logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Een kortsluiting in Antwerpen verhelpen?

kortsluiting antwerpen

Ieder jaar zijn er heel wat mensen die te maken krijgen met kortsluiting in huis. Soms is de schade niet groot en is het een kwestie van alle stoppen weer aanzetten, in andere gevallen zal er toch echt een professional moeten komen om de stopcontacten te vervangen. Aangezien nog niet iedereen bekend is met de werkzaamheden van een elektrieker in Antwerpen is het tijd om hier wat dieper op in te gaan, zo weet je precies wat je kunt verwachten bij het inschakelen van een elektromonteur in Antwerpen voor jouw stopcontacten.

Bekijk hier meer informatie over: elektricien gezocht in Antwerpen voor uw elektriciteitswerken

Het ontstaan van kortsluiting

stopcontact vervangen

Goed, wat veroorzaakt een kortsluiting precies? Een kortsluiting ontstaat nagenoeg altijd in de stopcontacten zelf. Bij kortsluiting zullen de binnenzijde van twee verschillende kabels met elkaar in contact komen. Hierdoor komt er aanzienlijk veel stroom vrij, dit kan ervoor zorgen dat de stoppen in de meterkast kunnen springen. De binnenzijde van de kabel zal hierdoor geheel vrij komen te liggen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de storting is ontstaan door een scherp voorwerp of doordat de stopcontacten te oud zijn. Door een elektrieker in Antwerpen in te schakelen voor jouw elektriciteitsinstallatie zal je er achter kunnen komen wat de onderliggende oorzaak is van de storing.

Hoe bepalen of het gaat om kortsluiting?

Niet iedereen die werkt met een elektrisch apparaat zal denken aan kortsluiting wanneer er sprake is van een defect. Een handige vuistregel om te hanteren is de volgende: als het gaat om een enkel apparaat wat niet meer werkt dan is de kans klein dat het hier om kortsluiting gaat. Bij kortsluiting in Antwerpen is het namelijk nagenoeg altijd zo dat er meerdere elektrische apparaten getroffen worden. De beeste manier om er achter te komen of er inderdaad sprake is van kortsluiting is door een kijkje te nemen in de zekeringskast. Hier kun je namelijk zien of de stoppen zijn gesprongen en of de aardlekschakelaar is omgeslagen. Dit is ook wel de schakelaar die dient als een soort beveiliging tegen de achterliggende stroomgroepen. Als dit het geval is dan zal je bij de achterliggende groepen niet meer zo snel te maken krijgen met stroom.

aardlekschakelaar

De vervolgstappen na kortsluiting

Zoals we al even heel kort hebben aangegeven zijn er verschillende stappen die je kunt ondernemen om de schade van de kortsluiting te verhelpen. In sommige gevallen is het mogelijk om de kortsluiting zelf op te lossen en om op deze manier eenvoudig de stroom weer te herstellen. In andere gevallen is het nodig om een elektromonteur in te schakelen voor het verhelpen van de problemen en voor het aansluiten van alle elektrische groepen. Kijk eerst of de aardlekschakelaar uit staat. Vervolgens kan je alle stekkers van de elektrische apparaten verwijderen. Doe vervolgens alle stekkers een voor een weer in de stopcontacten tot de stroom weer uitvalt. Het apparaat dat je net hebt aangesloten is het apparaat wat zal hebben gezorgd voor het probleem en voor de storing. Mocht je het niet prettig vinden om zelf met deze taak aan de slag te gaan dan is het natuurlijk altijd een optie om hiervoor een professional in Antwerpen in te schakelen. Deze kan al het werk voor je uit handen nemen.

De verschillende elektriciteitswerken

Er zijn een hele hoop verschillende elektriciteitswerken die je kunt laten uitvoeren door een elektromonteur in Antwerpen. De term elektriciteitswerken slaat op nagenoeg alle klussen die te maken hebben met elektriciteit. Hier kan je dus bijvoorbeeld denken aan het aansluiten van bepaalde zaken of aan het vervangen van de verlichting in de woning. Andere zaken die je kunt laten verrichten door een professional is het vernieuwen van de elektriciteit of het uitbreiden van het netwerk in de woning. Een andere taak die een elektricien op zich zal nemen is het installeren van een domotica systeem, hier komen we straks even op terug.

De gevaren van een kortsluiting

Kortsluiting in Antwerpen bij jou in de woning kan aardig wat gevaren met zich meebrengen. Dit komt met name door het feit dat mensen denken dat ze met een stukje tape wel de kapotte snoeren kunnen verhelpen. Dit zou mogelijk een tijdelijke oplossing zijn, echter kan het op de lange termijn levensgevaarlijk worden. Door de stroom in de kabel zal er bij kortsluiting namelijk sprake zijn van erg veel hitte. Deze tape kan vervolgens vlam vatten, met als gevolg dat er brand ontstaat en u zonder stroom zit. Dit is dan ook de reden dat je er verstandig aan doet om bij een bepaald defect met de stekker van het apparaat altijd te kiezen voor een nieuw apparaat. Vaak duidt de kapotte kabel er op dat het apparaat al te oud is. Mocht het nu gaan om een duur apparaat wat je niet zomaar wilt laten vervangen dan is er een alternatief, dit is door een nieuwe stekker te laten plaatsen door een elektricien in Antwerpen. Op die manier kan je jouw apparaat weer gewoon gebruiken, zonder dat je bang hoeft te zijn voor het ontstaan van brand of andere vormen van schade.

Brand voorkomen

rook en brand na kortsluiting

Wanneer je te maken krijgt met kortsluiting in de woning is het van cruciaal belang dat je zo snel mogelijk actie onderneemt om het probleem te verhelpen. Dit komt voornamelijk door het feit dat kortsluiting in enkele uitzonderlijke omstandigheden kan zorgen voor brand. Dit komt doordat de zekering door kan gaan branden wanneer er teveel stroom naar een bepaald punt kan gaan lopen. Een goede manier om dit te zien is wanneer je te maken hebt met rook vorming. Wanneer je rook ziet is de kans groot dat er echt iets aan de hand is wat professioneel verholpen zal moeten worden. Door te kiezen voor een elektricien voor het verrichten van de elektriciteitswerken in Antwerpen zal je in staat zijn om het probleem op een snelle manier te verhelpen.

Het laten plaatsen van een nieuwe zekeringskast

Als de zekeringskast dusdanig is beschadigd als gevolg van de storing of kortsluiting kan het een goed idee zijn om een volledig nieuwe zekeringskast te laten plaatsen. Soms is het namelijk mogelijk dat de interne bedrading in de kast zelf kan zorgen voor een storing of voor een kortsluiting. Een elektricien kan op een vrij eenvoudige wijze de gehele kast vervangen. De kosten hiervan zullen afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hier moet je bijvoorbeeld denken aan de ligging van de zekeringskast en van het aantal stoppen wat je nodig hebt voor bij jou in de woning. Het handigste is om even een offerte aan te vragen, op die manier krijg je in een keer meer inzage in het uitbesteden van deze klus.

Kiezen voor een domotica systeem

Een alternatief is om te kiezen voor het laten plaatsen van een domotica systeem. Dit is een speciale elektrische installatie die je in staat stelt om jouw stroomvoorzieningen zelf te beheren. Hier kan je bijvoorbeeld denken aan lampen die allemaal aan gaan of aan bepaalde geluidinstallaties die aangaan bij binnenkomt in de woning. Bij het aansluiten van een domotica systeem is het altijd van belang dat je op zoek gaat nar een professioneel bedrijf in Antwerpen wat echt gespecialiseerd is op deze vorm van elektra. Dit zorgt er namelijk voor dat je zeker weet dat alles op de juiste manier zal worden aangesloten.

Meer informatie over elektriciteitswerken die wij voor kunnen verrichten in Antwerpen zijn allemaal hier op de site terug te vinden. Het is natuurlijk mogelijk om contact met ons op te nemen voor meer informatie. Door dit te doen zal u niet meer met bepaalde twijfels of zorgen hoeven rond te lopen. Laat ons u helpen met het aansluiten van de stroom en bij het verhelpen van de kortsluiting in Antwerpen bij u in de woning, zo hoeft u niet meer zelf aan de slag.