logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Hoe wordt elektriciteit geproduceerd?

Ieder van ons is afhankelijk van elektriciteit om zich soepel door onze dag te kunnen bewegen. Onze mobiele telefoons, laptops en talloze andere apparaten werken op elektriciteit. Onze behoefte aan elektriciteit is overduidelijk en wordt vooral duidelijk als er iets misgaat - wat waarschijnlijk het geval is als u ons belt!

Lees meer over onze elektriciteitswerken.

U weet dat u elektriciteit nodig heeft, maar weet u wat deze werkelijk is of hoe deze wordt geproduceerd? Sluit u zich aan bij de heer Electric als we weer teruggaan naar de basis en de elektriciteit die ons leven van dichterbij bekijkt.

Wat is elektriciteit?

Alvorens in te gaan op de manier waarop elektriciteit wordt geproduceerd, laten we beginnen met een beetje "Elektriciteit 101.". Eenvoudig gezegd, elektriciteit is de stroom van elektronen van de ene plaats naar de andere, meer specifiek de stroom van elektronen die rond een circuit stroomt.

Je kunt waarschijnlijk terugdenken aan de scheikundeklas op school (met een voorliefde of afschuw - er zit niet veel tussen!) waar je geleerd hebt over atomen of de "bouwstenen van het leven". Elektronen zijn negatief geladen subatomaire deeltjes. Als een van deze elektronen uit een atoom wordt bevrijd en gedwongen wordt om te bewegen, wordt er elektriciteit geproduceerd.

De buitenste elektronen, of valentie-elektronen, hebben de minste kracht nodig om van een atoom te worden bevrijd. Wanneer vrije elektronen nieuwe atomen vinden om zich op vast te klampen, "schoppen" zij een bestaand elektron "uit" en het proces begint helemaal opnieuw en produceert een elektrische stroom.

Elementen zoals koper, zilver en goud hebben zeer mobiele elektronen, wat betekent dat deze elementen grote geleiders van elektriciteit zijn. Deze kennis speelt een belangrijke rol in de manier waarop onze elektrische energie wordt geproduceerd!

Hoe wordt het geproduceerd?

Om een schakelaar om te zetten of een "aan"-knop in te drukken, wordt er achter de schermen hard gewerkt aan elektriciteit. Laten we eens kijken naar de reis die elektriciteit van de centrale naar u brengt.

Elektriciteit begint met een van de drie belangrijkste soorten brandstof: fossiele brandstoffen (zoals steenkool, olie en aardgas), kernenergie en hernieuwbare alternatieven (zoals wind-, zonne- en waterkracht). Deze brandstof creƫert stoom of vloeistof die een turbine beweegt, die een magneet in een generator doet draaien. Deze beweging zorgt ervoor dat die elektronen bewegen, wat elektriciteit produceert!

Maar daar houdt het niet op - deze elektrische stroom heeft nog een lange weg te gaan om je te bereiken. Zodra de generator een elektrische stroom produceert, wordt deze door dikke draden getransporteerd naar transformatoren, die de spanning versterken. Deze hoogspanningsstroom wordt naar het elektriciteitsnet getransporteerd. Bij het elektriciteitsnet wordt de elektriciteit verplaatst naar verschillende onderstations, die de spanning verlagen voor gebruik in grote omgevingen zoals fabrieken.

Om ervoor te zorgen dat de elektriciteit ook daadwerkelijk bij u terechtkomt, wordt deze verdeeld naar de lokale transformatoren door middel van elektriciteitskabels, die ofwel ondergronds of gemonteerd zijn. Deze lokale transformatoren verlagen de spanning nog verder, zodat je veilig elektriciteit ontvangt. Wanneer het uiteindelijk in uw huis aankomt en u die schakelaar omdraait of op die "aan"-knop drukt, hebt u het circuit voltooid en zal er elektriciteit stromen.

Daar heb je het! Nu je goed bent uitgerust met de basisprincipes van elektriciteit en hoe die je bereikt, ben je klaar om elke elektrische vraag aan te pakken die op je pad komt - wat handig kan zijn voor het chemieproject van je kinderen op de middelbare school!

Heb je een beetje elektrische versterking nodig? Een vriendelijke technicus van Elektricien JK staat klaar om u te helpen. Bel ons vandaag nog!