logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Top 10 elektrische fouten

Bedradingsproblemen en fouten komen maar al te vaak voor en kunnen kortsluitingen, schokken en zelfs brand veroorzaken als ze niet worden gecorrigeerd. Hier is waar je naar moet zoeken en hoe je kunt repareren wat je vindt.

Elektricien gezocht? Neem contact met ons op.

Fout 1: Aansluitingen buiten de elektriciteitskast maken

Aansluitingen buiten de elektriciteitskast maken

Sluit nooit draden buiten de elektrische kasten aan. Aansluitdozen (of een J-kast) beschermen de aansluitingen tegen onbedoelde beschadiging en bevatten vonken en warmte van een losse aansluiting of kortsluiting.

Oplossing: Een doos toevoegen

Als de aansluitingen niet in een elektriciteitskast zitten, installeer dan een kastje en sluit de draden erin weer aan. De foto toont een manier om dit te doen voor een buitenlamp gemonteerd op een houten gevelbekleding. Als u daarbuiten bent, overweeg dan ook om uw veiligheidsverlichting buitenshuis te upgraden.

Fout 2: Snij de draden te kort

elektrische draden te kort

Draden die te kort zijn afgeknipt maken draadverbindingen moeilijk en omdat je eerder slechte verbindingen maakt, zijn ze gevaarlijk. Laat de draden lang genoeg om minstens 3 in. uit de doos te steken.

Oplossing: Verleng de draden

Als je tegen korte draden aanloopt, is er een eenvoudige oplossing. Voeg eenvoudig 6-in. uitbreidingen toe aan de bestaande draden. De foto toont een type draadconnector dat gemakkelijker te installeren is op krappe plaatsen. U vindt deze in ijzerwarenwinkels en thuiscentra. Leer hoe u de draad goed voor te bereiden.

Fout 3: Plastic-omhulde kabel onbeschermd achterlaten

kabel onbeschermd achterlaten

Het is gemakkelijk om de plastic kabel te beschadigen die tussen de inlijstingstaven bloot blijft liggen. Daarom vereist de elektrische code dat de kabel in deze gebieden wordt beschermd. Kabel is vooral kwetsbaar wanneer deze over of onder een wand- of plafondkader wordt gerold, zoals hier te zien is.

Oplossing: Installeer een 2 x 2

Bescherm de blootgestelde kunststof kabel door een 1-1/2-in.-dikke plank naast de kabel te spijkeren of vast te schroeven. U hoeft de kabel niet aan de plank te nieten. Draad langs een muur lopen? Gebruik een metalen beschermslang.

Fout 4: Slechte ondersteuning voor stopcontacten en schakelaars

Slechte ondersteuning voor stopcontacten en schakelaars

Losse schakelaars of stopcontacten kunnen er slecht uitzien, maar erger nog, ze zijn gevaarlijk. Los aangesloten stopcontacten kunnen bewegen, waardoor de draden loskomen van de klemmen. Losse draden kunnen een boog vormen en oververhit raken, waardoor een potentieel brandgevaar ontstaat.

Oplossing: Stijve afstandhouders voor elektrische kasten toevoegen

Bevestig losse uitgangen door onder de schroeven te schuiven om een stevige verbinding met de doos te creëren. U kunt speciale afstandhouders kopen, zoals we hier bij de thuiscentra en ijzerhandelaren laten zien. Andere opties zijn kleine sluitringetjes of een spoel draad die om de schroef gewikkeld is. Voeg wat isolatie toe terwijl u daar ook bent.

Fout 5: Het installeren van een drie-groef-contactdoos zonder aardingsdraad

installeren van een drie-groef-contactdoos zonder aardingsdraad

Oplossing: Installeer een stopcontact met twee sleuven

Als je twee sleuven stopcontacten hebt, is het verleidelijk om deze te vervangen door drie sleuven stopcontacten, zodat je er driepuntsstekkers in kunt steken. Maar doe dit niet, tenzij u zeker weet dat er een grond beschikbaar is. Gebruik een tester om te zien of uw stopcontact geaard is. Een reeks lampjes geeft aan of het stopcontact correct is aangesloten of dat er een storing is. Deze testers zijn gemakkelijk beschikbaar in de thuiscentra en hardwarewinkels.

Als u een afzet met drie groeven in een ongeaarde doos ontdekt, is de gemakkelijkste moeilijke situatie het eenvoudigst om het door een afzet met twee groeven zoals getoond eenvoudig te vervangen. Dood stopcontact? Hier leest u hoe u een dood stopcontact kunt oplossen.

Fout 6: Blootgesteld brandbaar materiaal

brandbaar materiaal

Elektriciteitsbakken moeten gelijk zijn aan het muuroppervlak als het muuroppervlak een brandbaar materiaal is. Kisten die achter brandbare materialen zoals hout zijn geplaatst, vormen een brandgevaar omdat het hout wordt blootgesteld aan potentiële hitte en vonken.

Oplossing: Een kistuitbreiding toevoegen

De bevestiging is eenvoudigweg om een metalen of kunststof boxverlenging te installeren. Als u een metalen kistverlenging op een kunststof kist gebruikt, sluit u de metalen verlenging aan op de aarddraad in de kist met behulp van een aardingsclip en een kort stukje draad. Moet het stopcontact verplaatst worden? Klik hier om te weten hoe.

Fout 7: Kabel installeren zonder een klem

kabel installeren zonder klem

Een niet-beveiligde kabel kan de verbindingen belasten. In metalen dozen kunnen de scherpe randen de isolatie van de draden doorsnijden. Voor afzonderlijke kunststof dozen zijn geen interne kabelklemmen nodig, maar de kabel moet binnen 8 inch van de doos worden geniet. Grotere kunststof dozen zijn nodig voor ingebouwde kabelklemmen en de kabel moet binnen 12 in. van de doos worden geniet. De kabels moeten worden aangesloten op metalen dozen met een goedgekeurde kabelklem.

Oplossing: Installeer een klem

Zorg ervoor dat de mantel van de kabel onder de klem is ingeklemd en dat ongeveer 1/4 in. van de mantel in de doos zichtbaar is. Sommige metalen dozen hebben ingebouwde kabelklemmen. Als de doos die u gebruikt geen klemmen bevat, koop dan apart klemmen en installeer ze wanneer u de kabel aan de doos toevoegt.

Fout 8: Te veel elektrodozen vullen

elektrodozen vullen

Te veel draden die in een doos zijn gestopt kunnen gevaarlijke oververhitting, kortsluiting en brand veroorzaken. De nationale elektrische code specificeert de minimumafmetingen van de dozen om dit risico te beperken.

Oplossing: Installeer een grotere doos

Om de vereiste minimumgrootte van de doos te berekenen, telt u de items in de doos bij elkaar op:

  • voor elke warme draad en neutrale draad die de doos binnenkomt
  • voor alle aardedraden samen
  • voor alle kabelklemmen in combinatie met elkaar
  • voor elk apparaat (schakelaar of stopcontact, maar niet voor verlichtingsarmaturen)

Vermenigvuldig het totaal met 2,00 voor 14-meetdraad en met 2,25 voor 12-meetdraad om de minimale doosgrootte in kubieke inches te krijgen. Kies dan een doos met minstens zoveel volume. Plastic dozen hebben het volume binnenin gestempeld, meestal op de achterkant. De stalen dooscapaciteiten staan vermeld in de elektrische code. Stalen dozen worden niet geëtiketteerd, dus u moet de hoogte, breedte en diepte van het interieur meten. Dan vermenigvuldigen om het volume te vinden.

Fout 9: Omkeren van warme en neutrale draden

omkeren warme en neutrale draden

Oplossing: Identificeer de neutrale terminal

Het aansluiten van de zwarte gloeidraad op de neutrale aansluiting van een stopcontact kan een dodelijke schok tot gevolg hebben. Het probleem is dat u zich de fout misschien pas realiseert als er iemand geschokt is, omdat lichten en de meeste andere insteekbare apparaten nog steeds werken; ze werken gewoon niet veilig.

Sluit de witte draad altijd aan op de neutrale aansluiting van stopcontacten en verlichtingsarmaturen. De neutrale klem is altijd gemarkeerd. Deze is meestal te herkennen aan een zilveren of lichtgekleurde schroef. Sluit de gloeidraad aan op de andere aansluiting. Als er een groene of kale koperdraad is, is dat de aarding. Sluit de aarde aan op de groene aardingsschroef of op een aardingsdraad of geaarde doos.

Fout 10: Bedrading van een aardlekschakelaar

bedrading van een aardlekschakelaar

Oplossing: Sluit de stroom aan op de 'lijnklemmen'.

GFCI-uitgangen (aardlekschakelaars) beschermen u tegen een dodelijke schok door het uitschakelen van de stroomtoevoer bij kleine stroomverschillen. Ze hebben twee paar aansluitingen. Eén paar, met het opschrift 'line', is voor inkomende stroom voor de GFCI-uitgang zelf. De andere set is voorzien van het label 'belasting' en biedt bescherming voor downstream-uitgangen. U verliest de schokbescherming als u de lijn- en belastingsaansluitingen door elkaar haalt.