logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Airconditioning voor het huis: Welke kosten moeten worden berekend?

airconditioning kostenvoor uw huis

De laatste jaren zijn de zomertemperaturen steeds ondraaglijker geworden - zelfs binnenshuis was het vaak bijna ondraaglijk. Sommige mensen hebben zeker nagedacht over het installeren van een airconditioningsysteem. In ons interview vroegen we de kostencheck-expert welke kosten te verwachten zijn voor de installatie van een airconditioningsysteem voor huis of appartement en waarvan de hoogte van de kosten afhangt.

Vraag: Hoeveel kost het om een airconditioningsysteem in een huis te installeren?

Kostencontrole expert: De meest kosteneffectieve en meest gekozen optie is multi-split systemen. Elke kamer heeft zijn eigen gesplitste eenheid.

De kosten voor dergelijke systemen beginnen bij ongeveer 1.500 EUR per kamer, plus de installatiekosten. Er zijn echter ook andere varianten die nog goedkoper kunnen zijn.

Eerst een kostenvoorbeeld.

Kostenvoorbeeld uit de praktijk

We laten de specialist een airconditioningsoplossing voor ons huis plannen en installeren een multisplitsysteem. De airco's worden in 5 ruimtes geïnstalleerd.

WerkPrijs
Kosten van het multisplitsysteem (acquisitie)7.500 EUR
Installatiekosten compleet1.400 EUR
Totale kosten dus8.900 EUR
Geschatte kosten per werkingsuur0,85 EUR per uur

De hier getoonde kosten hebben betrekking op een specifiek airconditionermodel en de kosten voor installatie door een specifiek gespecialiseerd bedrijf onder individuele lokale omstandigheden. De kosten voor een airconditioningsysteem in andere gevallen of voor een andere airconditioningsoplossing kunnen ook aanzienlijk variëren.

Vraag: Binnen welke prijsklasse liggen de kosten voor koeloplossingen in het huis of appartement?

verschillende varianten airconditioningsystemen
Er zijn verschillende varianten van airconditioningsystemen.

Kostencontrole-expert: Dit hangt natuurlijk in de eerste plaats af van welke oplossing wordt gekozen. Het volgende is mogelijk:

  • multisplitsystemen
  • Vrij opgebouwde mobiele individuele apparaten
  • een passend ontworpen ventilatieoplossing
  • een omgekeerd lopende warmtepomp (warmtepompen kunnen niet alleen worden gebruikt voor het verwarmen van de ruimtes, maar ook voor het koelen ervan in de zomer)

Multi-split installaties

Een enkel splitsysteem kost meestal tussen de 1.500 en 3.000 euro. Het kan worden uitgebreid met extra apparatuur om een multisplitsysteem te vormen. Voor elk extra apparaat (extra kamer) moet u een schatting maken van ongeveer 1.500 EUR.

De planning van het klimaatsysteem en de dimensionering van het vermogen van het apparaat kunt u het beste aan een specialist overlaten. Alleen correct gedimensioneerde en goed geplande oplossingen zullen later efficiënt en kostenbesparend werken. Voor elke gesplitste eenheid kunt u de elektriciteitskosten berekenen van ongeveer 0,15 EUR tot 0,20 EUR per bedrijfsuur. Dit kan echter ook in individuele gevallen enigszins verschillen.

Enkelvoudige eenheden

mobiel airconditioningsysteem
Een mobiel apparaat is de meest economische oplossing voor het koelen van een ruimte.

Het plaatsen van mobiele apparaten in elke ruimte is de eenvoudigere oplossing. De acquisitiekosten zijn hier beduidend lager dan bij vast geïnstalleerde splitsystemen. Goedkope mobiele apparaten zijn verkrijgbaar vanaf ongeveer 100 euro, maar voor een redelijke kwaliteit en een aanvaardbaar bedrijfsgeluid moet je meestal rekenen tussen ongeveer 200 en maximaal 800 euro.

De bedrijfskosten van mobiele apparaten liggen meestal iets hoger, tussen 0,30 EUR en 0,60 EUR per bedrijfsuur, waarmee rekening moet worden gehouden. Ook het koelvermogen is meestal inferieur aan de vast geïnstalleerde apparaten.

Ventilatiesysteem

Ventilatiesystemen kunnen natuurlijk ook worden gebruikt voor ruimtekoeling als ze dienovereenkomstig zijn gepland en uitgerust. De installatie van een centraal ventilatiesysteem is meestal alleen haalbaar in nieuwe gebouwen - in oude gebouwen vergt dit vaak hoge tot zeer hoge uitgaven.

Elke ventilatieoplossing moet individueel worden aangepast aan het huis en individueel worden gepland in overeenstemming met de bouwkundige omstandigheden. Uiteindelijk kunnen de kosten dienovereenkomstig variëren. Voor ventilatiesystemen die ook kunnen verwarmen of koelen, moeten de kosten echter worden geschat op ongeveer 10.000 tot 15.000 euro voor de gemiddelde eengezinswoning.

Warmtepomp

Een warmtepomp kan ook worden gebruikt voor koeling. Als de warmtepomp wordt uitgeschakeld, is passieve koeling al mogelijk - met bijna geen energieverbruik. Voor actieve koeling moet de compressor van de warmtepomp draaien, het energieverbruik is dan vergelijkbaar met dat van de verwarming.

In principe hebben alleen omkeerbare warmtepompen de mogelijkheid om te koelen. Als u op dit moment overweegt om een nieuw verwarmingssysteem te installeren, kan een warmtepomp een goede oplossing zijn voor beide doeleinden: verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Het enige wat u hoeft te doen is een omkeerbare pomp te kopen en de warmtepomp dienovereenkomstig uit te rusten.

Vraag: Waarvan hangen de kosten van de airconditioning van het huis af?

airconditioners varianten
Er zijn verschillende varianten van airconditioners.

Kostencontrole-expert: De doorslaggevende factor voor de kosten is

  • welke koeloplossing wordt gekozen (multisplitsysteem, afzonderlijke units, ventilatie of omkeerbare warmtepomp)
  • hoe de koeloplossing wordt gedimensioneerd (aantal eenheden, vereiste capaciteit, enz.)
  • de aankoopkosten voor het systeem
  • de installatiekosten in individuele gevallen
  • de later gemaakte kosten (stroomverbruik, kan sterk variëren van oplossing tot oplossing)