logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airconditioning voor de slaapkamer: Welke kosten moeten worden berekend?

airconditioning in de slaapkamer

Ook zonder klimaatverandering zou de zomerhitte regelmatig weer een ware plaag zijn - vooral als je 's nachts alleen maar wilt slapen, maar gewoonweg niet kan vanwege de zinderende hitte. Airconditioning in de slaapkamer kan helpen. In ons interview vroegen we de cost-check expert met welke kosten je rekening moet houden voor een dergelijke winst in comfort in de zomer.

Vraag: Wat kost de airconditioning in de slaapkamer?

Kostencontrole-expert: Dat hangt natuurlijk af van het feit of u tevreden bent met een eenvoudig opstelapparaat - of dat u een vast geïnstalleerd airconditioningsysteem in de slaapkamer wilt hebben.

Mobiele apparaten zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 EUR, maar met de goedkope versies zult u niet altijd tevreden zijn met de prestaties en vooral het geluidsniveau. Als u niet kunt slapen vanwege de temperatuur, maar niet vanwege het lawaai, wordt het doel van de aankoop duidelijk gemist. Meestal krijgt men een aantal goed gefabriceerde apparaten van een vrij goede kwaliteit tussen 200 EUR en 800 EUR.

mobiel airconditioningsysteem
Gesplitste systemen zijn duurder, maar ook beter dan mobiele apparaten.

Permanent geïnstalleerde systemen, de zogenaamde splitsystemen, zijn daarentegen aanzienlijk duurder: voor dit soort systemen zijn kosten tussen ongeveer 1.500 EUR en maximaal 4.000 EUR te verwachten. Aan de andere kant werken de apparaten efficiënt en economisch.

Naast de kosten voor de aankoop moet ook rekening worden gehouden met de kosten voor de installatie (in het geval van het gesplitste systeem) en de lopende exploitatiekosten.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We zijn de zomerse hitte beu en kopen een mobiele airconditioner voor onze slaapkamer. Bij aankoop berekenen we ook de verwachte bedrijfskosten van het apparaat.

WerkPrijs
Aankoopprijs mobiele airconditioner261 EUR
Opzet en installatie0 EUR (mobiel apparaat, aansluiting op stopcontact)
Totale kosten261 EUR
Jaarlijkse bedrijfskosten bij 500 bedrijfsuren per jaar (elektriciteitsprijs EUR 0,30 per kWh)315 EUR per jaar bij 500 bedrijfsuren

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek apparaat en een bepaald aantal bedrijfsuren per jaar. De aanschafkosten en de jaarlijkse bedrijfskosten kunnen ook voor andere apparaten, andere toesteltypes en een hoger of lager gebruik aanzienlijk verschillen.

Vraag: Wat is de prijsklasse van airconditioners voor de slaapkamer?

Kostencontrole-expert: In principe kunt u zeggen: tussen ongeveer 100 EUR en 4.000 EUR, afhankelijk van het type apparaat, de gebruikte technologie en de prestaties van het apparaat.

Mobiele apparaten

mobiel airconditioningsysteem
Let op het volume bij de aankoop van een mobiel apparaat.

Voor mobiele airco apparaten moet u rekenen vanaf ongeveer 200 EUR voor een hoogwaardig en stil apparaat. De kosten tijdens het gebruik liggen dan meestal rond de 0,30 EUR tot 0,60 EUR per bedrijfsuur of rond de 2,50 EUR tot 5 EUR per doorgeslapen nacht. Dit zijn vrij aanzienlijke kosten waarmee rekening moet worden gehouden; voor apparaten met een vermogen van meer dan 2.000 W kunnen ze zelfs nog hoger uitvallen.

Dat mobiele apparaten geen ventilatie naar buiten nodig hebben, is overigens een misverstand. Bij deze apparaten moet ook een slang naar buiten worden geleid, meestal door een open of gekanteld raam, wat het koelen iets minder efficiënt maakt. Degenen die hier last van hebben kunnen of speciale raambekleding gebruiken of moeten een stationair systeem installeren.

Gesplitste systemen

Voor permanent geïnstalleerde splitsystemen moet u de kosten berekenen vanaf ongeveer 1.500 EUR. Bovendien zijn er installatiekosten van ongeveer 200 tot 500 EUR, afhankelijk van de plaatselijke omstandigheden en de individuele installatievereisten.

De bedrijfskosten zijn aanzienlijk lager, omdat deze units veel efficiënter zijn dan mobiele units. Gemiddelde waarden gaan uit van ongeveer EUR 0,19 per bedrijfsuur of ongeveer EUR 1,50 per doorgeslapen nacht. Dit kan echter enigszins variëren, afhankelijk van de versie van het apparaat en de prestaties van het apparaat.

Koeling met de warmtepomp

warmtepompen gebruiken voor de koeling
U kunt ook warmtepompen gebruiken voor de koeling.

Sommige warmtepompen kunnen niet alleen worden gebruikt voor verwarming in de winter, maar ook voor het koelen van ruimtes in de zomer. Als u van plan bent een nieuw verwarmingssysteem te installeren, vergeet dan niet om twee vliegen in een klap te slaan.

Koeling via zo'n warmtepompsysteem is dan ook aanzienlijk goedkoper dan eender welk airconditioningsysteem. Bovendien kan het hele huis ermee gekoeld worden. Bij passieve koeling wordt nauwelijks energie verbruikt; bij actieve koeling is het energieverbruik van de warmtepomp nog steeds beduidend lager dan dat van de airconditioning. Het is alleen belangrijk dat de warmtepomp omkeerbaar is bij aankoop, anders werkt het koelsysteem niet.

Meer over de kosten van de warmtepompen bij aankoop en tijdens het gebruik vindt u hier.

Vraag: Waarvan zijn de kosten van de airconditioning in de slaapkamer afhankelijk?

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factor hierbij is

  • of er een vast geïnstalleerd (gedeeld) systeem of een mobiele airconditioner wordt aangeschaft
  • het individuele toestelontwerp en de prestaties van het toestel
  • tijdens het gebruik: het stroomverbruik van het apparaat tijdens het koelen en de efficiëntie van het apparaat