logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Vervanging van een keramische kookplaat: welke kosten zijn te verwachten?

keramische kookplaat aansluiten kosten

Glaskeramische kookplaten worden op een speciale manier vervaardigd en zijn daardoor zeer stabiel en veerkrachtig. Als er iets op hen valt, kunnen ze nog steeds barsten of breken, en na verloop van tijd vertonen ze ook tekenen van slijtage. In ons interview met de kostencontrole-expert kunt u nagaan welke kosten te verwachten zijn bij het vervangen van een keramische kookplaat.

Vraag: Wat zijn de kosten voor het vervangen van een keramische kookplaat?

Kostencontrole expert: Dit kan heel anders zijn - het hangt ook af van het type keramische kookplaat waarin het ontwerp wordt gekozen als de nieuwe kookplaat.

Eerst en vooral moet men onderscheid maken:

  • de kosten van de keramische kookplaat, en
  • de installatiekosten

Kosten voor de keramische kookplaat

Eenvoudige kookplaten zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 130 EUR, maar voor kookplaten van hogere kwaliteit met meerdere kookzones moet u iets hogere kosten berekenen tot ongeveer 200 EUR.

Als u een inductiekookplaat nodig heeft, zult u zeker aanzienlijk meer moeten betalen voor de keramische kookplaat. Voor inductie keramische velden beginnen de prijzen meestal bij 200 EUR tot 250 EUR.

Installatiekosten

De keramische kookplaat moet natuurlijk ook geïnstalleerd en aangesloten worden. Je moet nooit zelf aansluitingswerkzaamheden uitvoeren, dus je hebt hier een specialist voor nodig.

De kosten voor een eenvoudige installatie van een keramische kookplaat met exact dezelfde afmetingen zijn in de meeste gevallen minder dan 150 EUR, de nieuwe kookplaat hoeft alleen nog maar te worden geplaatst en opnieuw te worden verzegeld.

Als de oude kookplaat en de nieuwe kookplaat verschillende afmetingen hebben, is de benodigde inspanning aanzienlijk hoger: het werkblad moet verder worden uitgesneden tot de juiste grootte en de uitsparing moet dienovereenkomstig mogelijk zijn.

Of u wilt een andere grootte van vervangende ceran veld te kopen, moet u ervoor zorgen dat u een veld dat groter is dan de oude te kiezen, anders heb je problemen met de installatie.

De installatiekosten worden in ieder geval bepaald door de individuele installatie- en aansluitingskosten.

Voorbeeld kosten

keramische kookplaat aansluiten
Een keramische kookplaat moet altijd worden aangesloten door een specialist.

We hebben een nieuwe keramische kookplaat gekocht van een vertrouwde elektrische detailhandelaar en laten deze direct vervangen door de installatiedienst van de detailhandelaar.

WerkPrijs
Kosten keramische kookplaat, 6 kookplaten255 EUR
Einstallatieservice (vast bedrag)95 EUR
Totale kosten van vervanging350 EUR

De hier getoonde kosten werden gemaakt bij de aankoop van een bepaalde keramische kookplaat en werden vervangen door een bepaalde dealer. De kosten in andere vervangingsgevallen kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Wat bepaalt de vervangingskosten?

keramische kookplaat vervanging
De kosten van vervanging kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de lokale omstandigheden

Kostencontrole expert: Hiermee moet rekening worden gehouden:

  • het type keramische kookplaat dat nodig is (gewone keramische kookplaat of keramische kookplaat met inductie)
  • het ontwerp en de uitrusting van de keramische kookplaat
  • de inspanning die gepaard gaat met vervanging (indien nodig, het zagen van een nieuwe uitsparing, het volledig afdichten, het losmaken van oude afdichtingen, enz.)
  • of een verzekeringsmaatschappij de schade geheel of gedeeltelijk betaalt
  • In het specifieke geval moet u dus proberen een keramische kookplaat van dezelfde grootte te vinden om de vervangingskosten zo laag mogelijk te houden.

Als de schade is veroorzaakt door een plotselinge spanningsscheur (zonder dat er iets op het veld valt), moet u ook controleren of de fabrikant van het veld in dit geval een garantie of in ieder geval een oplossing van goede wil biedt. Spanningsscheuren kunnen nog enkele jaren na de installatie optreden.

Vraag: Kunnen keramische kookplaten ook verzekerd worden?

Kostencontrole expert: Ja - maar dit is een moeilijk onderwerp. Glasbreuk wordt niet automatisch gedekt door elke inboedelverzekering.

Bovendien kunt u de volledige vergoeding niet innen als de keramische kookplaat al ouder is. U ontvangt pas het volledige bedrag voor het eerste jaar na de installatie, waarna de jaarlijkse betaling meestal met 10% van het maximaal betaalde bedrag wordt verminderd.

Vaak zult u ook een iets hogere premie moeten betalen voor de medeverzekering van de glasbreuk, maar dit is afhankelijk van de verzekeraar en de geldende voorwaarden in uw polis.