logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat is een netwerk?

Een computernetwerk is een verbinding tussen meerdere computers (minstens twee) die gegevens met elkaar uitwisselen. De PC's kunnen praktisch met elkaar communiceren. Een computernetwerk heeft niet alleen het voordeel dat gegevens kunnen worden uitgewisseld, maar ook dat u dezelfde internettoegang kunt gebruiken of een printer kunt delen.

Maar een computernetwerk is niet alleen mogelijk in je eigen vier muren. Er kunnen ook grote afstanden tussen de computers zijn om gegevens uit te wisselen. Bedrijven met meerdere locaties oefenen dit bijvoorbeeld vaak uit.

Een netwerk dat computers over grote afstanden met elkaar verbindt, wordt een WAN (Wide Area Network) genoemd.

Hier willen we ons concentreren op het netwerk in uw eigen vier muren via LAN (Local Area Network) en WLAN (radio).

Een thuisnetwerk wordt meestal gebruikt in de huiselijke omgeving. Het verbindt meerdere computers met elkaar en de eindapparaten zijn verbonden met een gemeenschappelijke router en hebben dus toegang tot het internet.

Wat is een netwerk? - Samenvatting:

  • In een netwerk zijn ten minste twee computers of eindapparaten zoals (smartphone, computer, spelconsole, laptop, tablet) met elkaar verbonden.
  • In een thuisnetwerk zijn meestal alle eindapparaten verbonden met een router en hebben dus ook een verbinding met het internet.
  • In het thuisnetwerk kunt u zich zo instellen dat u toegang heeft tot elkaars gegevens (mappen).

Wilt u snel en eenvoudig het beste DSL-tarief weten? Hier kunt u een gratis vergelijking maken.

De voordelen voor een thuisnetwerk:

- snelle gegevensuitwisseling tussen verschillende computers en mobiele apparaten

- belangrijke gegevens kunnen centraal beschikbaar worden gesteld

- centrale gegevensback-up is ook mogelijk

- verschillende mensen kunnen samenwerken aan programma's

- een bestaande internettoegang kan worden gebruikt met meerdere computers

- netwerkcompatibele printers en multifunctionele apparaten kunnen worden aangesloten op alle eindapparaten in het thuisnetwerk

- het netwerk kan in de toekomst zonder problemen worden uitgebreid en ontwikkeld

- de kosten voor het opzetten van een thuisnetwerk worden snel terugverdiend door de hogere productiviteit

netwerk

Hoe zet ik mijn eigen netwerk op?

Als u thuis een eigen netwerk wilt opzetten, moeten de pc's natuurlijk aan bepaalde eisen voldoen. De PC's hebben een netwerkinterface nodig. Meestal zijn alle PC's ermee uitgerust.

Over het algemeen kunt u kiezen tussen een klassiek bekabeld netwerk (LAN) en een draadloos netwerk (WLAN). Een combinatie is ook mogelijk. Een LAN-verbinding bestaat uit netwerkkabel, netwerkaansluitingen, patchkabel. De stekkeraansluitingen (stopcontacten) zijn rechthoekig en gestandaardiseerd en hebben de aanduiding RJ45.

LAN-netwerken, zijn tapproof in vergelijking met draadloze netwerken (WLAN) en maken snellere gegevensoverdracht mogelijk.

Aan de andere kant kunnen veel mobiele apparaten na het opzetten van een eigen netwerk niet met een ethernetkabel (LAN-kabel) worden verbonden.

Als laptops, smartphones of tablets in een huishouden worden gebruikt, is een WLAN-netwerk de beste keuze.

Draadloze netwerken moeten echter zeker beveiligd worden, anders is ongeoorloofde toegang van buitenaf mogelijk. Als meerdere verdiepingen van een huis in een netwerk moeten worden opgenomen, is een draadloos netwerk een eenvoudiger en kostenefficiënter alternatief.

In tegenstelling tot een klassiek kabelnetwerk is het niet nodig om kabels in huis te leggen om een WLAN-netwerk op te zetten.

Het bereik van een WLAN-netwerk kan variëren en is afhankelijk van de afstand en de dikte van de wanden en plafonds. Het signaal kan echter gemakkelijk worden versterkt met behulp van een repeater.

Nadat de computers zijn aangesloten, kunt u verschillende instellingen en delen op de pc's instellen op ⇒ Settings ⇒ Network and Internet ⇒, of u kunt een ⇒ homegroup of "create a homegroup" instellen op ⇒, die dan mogelijk toegang heeft tot gegevens en printers.

Wat is een netwerk - meer voorbeelden:

  • LAN (bedraad)
  • WLAN (radio)
  • Intranet (intern bedrijf)
  • Internet (het grootste netwerk ooit)
  • VoIP (telefoneren via internet)

Moderne multimediabekabeling

In dit artikel leert u hoe u hoogwaardige, moderne multimediabekabeling kunt implementeren voor een soepele gegevensstroom in uw eigen vier muren.