logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Welke netwerkkabel is de juiste?

Een eigen computernetwerk werkt niet met een internetverbinding. Een netwerkbekabeling zorgt voor de verbinding tussen routers via een netwerkkabel heeft duidelijke voordelen ten opzichte van een WLAN-netwerk. Niet vanwege de beveiliging en de hackersaanvallen van buitenaf. Een stabiele, veilige en krachtige internetverbinding tot in de laatste hoek van het huis, zonder kwaliteitsverlies, is het doel van veel bewoners van hun eigen huis om te kunnen profiteren van alle noodzakelijke voordelen van het netwerk.

Netwerkkabels, vaak aangeduid als patchkabels of ethernetkabels, zijn een integraal onderdeel geworden van de moderne multimediabekabeling. Ze zijn nu verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen (glasvezel of koper) en categorieën.

Veel mensen vragen zich dan ook van meet af aan af welke netwerkkabel de juiste is - met alle technische termen zal niemand het kunnen achterhalen.

Maak je geen zorgen, als privé-installateur van een netwerk hoef je niet veel te weten. Je moet wel een beetje met het onderwerp omgaan, want inferieur materiaal kan snel tot ontevredenheid leiden als bijvoorbeeld de internetverbinding te traag tot stand komt of wordt onderbroken. Als u weet wat uw wensen zijn en welke toepassingen voor u mogelijk zijn, zult u zeker snel de juiste LAN-kabel vinden.

Aanbeveling voor netwerkkabels

ACT IB8602 - Cat 6 UTP-kabel - RJ45 - 2 m - Blauw

ACT IB8602 - Cat 6 UTP-kabel - RJ45 - 2 m - Blauw

Bekijk de dagprijs

CablExpert PP6-15M - FTP Cat6 - 15 m - grijs

CablExpert PP6-15M - FTP Cat6 - 15 m - grijs

Bekijk de dagprijs

Netwerkkabel 15 meter / LAN Kabel / ISDN DSL STP UTP Kabel

Netwerkkabel 15 meter

Bekijk de dagprijs

Internetkabel 20 meter / UTP CAT5E RJ45

Internetkabel 20 meter / UTP CAT5E RJ45

Bekijk de dagprijs

Techtube Pro - netwerkkabel UTP CAT.5e

Techtube Pro - netwerkkabel

Bekijk de dagprijs

Waarom een netwerkkabel leggen?

Netwerkkabels zijn er om een stabiel internetnetwerk op te bouwen. Bij een computernetwerk wordt een bekabelde netwerkverbinding tot stand gebracht tussen de router met DSL-modem en de gebruiker. Als u uw eigen netwerk met kabels opzet, heeft dit twee grote voordelen ten opzichte van een WLAN-netwerk. Het is minder storingsgevoelig en er kunnen hogere, stabiele bandbreedtes worden vastgesteld.

In tijden dat er voortdurend nieuwe multimediatoepassingen op de markt komen, is een stabiel netwerk onontbeerlijk. In nieuwe gebouwen moet daarom vanaf het begin een stabiel, toekomstbestendig netwerk worden opgezet. Idealiter worden in elke kamer vaste netwerkaansluitingen (netwerkcontactdozen) geïnstalleerd. Deze worden in stervorm benaderd en verbonden met LAN-kabels en kunnen het beste op een centraal patchpanel worden geplaatst.

Wat is een patchkabel?

Er zijn netwerkkabels (ethernetkabel; LAN-kabel) die al gemonteerd zijn (aansluitklaar), dus compleet met stekker. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, categorieën en in afgewerkte verschillende lengtes tot 25 meter. Ze worden ook wel patchkabels genoemd.

Voor de installatie worden netwerkkabels gebruikt die nog niet gemonteerd zijn. Ze hebben geen kant-en-klare stekkers en worden gebruikt voor het leggen van kabels in huisinstallaties. Ze moeten alleen in lege buizen worden gelegd. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, categorieën en lengtes.

Met de LAN-kabel kunt u netwerkcompatibele eindapparaten, zoals computers, laptops, smart TV's, gameconsoles, enz. aansluiten op het internet met hoge prestaties. Netwerkkabels moeten goed beschermd zijn tegen storingen van buitenaf en daarom meerdere afschermingen hebben. Hoe beter de afscherming, hoe hoger de kwaliteit van de netwerkkabel.

Gebruikers eisen de hoogste prestaties van hun eindapparaten. Daarom moeten alle componenten samenwerken. De LAN-kabel speelt hierbij een belangrijke rol, omdat de hoogste gegevensoverdrachtsnelheden alleen met optimale kabelverbindingen kunnen worden bereikt.

Hoe ziet een netwerkkabel eruit?

structuur van de netwerkkabel

Een netwerkkabel is een zogenaamde afgeschermde "twisted-pair-kabel". De afscherming bestaat uit een gaas en aluminiumfolie dat beschermt tegen interne en externe elektromagnetische invloeden. Bovendien beschermt de afscherming per paar (bij CAT 7-kabels*) in de kabel de overspraak tegen aangrenzende kabelparen. Uitstekende netwerkkabels hebben naast de afscherming van de aderparen en de afscherming van het gaas een extra folieafscherming.

De Ethernet LAN-kabels moeten in een aparte installatiebuis worden gelegd. De technologie gaat steeds verder en er moet gegarandeerd worden dat de kabels kunnen worden vervangen als dat nodig is.

Het is aan te bevelen om de netwerkbekabeling in particuliere woningen in een sterconfiguratie aan te leggen, vanuit een centraal punt (bijv.: communicatieveld).

Door de streaming van films en data zijn nu ook in huis hoogwaardige netwerkkabels nodig, omdat er enorme hoeveelheden data moeten worden doorgestuurd.

In de huisinstallatie worden netwerkkabels gebruikt voor het leggen van kabels zonder connectoren. Deze kabels worden aangesloten op een netwerkverdeler (switch) of op de netwerkcontactdozen. Deze eindpunten hebben gestandaardiseerde stekkeraansluitingen, deze worden "RJ 45" stekkeraansluitingen genoemd.

In het geval van afgewerkte netwerkkabels, ook wel patchkabels genoemd, zijn deze RJ 45-connectoren al volledig gemonteerd en kunnen ze bijvoorbeeld worden gebruikt op netwerkcompatibele eindapparaten.

patchkabel

Er zijn ook netwerkkabels in glasvezel- en koperuitvoering. Glasvezelkabels hebben verschillende stekkeraansluitingen. Aangezien bekabelde versies vooral in de particuliere woningbouw worden gebruikt, zullen we ons hier op deze versies concentreren.

Hoe lang mag een netwerkkabel zijn?

Patchkabels met kant-en-klare connectoren zijn max. 25 meter lang. Ze hebben meestal lagere geleiderdoorsneden en ook een slechtere isolatie. Hier treedt snel gegevensverlies op. Daarom mogen ze alleen worden gebruikt voor korte verbindingsafstanden.

De maximale lengte voor het leggen van kabels mag niet meer dan 90 meter bedragen. Dit komt omdat langere afstanden leiden tot een aanzienlijk kwaliteitsverlies in de signaaloverdracht.

Bij het leggen van kabels moeten korte afstanden in acht worden genomen, aangezien de gegevenssnelheid per meter wordt gereduceerd.

Netwerkkabels als legkabels* zonder connectoren hebben een beduidend dikkere kern (0,5 tot 0,7 mm) dan afgewerkte netwerkkabels met connectoren.

In de woonsector speelt de lengte meestal sowieso een ondergeschikte rol, omdat er sowieso veel kortere afstanden worden afgelegd.

Wat is het verschil tussen Cat 5, Cat 6 en Cat 7 netwerkkabels?

Als het gaat om datakabels worden klanten vaak geconfronteerd met termen als Cat 5, Cat 6 of Cat 7, datatransmissiesnelheden, bedrijfsfrequenties of standaardetikettering. De leek kan er waarschijnlijk niet veel mee doen. Daarom wil ik het u in eenvoudige bewoordingen uitleggen.

Netwerkkabels zijn er in categorieën van 1 tot 7 (Cat 1 tot 7). Op dit moment zijn alleen Cat 5-, Cat 6- en Cat 7-kabels relevant.

Snelheid is meestal de doorslaggevende factor en moet daarom centraal staan.

De netwerkbekabeling moet altijd worden uitgevoerd met de best mogelijke componenten die momenteel beschikbaar zijn. Dit omvat LAN-kabel, verdeeldoos, patchkabel, patchpaneel. De prestaties worden bepaald door deze componenten.

Als het systeem een zwak punt heeft, is de geleidbaarheid van het netwerk navenant slecht. Het wordt bepaald door twee parameters:

  • Netwerktoepassingsklasse, of "klasse".
  • Netwerk Categorie kort "CAT

De categorie "CAT" heeft betrekking op de afzonderlijke componenten. De klasse is de volledige multimediatoepassing met bekabeling en aansluiting. De datasnelheid is bepalend voor de netwerkbekabeling.

De "CAT" beschrijft ook voor welke bedrijfsfrequenties en transmissiesnelheden de netwerkkabel geschikt is. Een Cat 5-kabel is alleen volledig voldoende voor het surfen op het internet. Een datanetwerk, zelfs in de particuliere sector, bijvoorbeeld door het streamen van films en data, vereist echter hogere eisen. Hier bereikt de Cat 5-bekabeling snel zijn grenzen.

Een moderne multimediabekabeling met zijn multimediale toepassingen van vandaag vraagt om een krachtig netwerk. Hoe hoger het frequentiebereik, hoe hoger de transmissiesnelheid over langere afstanden.

De afscherming van de kabel speelt ook een belangrijke rol.

Een netwerkkabel (ook wel ethernetkabel genoemd) is natuurlijk ook onderhevig aan invloeden van buitenaf. Een 230 Volt installatiekabel, die naast de ethernetkabel wordt gelegd, kan tot storingen leiden. Daarom moet u er ook voor zorgen dat de netwerkkabel goed afgeschermd is en zorgvuldig wordt aangelegd. Het is het beste om het te installeren in zijn eigen lege buis.

Er zijn verschillende soorten afscherming. Bij de aanduiding van de Ethernet LAN-kabel zijn de 2 cijfers voor de schuine streep en de 3 cijfers na de schuine streep bepalend voor de afscherming. Aan het einde van de aanduiding staat TP meestal voor "Twisted" Pair voor twisted pair.

Hier is een korte samenvatting van waar de afkortingen in de kabelaanduiding voor staan

  • XX staat voor afscherming rond de gehele kabel
  • Y beschrijft de afscherming van de draadparen
  • TP staat voor Twisted Pair
  • U staat voor Unshielded (zonder afscherming)
  • F staat voor folie afgeschermd (afscherming door gemetalliseerde folie)
  • S staat voor gevlochten afscherming (afscherming door kopervlechten)
  • SF staat voor gevlochten en folie-afscherming

Voorbeelden:

  • CAT.7 1000 Mhz S/FTP CAT 7 LAN-kabel

Dit is een CAT 7 LAN kabel met getwiste aderparen "TP" (Twisted Pair) met een afscherming door gemetalliseerde folie "F" en een afscherming door kopervlechtwerk "S". De kabel is geschikt voor het gebruik van frequenties tot 1000 Mhz.

Een ethernetkabel met de afscherming "S/UTP", bijvoorbeeld, de afzonderlijke aderparen zijn niet afgeschermd tussen de getwiste paren "TP" (Twisted Pair) en de buitenste plastic mantel een beschermende koperen vlecht "S".

Meer informatie over Cat 5, Cat 6 en Cat 7 netwerkkabels of het verschil tussen een patch en een crossoverkabel? Meer informatie vindt u hier.

Welke netwerkkabel voor nieuwe gebouwen?

Als er slechts één verbinding met het internet moet worden aangelegd, is een startkabel zeker voldoende.

Er moet echter nog verder worden nagedacht. Wat vandaag genoeg is, kan morgen veel te weinig zijn. De digitale toekomst stelt hoge eisen aan het netwerk. Vandaag de dag worden films gestreamd of gedownload, worden spelcomputers aangesloten op de TV, enz.

Daarom worden tegenwoordig bijna alleen nog maar CAT 7 netwerkkabels* gelegd. Deze maken bedrijfsfrequenties tot 1.000 MHz mogelijk.

CAT 7 netwerkkabels hebben vier afzonderlijk afgeschermde aderparen (twisted pair). Er is een volledige afscherming rond deze vier draadparen. Deze kabels voldoen volledig aan de eisen van de IEEE 802.3an norm. Deze standaard is een Ethernet-standaard voor 10GBase-T uit de IEEE 802-serie.

Belangrijk: Hoogwaardig dataverkeer is alleen mogelijk als alle componenten (stekkers, stopcontacten, schakelaars) aan de norm voldoen. Er moet worden gezorgd voor een zorgvuldige installatie en aansluiting.

Hoe de beste netwerkkabel te kopen

Voordat u koopt, moet u al overwegen welke netwerkkabel de juiste is. De prijzen van de individuele dealers zijn heel verschillend. De kwaliteit is afhankelijk van de afscherming en de binnengeleider. De kabellengtes mogen niet langer zijn dan 100 meter, anders moet er een netwerkschakelaar worden geïnstalleerd om de signalen te versterken.

Goedkopere kabels hebben meestal een slechtere afscherming. Het is voldoende als een 230 Volt stroomkabel parallel aan de netwerkkabel wordt gelegd om de datastroom te verstoren. Uiteindelijk zal dit een merkbaar effect hebben op de snelheid.

Goed afgeschermde netwerkkabels zijn meestal ook (vanwege de goede afscherming) vrij stijf. Bij het leggen moet u dus ook op de buigstraal letten.

Als u hoge eisen stelt aan de netwerkbekabeling, moet u een kabel van de hoogst mogelijke kwaliteit gebruiken.

Is het mogelijk om een netwerkkabel te verlengen?

Bij vast geïnstalleerde netwerkkabels in de huisinstallatie is het moeilijk om de netwerkkabels te verlengen en wordt dit niet aanbevolen. In de meeste gevallen worden de netwerkkabels in lege buizen gelegd. Daarom wordt aanbevolen om de LAN-kabel te vervangen.

Met flexibele LAN-verbindingskabels met stekkers en koppelingen zijn er verschillende manieren om deze te verlengen.

  • Met LAN-koppelingen. Bij deze goedkope en eenvoudige optie wordt een adapter eenvoudigweg tussen twee netwerkkabels aangesloten (geplugd). Dit resulteert in vrijwel geen transmissieverliezen. In de handel al vanaf 3 euro beschikbaar.
  • Met schakelaar. Een schakelaar heeft meerdere in- en uitgangen. Het dient hier ook als adapter. Een switch kan ook worden gezien als een meervoudige stekker voor het datanetwerk. Dergelijke schakelaars zijn in de handel verkrijgbaar vanaf een paar euro.
  • Met PowerLAN. Hier wordt de bestaande stroomleiding van de elektrische installatie gebruikt als transmissieroute. Het heeft verschillende voordelen maar ook nadelen. Dergelijke adapters zijn al vanaf 40 euro in de winkel verkrijgbaar. Meer informatie kunt u hier lezen.

Netwerkaansluiting of netwerkkabel aansluiten

Als u nu de aangelegde netwerkkabel wilt aansluiten of ophangen, is dat niet zo moeilijk als u misschien denkt. Slechts één ding is belangrijk en dat is het juiste gereedschap. Zonder het juiste gereedschap is het niet mogelijk om de LAN-kabel correct te leggen.

Het belangrijkste gereedschap dat u nodig heeft is een LSA-PLUS-verbindingstool. Het wordt ook wel het legger genoemd. Beschikbaar vanaf 10 Euro.

Vereist gereedschap:

  • LSA Plus-toepassingstool
  • kruiskopschroevendraaier
  • Snijmesjes
  • Zijsnijders

De LAN-kabel heeft 4 afgeschermde paren:

  • blauw/wit
  • Oranje/Wit
  • Groen/Wit
  • Bruin/Wit

Deze moeten nu worden toegewezen aan de respectievelijke nummers van de verdeeldoos en moeten altijd op hetzelfde netwerk worden aangesloten, zowel op de doos als op het patchpanel.

De twee normen voor de verbinding:

  • TIA 568 A
  • TIA 568 B

TIA 568 B verdient de voorkeur voor nieuwe aansluitingen. Belangrijk: Als er een standaard is gedefinieerd, moet deze worden gebruikt in het volledige netwerk, bij alle aansluitingen. Het verschil tussen deze twee verbindingstypes is twee paar draden: Oranje/wit en groen/wit. Anders zijn beide hetzelfde.

netwerkdoos aansluitingen
T568A T568B
Pin 1 Wit/Groen Wit/oranje
Pin 2 Groen Oranje
Pin 3 Wit/oranje Wit/Groen
Pin 4 Blauw Blauw
Pin 5 Wit/Blauw Wit/Blauw
Pin 6 Oranje Groen
Pin 7 Wit/Bruin Wit/Bruin
Pin 8 Bruin Bruin
  • Werkstappen Aansluiting van de netwerkaansluiting
  • Verwijder het deksel van het blikje.
  • Draai de trekontlastingsschroef los.
  • Knip de LAN-kabel af op een lengte van ca. 15 cm.
  • Strip de LAN-kabel* (snijdt de mantel voorzichtig op ca. 4 cm af met een scherp mes en trek hem eraf, vouw de gevlochten afscherming terug over de mantel. Verwijder voorzichtig de afscherming van de draadparen en draai de paren iets in elkaar (ca. twee omwentelingen).
  • Duw nu de LAN-kabel in de klem van de trekontlasting. De teruggevouwen vlecht over de kabelmantel moet contact maken met de trekontlasting en stevig worden aangesloten. Trek de trekontlastingsklem aan.
  • Plaats nu de draadparen in de gecodeerde klemmen volgens de norm (zie tabel) met behulp van een LSA+ plaatsingsgereedschap* (druk stevig in de klem).
  • Bevestig nu de achterste contactdoosafdekking.
  • Steek de netwerksokkel* met behulp van bevestigingsschroeven in de inbouwdoos.
  • Monteer het deksel van het stopcontact.

Alternatief: Als u op zoek bent naar een goed prijs/kwaliteitsproduct, zou ik kleine SI aanbevelen.