logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Welke 12 verschillende soorten kleuren stroomdraad bestaan er eigenlijk

betekenis kleuren stroomdraad

Een verlichtingsarmatuur of nieuw apparaat aansluiten? Laat u niet in de war brengen door het aantal elektrische draadkleuren dat u vindt - we hebben alleen maar de gids om u te helpen bij het ontcijferen van hun kleurcodering.

Vraag: Ik vervang het verwarmingselement in mijn elektrische boiler. De draden die naar het element lopen zijn zwart en wit, maar de witte draad is omwikkeld met bureaucratische tape. Ik ben in de war - ik dacht dat wit altijd beschouwd werd als een "neutrale" draad. Wat betekenen deze elektrische draadkleuren, en wat zou de bureaucratie aangeven?

Antwoord: Je hebt gelijk, een witte mantel duidt over het algemeen wel op een neutrale draad, maar het is niet altijd zo eenvoudig te ontcijferen. In dit geval is uw boiler waarschijnlijk bedraad met een twee-draads flexibele gepantserde "BX" of "MC" kabel - dat is een in de fabriek gemaakte kabel met een metalen omhulsel dat een zwarte, witte en kale koperdraad beschermt. De hete of "levende" geleider, die in het zwart is omhuld, voert gewoonlijk stroom naar een 110 volt licht of stopcontact, terwijl een neutrale geleider de energie wegvoert en een blanke koperen aardingsdraad het teveel aan energie kan geleiden dat anders een schok of brandgevaar zou kunnen opleveren. Echter, wanneer het juiste formaat voor de belasting, kan twee-draads gepantserde kabels ook worden gebruikt om stroom te leveren aan 220-volt apparaten, zoals een boiler of een bronpomp, dat is waar de dingen worden lastig. Aangezien deze apparaten geen neutraal apparaat nodig hebben, maar twee stroomvoerende geleiders en een aarddraad gebruiken, kan een elektricien het wit opnieuw gebruiken om de secundaire fase (ook wel een "secundaire poot" genoemd) van de 220 volt te dragen. Dat is volgens de code toegestaan, mits de draad is gemarkeerd met rode of oranje tape of verf om toekomstige servicemensen, elektriciens of deskundige doe-het-zelvers te waarschuwen dat de draad geen neutrale maar een stroomvoerende geleider is.

Lees meer over: elektriciteitswerken en vind de geschikte elektricien

In nieuwere huizen vindt u meer voorbeelden van herbestemde draden die de traditionele betekenis achter de kleuren van elektrische draden lijken te negeren. Dat is geen vergissing: Nieuwe constructies worden vaak bedraad met voorgemonteerde kabels en, hoewel handiger, zijn er minder draadkleuren beschikbaar. Zoals bij de elektrische boiler moeten elektriciens de witte draad vaak opnieuw gebruiken als stroomvoerende geleiders en moeten ze de kleurcode aanpassen aan de nieuwe benaming. Voorafgaand aan het maken van kabels was het echter de norm dat elektriciens lege leidingen tussen het hoofdpaneel en de wand- en plafonddozen lieten lopen en de leidingen vulden met een verscheidenheid aan verschillende draadkleuren zoals blauw, rood, oranje, geel, bruin en violet - een opstelling die nog steeds in oudere huizen te vinden is.

Wat de individuele elektrodraadkleuren aangeven

  • Groen, groen met een gele streep en blanke koperdraden kunnen alleen worden gebruikt voor aardingsdoeleinden. Een aardingsdraad kan nooit als neutraal worden gebruikt, ook al wordt deze aangesloten op dezelfde bus op het hoofdpaneel - dat is een enorme veiligheidsovertreding die elektrische schokken, ernstig letsel of de dood kan veroorzaken. Toch hebben veel oudere huizen geen neutrale draden, en sommige onervaren doe-het-zelvers zullen de witte neutrale draad van een nieuwe schakelaar op de aardgeleider aansluiten om het te doen. Maak deze fout niet. Als u een aardedraad ziet die is aangesloten op een stroomvoerende schroef of klem op een schakelaar of stopcontact of op een witte, zwarte of een andere kleurendraad, stop dan onmiddellijk en bel een elektricien om het uit te zoeken.
  • Witte en grijze draden worden normaal gesproken gebruikt als neutrale geleiders. De nationale elektrische code van 2011 vereiste een nulleider in elke schakelkast om nieuwe apparaten zoals bewegingssensoren, aanwezigheidssensoren, domotica-schakelaars en dimmers te kunnen plaatsen. Als uw schakelkast geen neutrale draad heeft, zoek dan een apparaat dat geen neutraal nodig heeft of laat de kast opnieuw bedraden door een professionele elektricien.
  • Witte en grijze draden kunnen opnieuw worden gebruikt als stroomvoerende geleiders als ze aan beide uiteinden zijn gemarkeerd met tape of verf. De nieuwe kleur moet de gebruikelijke industriĆ«le praktijken die hier worden beschreven volgen, maar zorg er wel voor dat er een bericht op het hoofd-elektrische paneel of subpaneel is aangebracht dat aangeeft wat de markeringen betekenen.
  • Zwarte draden worden gebruikt om het circuit van stroom te voorzien. Ga altijd uit van zwarte draden die onder spanning staan.
  • Rode of oranje draden worden vaak gebruikt om de secundaire fase spanning te leveren in een 220-volt toepassing. Ga er altijd van uit dat een rode of oranje draad (naast de zwarte draad, die de primaire fasespanning levert) onder spanning staat. U vindt zwarte en rode of oranje draden die zijn aangesloten op 220-volt apparaten zoals elektrische boilers, waterputten, pompen en oudere elektrische bereiken. Dezelfde 220-volt apparaten kunnen echter worden bedraad met een zwart-witte draad, waarbij de witte draad zowel op het apparaat als in het hoofdpaneel met zwarte of rode tape is gemarkeerd om aan te geven dat het apparaat is omgevormd tot een stroomvoerende draad. In dat bedradingsschema wordt ervan uitgegaan dat de zwarte en opnieuw gemarkeerde witte draden onder spanning staan.
  • Rood of oranje kan ook worden gebruikt als tweede "geschakelde" stroomdraad in een 120 volt toepassing. Bij het installeren van een plafondventilator zult u vaak merken dat de zwarte draad die uit de wandschakelaar komt, de ventilatormotor van geschakelde stroom voorziet. Als uw nieuwe plafondventilator is voorzien van een lampje, kan een rode draad van een tweede schakelaar in dezelfde inbouwdoos het licht van de ventilator van geschakelde stroom voorzien. Stel dat de rode en zwarte draden onder spanning staan.
  • Rood kan ook worden gebruikt als "signaal"- of "trigger"-draad in drieaderige onderling verbonden rookmelders. De triggerdraad wordt gebruikt om alle onderling verbonden rookmelders te activeren op het moment dat een melder rook of brand detecteert. Bij deze bedrading krijgen de rookmelders stroom en neutraal van de zwarte en witte draden, terwijl de rode draad elke bedrade detector verbindt. Elk merk detector en elke modelserie gebruikt een andere signaaltechniek en -spanning, dus raadpleeg de handleiding bij het aansluiten. Ga er altijd van uit dat de rode draad in deze toepassingen onder spanning staat.
  • Blauwe, gele, paarse en bruine draden fungeren vaak als de "reizigers" om de stroom tussen de schakelaars over te brengen in 3-weg en 4-weg schakelaarapplicaties. Met andere woorden, blauwe, gele, violette en bruine draden komen in het spel wanneer u meerdere locaties van wandschakelaars hebt - twee in een 3-wegschakelaar of drie in een 4-wegschakelaar - die dezelfde set lampen aansturen. Omdat ze stroom voeren tussen elk van de schakelaars, moet je er altijd van uitgaan dat de gekleurde draden live zijn. Als alternatief kunnen draden in deze kleuren ook worden gebruikt om stroom te vervoeren in 220-volt toepassingen; ook hier moet je er altijd vanuit gaan dat ze onder spanning staan.
verschillende kleuren bij elektrische draden

Ga voorzichtig te werk bij het observeren van en de interactie met draden, ongeacht de kleur. De nationale elektrische code bevat strikte regels voor de kleur van de draden voor aarding en neutrale geleiders, maar is minder rigide als het gaat om andere kleuren. We hebben een opsomming gegeven van de typische toepassingen voor draadkleuren op basis van de gangbare industriƫle praktijk, maar u moet er niet van uitgaan dat de bedrading in uw huis correct is uitgevoerd door een professionele elektricien. Om uzelf te beschermen:

  • U moet de stroom naar het circuit (of het hele huis) uitschakelen en ervan uitgaan dat alle draden onder spanning staan, ook al zegt deze handleiding dat dit niet het geval is.
  • Gebruik altijd uw elektrische tester om te bevestigen dat de stroom echt uit is bij elke draad voordat u de draden loskoppelt.