logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Keramische kookplaat - Test 2023

Als u op zoek bent naar de beste keramische kookplaat, zijn er een paar dingen die u moet overwegen voordat u koopt, omdat de verschillen tussen de modellen erg groot kunnen zijn. Wij raden u aan om eerst te kijken naar de verschillende soorten keramische kookplaten voordat u zich vertrouwd maakt met de voor- en nadelen ten opzichte van inductiekookplaten en aandacht te besteden aan criteria zoals het scala aan functies en kenmerken. Als dit alles te tijdrovend is voor u en u wilt gewoon snel een goede beslissing nemen, dan bent u op de juiste plaats, want wij hebben het onderzoekswerk al voor u gedaan.

Keramische kookplaat Aanbevolen producten

Zanussi ZEV8757FBA

Zanussi ZEV8757FBA

Bekijk de prijs

Bosch PKF645B17E

Bosch PKF645B17E

Bekijk de prijs

Siemens ET645HF17E

Siemens ET645HF17E

Bekijk de prijs

Princess Ceramic hot plate with 3 burners

Princess Ceramic hot plate with 3 burners

Bekijk de prijs

Siemens ET845HH17

Siemens ET845HH17

Bekijk de prijs

Siemens ET645CEA1E

Siemens ET645CEA1E

Bekijk de prijs

Zanussi ZEV6340FBA

Zanussi ZEV6340FBA

Bekijk de prijs

Miele KM 6520 FR

Miele KM 6520 FR

Bekijk de prijs

Zanussi ZEV6646XBA

Zanussi ZEV6646XBA

Bekijk de prijs

Bosch PKG775FP1E

Bosch PKG775FP1E

Bekijk de prijs

Siemens ET645HN17E

Siemens ET645HN17E

Bekijk de prijs

Inventum IKC6031

Inventum IKC6031

Bekijk de prijs

Zanussi ZEV6140XBV

Zanussi ZEV6140XBV

Bekijk de prijs

AEG HK634060XB

AEG HK634060XB

Bekijk de prijs

AEG HK624010XB

AEG HK624010XB

Bekijk de prijs

Samsung NZ64F5RD9AB/EF

Samsung NZ64F5RD9AB/EF

Bekijk de prijs

Steba HK30

Steba HK30

Bekijk de prijs

Keramische kookplaat aankoopadvies

Om erachter te komen welke kookplaat de beste keramische kookplaat is voor uw doeleinden, zijn er een paar dingen die u moet overwegen, omdat de verschillen tussen de modellen soms vrij groot zijn. Als u al hebt gekozen voor een keramische kookplaat in plaats van kookplaten of inductiekookplaten, moet u nog steeds bekend zijn met de verschillende soorten keramische kookplaten en zich bewust zijn van de voor- en nadelen ten opzichte van de andere opties. Bovendien is er geen duidelijke aanbeveling voor een bepaald model, want uiteindelijk hangt het af van uw wensen. Om uw beslissing wat gemakkelijker te maken, kunt u ook een overzicht van de beste keramische kookplaten voor 2023 vinden in onze definitieve lijst van best performers, die we in een test hebben vastgesteld.

Soorten glaskeramische kookplaten

Om te beginnen moet worden opgemerkt dat de term "Cerankochfeld" eigenlijk een merknaam is van de firma Schott, die Ceran als merk voor haar glaskeramische producten distribueert. Net als Pampers of Tempo wordt de term keramische kookplaat vandaag de dag gebruikt als synoniem voor een glaskeramische kookplaat. Beide termen betekenen echter uiteindelijk hetzelfde product.

Er zijn verschillende manieren om een glaskeramische kookplaat te classificeren. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende inbouwmaten of -afmetingen en dus ook verschillende modellen met verschillende aantallen kookzones. Daarom moet u er bij de aankoop en ook bij het vergelijken van de prijzen op letten dat uw potten ook geschikt zijn voor de kookplaat. Voor een grote braadpan bijvoorbeeld heeft u een braadzone nodig, want een eenvoudige kleine kookzone is hier niet voldoende. Een dual-circuit zone kan ook nuttig zijn als u zeer grote potten op de kookplaat wilt gebruiken. Natuurlijk moet de breedte van de kookplaat ook overeenkomen met de grootte van de uitsparing in het werkblad.

Verder kunnen keramische kookplaten worden onderverdeeld in mobiele kookplaten en inbouwkookplaten. In deze test hebben wij ons uitsluitend beziggehouden met inbouwkookplaten van keramiek, omdat mobiele kookplaten zijn ontworpen voor een speciaal toepassingsgebied.

De meest gebruikelijke manier om onderscheid te maken tussen keramische kookplaten is echter de manier waarop ze worden bediend. Aan de ene kant zijn er keramische kookplaten met een aanraakbediening of draaiknoppen voor de bediening, en aan de andere kant zijn er kookplaten die aan de oven of het fornuis zijn gekoppeld en door de oven worden bediend. In dit geval is het niet mogelijk om de keramische kookplaat apart - d.w.z. gescheiden van de oven - te installeren. Als de keramische kookplaat niet zelfvoorzienend is, moet deze precies overeenkomen met de kachel. In de meeste gevallen moet het van dezelfde fabrikant komen, anders passen de stekkeraansluitingen vaak niet in elkaar. Tegenwoordig worden echter in de meeste gevallen zelfvoorzienende keramische kookplaten gebruikt, omdat het qua prijs niet meer zoveel verschil maakt of de kookplaat direct of via de kachel wordt bediend. Zo kan zelfs een goedkope keramische kookplaat zelfvoorzienend zijn.

Werking en functies

Een goedkope glaskeramische kookplaat is meestal eenvoudiger uitgerust dan een hoogwaardig model. Dit geldt niet alleen voor de bedieningselementen (aanraakbediening, draaiknop of koppeling met de kachelbediening), maar ook voor de functies en kenmerken zoals de extra schakelbare zones.

Belangrijke functies die een keramische kookplaat moet hebben zijn bijvoorbeeld een timer, een kinderslot en ook een nauwkeurige en eenvoudige temperatuurregeling in minstens 10 stappen. Als u kiest voor aanraakbediening op een zelfstandige kookplaat, kan de schuifbediening ook nuttig zijn voor u, omdat u zo de temperatuur heel gemakkelijk en snel kunt regelen zonder dat u uw vinger lang op de knop hoeft te houden. Andere functies zijn bijvoorbeeld een herinneringsfunctie, extra kookzones of zelfs een vermogensniveau dat meer energie verbruikt maar ideaal is voor het sneller koken van water.

Er zijn ook verschillen als het gaat om het schoonmaken. Want hoewel sommige fabrikanten zich richten op een frameloze vormgeving, zijn er ook veel kookplaten die ook een omliggend frame hebben - bijvoorbeeld van roestvrij staal. Zorg er hier voor dat het niet te hoog boven de kookplaat uitsteekt, anders wordt het snel een vuilnisbelt.

Voor- en nadelen van glaskeramiek ten opzichte van inductie

Aangezien een inductiekookplaat alleen energie verbruikt op de plaats waar daadwerkelijk een pot op de kookplaat staat, is het energieverbruik aanzienlijk lager dan bij een keramische kookplaat. Bovendien warmt een inductiekookplaat veel sneller op omdat het niet de plaat zelf is die wordt opgewarmd, maar de magnetische potbodem, wat betekent dat de pot direct en onmiddellijk opwarmt, zonder warmteverlies via infraroodstraling, zoals bij een keramische kookplaat.

Het grote nadeel van inductievelden ten opzichte van een Ceran veld is echter de prijs. Dit komt omdat een goedkope keramische kookplaat beduidend goedkoper is dan een goedkope inductiekookplaat. Bovendien zijn er nauwelijks inductiekookplaten die niet autonoom werken, omdat ze meestal de volledige aangesloten belasting van de drie fasen vereisen, omdat ze door de verschillende functies, zoals turbotrap of zelfs oppervlakte-inductie, aanzienlijk meer energie kunnen opnemen en omzetten dan een conventionele kookplaat. Bovendien zijn inductiekookplaten niet compatibel met alle kookgerei. Als de pan of pot niet magnetisch aan de bodem is bevestigd, kunnen ze niet op een inductiekookplaat worden gebruikt. Als de overgang naar inductie een volledige vervanging van het bestaande kookgerei vereist, kan de prijs hierdoor enorm stijgen. Vooral als u kwalitatief hoogwaardig kookgerei heeft dat niet geschikt is voor inductie, kan het daarom - ondanks de nadelen - absoluut zinvol zijn om een klassieke keramische kookplaat te gebruiken.