met jonge kinderen. Door prijzen en diensten met elkaar te vergelijken kun je flink besparen op de kosten voor zowel de apparatuur als de software en installatie. Vraag via deze pagina gratis en vrijblijvend prijzen op bij specialisten in jouw omgeving.

Voordelen van domotica in huis

Hier zijn alvast drie populaire mogelijkheden binnen een smart home:

1. Energie besparen

Door gebruik te maken van een slimme thermostaat heb je meer zicht op het energieverbruik in huis, tot aan ieder stopcontact toe! Je kunt precies zien waar energie verbruikt wordt, en waar je kunt besparen. Je kunt het denkwerk ook overlaten aan een zelflerende thermostaat die ervoor zorgt dat de woning altijd op een aangename temperatuur is met een minimum verbruik aan energie. Zo staat de warme douche in de ochtend voor je klaar, en gaat de thermostaat automatisch een graadje lager wanneer je de woning verlaat.

2. Wooncomfort verhogen

Domotica staat synoniem voor verhoogd leefcomfort. Je hoeft niet meer op te staan om de gordijnen te sluiten, de verlichting schakelt in zodra het begint te schemeren. Veel standaard handelingen die je iedere dag weer moet uitvoeren kun je eenvoudig automatiseren zodat je meer tijd overhoudt voor echt leuke zaken. Je bepaald helemaal zelf wat je uit handen geeft en wat je liever zelf doet, denk aan sensoren die licht, vocht of temperatuur registreren.

3. Veiligheid verbeteren

Je hebt uiteraard geen zin om de hele dag voor het raam te zitten, op wacht om inbrekers te snappen. Met een slim alarmsysteem wordt de woning dag en nacht beschermd, ook als je niet thuis bent. Zo kun je de woning bewoond laten lijken tijdens de vakantie door lampen en apparaten in- en uit te laten schakelen. Mensen die vergeetachtig zijn of slecht ter been kunnen meldingen ontvangen of een slim deurslot laten installeren met camera.

Is een smart home installatie ingewikkeld?

De laatste jaren is de eenvoud bij installatie van domotica apparatuur flink verbeterd. Zelfs gaten boren kan tot een minimum worden beperkt dankzij draadloze communicatie tussen apparaten. Je kunt het zelf doen, een specialist kan je wel goed op weg helpen. Een effectieve en uitbreidbare smart home installatie begint bij een goede basis.

Mogelijkheden in de slimme woning

Er zijn nu al honderden apparaten en diensten beschikbaar, en dit aantal breidt zich dagelijks uit. Door slimme combinaties te leggen zijn er ontelbare mogelijkheden om jouw slimme woning in te richten. Laten we beginnen met zes concrete toepassingen om prettiger te wonen:

1. Lampen instellen

De eerste domotica toepassing zal voor velen slimme verlichting zijn. Je kunt via een app de verlichting door het hele huis bedienen, je kunt voorkeursinstellingen maken, de lichtintensiteit dimmen, kleuren veranderen en nog veel meer. Via internet kan dit zelfs op afstand. Wil je even controleren of de bureaulamp nog aanstaat als je in Mallorca aan het strand ligt? Dat kun je direct zien! Voorkeuze programma’s maken je heer en meester over het licht in huis. Kies voor de TV optie als je een film gaat kijken, of voor feller licht tijdens het studeren. Met een lichtsensor kun je de verlichting in laten schakelen wanneer het donker wordt. Dat is wel zo veilig!

2. Klimaat controle

Een graadje hoger of een graadje lager? Mensen zijn niet goed in het instellen van de verwarming, ook omdat we niet precies weten wat er in de centrale verwarmingsketel allemaal gebeurt. Een slimme thermostaat weet dit wel, en zorgt voor warmte in de winter, verkoeling in de zomer en zelfs per ruimte of zone wanneer dat gewenst is. En dat alles met minder energieverbruik, dus je spaart er nog mee uit ook! Je kunt op het moment dat je van werk naar huis gaat vast de woonkamer laten opwarmen, dan kom je echt met plezier weer thuis! En als je van huis gaat zal de verwarming automatisch omlaag gaan.

3. Raamdecoratie bedienen

Dit is typisch een functie die onmisbaar is bij senioren die moeilijk ter been zijn. Met een elektrische gordijnrails en de juiste raamdecoratie kun je de gordijnen op afstand openen en sluiten. Je hoeft dit niet eens zelf te doen als je er een sensor op plaatst. Zo sluiten de gordijnen niet alleen wanneer het in de avond donker wordt, maar ook als het bewolkt is overdag. Dat verhoogt de veiligheid en privacy in huis. Ook als verkoeling kan het sluiten van de gordijnen in de zomer een uitkomst zijn. Bij schuifgordijnen staat het bankstel niet meer in de weg, en met rolgordijnen heb je geen last met touwtjes die gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren.

4. Security maatregelen treffen

Huisbeveiliging is een populaire toepassing bij domotica. Een slim alarm herkent ongenode gasten en kan naast een geluidssignaal ook een bericht sturen naar jouw smartphone. Wil je weten wie er aan de deur belt terwijl je van huis bent? Dat kan met een deurbel die voorzien is van camera en internetverbinding. Laat bij brand in huis een slimme rookmelder de lichten in laten schakelen en de gordijnen openen zodat je snel de route naar buiten kunt vinden. Zo ben je veilig voor dreiging van buiten én van binnen de woning.

5. Openen en sluiten

Met smart home sloten zul je nooit meer sleutels verliezen, of voor een gesloten deur staan. Je zult ook geen nat pak halen wanneer je thuis komt, want de garagedeur opent automatisch zodra je de oprit oprijdt. Met een slimme keycard weet je precies wanneer jouw kinderen van school komen, dat biedt zekerheid. Is de voordeur op slot? Met geofencing weet je dit voortaan zeker.

6. Elektronica bedienen

We zijn nog maar net begonnen, bijna alle elektrische apparaten in huis kun je ‘slim’ maken door stopcontacten uit te breiden met domotica functionaliteit. Je kunt via luidsprekers de kinderen verwittigen dat het eten klaar staat, of zoek een recept op met je stem terwijl je met vieze handen in de keuken staat. Kortom, de mogelijkheden zijn onbegrensd.

Meer weten over de grenzeloze toepassingen van huisautomatisering? Vraag informatie op bij specialisten in jouw regio via onze gratis en vrijblijvende offerte pagina.

Welke domotica systemen zijn er?

  • Centraal / decentraal: Een centraal systeem wordt aangestuurd door een ‘bridge’, een apparaat die alle functionaliteit samenbrengt binnen één apparaat en app. Bij een decentraal systeem is er geen sprake van communicatie tussen slimme apparaten.
  • Open / gesloten: Bij een open systeem moet je denken aan lampen van Philips Hue, rolgordijnen van Somfy of luidsprekers van Sonos. Bij een gesloten systeem ben je beperkt tot de producten en diensten die één fabrikant biedt.
  • Draadloos / met kabels: Via het wifi netwerk kun je tientallen slimme apparaten met elkaar laten communiceren. Draadloze protocollen zijn wel iets gevoeliger en kunnen storing vertonen. Kabels leggen is bij nieuwbouw goed te doen, bij bestaande woningen zal het meer moeite kosten.

Offertes voor elektriciteitswerken en domotica oplossingen aanvragen?

Er zijn zoveel mogelijkheden dat je waarschijnlijk graag wat meer advies wilt ontvangen. Via onze gratis te gebruiken offerte pagina kun je eenvoudig meerdere offertes aanvragen bij elektriciens in jouw omgeving.