logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Keramische kookplaat : Welke kosten zijn te verwachten?

keramische kookplaat kosten

Als een keramische kookplaat kapot is, is de enige optie meestal de aankoop van een nieuwe. Keramische kookplaten - niet in de laatste plaats door hun wijdverbreide gebruik - bevinden zich tegenwoordig meestal in een lager prijssegment. Goedkope kookplaten zijn al op veel plaatsen verkrijgbaar. Ons interview met de kostencontrole expert vertelt u welke kosten u kunt verwachten voor een keramische kookplaat en wat de kosten van een kookplaat bepaalt.

Vraag: Wat kost een keramische kookplaat?

Kostencontrole expert: Dit hangt in de eerste plaats af van het type glaskeramische kookplaat, maar natuurlijk ook van het aantal beschikbare kookplaten en de individuele vormgeving.

glas kermaschie panelen
Glas keramische panelen met verwarmingsweerstanden zijn het meest populair.

De meest voorkomende zijn glaskeramische kookplaten die via verwarmingsweerstanden worden bediend, net als een gewone kookplaat. Dergelijke glaskeramische kookplaten zijn meestal verkrijgbaar vanaf ongeveer 120 EUR tot 150 EUR. Kleine keramische kookplaten met slechts twee kookzones zijn ook verkrijgbaar vanaf ongeveer 50 EUR tot 70 EUR.

Voor hoogwaardige keramische kookplaten met speciale functies (bijv. zogenaamde flexzones) en voor hoogwaardige keramische kookplaten moet u echter bijna altijd rekenen vanaf 200 EUR. Topmodellen kunnen ook tot 500 EUR of meer kosten.

Met gebruikte keramische kookplaten kunt u natuurlijk kosten besparen, vooral als het gaat om vervanging, die u zelf moet betalen. Aanbiedingen voor gebruikte en technisch perfecte glaskeramische kookplaten zijn vaak al te vinden vanaf 50 EUR.

Inductieglas-keramische en gaskeramische kookplaten

Inductiekookplaten op basis van glaskeramiek zijn dan al aanzienlijk duurder - over het algemeen kunt u ongeveer 30% tot 50% meer betalen dan conventionele glaskeramische kookplaten.

Een nog duurdere, maar vrij zeldzame variant zijn glaskeramische kookplaten voor het gasfornuis (gas onder glas). Ze kunnen tussen 50 en 70 % duurder zijn dan inductieglas-keramische kookplaten.

Voorbeeld kosten

We hebben een nieuwe keramische kookplaat nodig. We kijken naar een aantal goed beoordeelde modellen en vergelijken prijzen voor keramische kookplaten die even groot of groter zijn dan onze vorige.

AanbodBijzondere kenmerkenPrijs
1Eenvoudig kookoppervlak, 4 kookzones229,90 EUR
2Kookplaat, 5 kookzones, waarvan 4 uitbreidbaar349,00 EUR
3Roestvrijstalen rand extra braadzone324,80 EUR
4Geen-naam-markering, schakelbesturing op de kookplaat236,10 EUR
5Roestvrijstalen rand, 4 kookzones, waarvan 1 verlengbaar en 1 braadzone199,00 EUR
6Merkartikelen, elektronische besturing, bovendien 1 draaiknop725 EUR

De hier getoonde kosten zijn slechts individuele aanbiedingen van bepaalde fabrikanten. Ook de kosten voor andere, zelfs gelijkaardig uitgeruste keramische kookplaten kunnen aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat bepaalt de kosten van een keramische kookplaat?

prijs keramische kookplaat factoren
De kosten van een keramische kookplaat worden beïnvloed door verschillende factoren.

Kostencontrole expert: Let op hier:

  • het type keramische kookplaat (elektrisch, inductie, gaskeramische kookplaat)
  • de grootte van de keramische kookplaat en hoeveel kookzones er beschikbaar zijn
  • de fabrikant van de keramische kookplaat (geen naam of merknaam)
  • de speciale uitrusting en speciale functies op het gebied van het besturingssysteem of de kookzones (bijv. braadfunctie, uitbreidbare kookzones, enz.)

Vraag: Is het mogelijk om de kosten voor het vervangen van een kapotte keramische kookplaat door een verzekering te laten dekken?

prijs keramische kookplaat factoren
Het is mogelijk dat de kosten van de vervanging door de verzekering worden gedekt.

Kostencontrole expert: Dat hangt af van de exacte omstandigheden, hoe de schade is ontstaan - en of de keramische kookplaat ook verzekerd is onder de inboedelverzekering.

In de meeste gevallen is een extra glasbreukclausule vereist door de verzekeringsmaatschappij en veel verzekeraars eisen ook dat de keramische kookplaat apart wordt opgenomen. Indien dit het geval is, dekt de verzekering de kosten van de schade in geval van een ongeluk. Houd er echter rekening mee dat de betaling van de oorspronkelijke aankoopprijs met 10% per jaar wordt verminderd - bij een keramische kookplaat die enkele jaren oud is, krijgt u slechts een klein deel van de kosten vergoed.

Als de scheur of de schade zonder uw tussenkomst is ontstaan, is er sprake van een materiaalfout. In dit geval moet in elk afzonderlijk geval worden verduidelijkt of de fabrikant van de keramische kookplaat aansprakelijk is of dat de verzekeringsmaatschappij de kosten dekt.

Als een derde persoon die niet tot het huishouden behoort de schade heeft veroorzaakt, is de particuliere aansprakelijkheidsverzekering van deze persoon natuurlijk verplicht - zolang deze persoon u geen vriendelijkheid heeft getoond (bijvoorbeeld voor u heeft gekookt in uw keuken of heeft geholpen bij het koken).