logo
Jarenlange ervaring in alle soorten elektriciteitswerken

Wat zijn die elektrische kabels aan mijn huis?

Er is een massa van verschillende elektrische draden die zich uitstrekt van nabijgelegen elektriciteitspalen tot de daken van bijna elk huis in België. Ze gaan een klein plastic deksel in en dalen dan af langs de zijkant van het gebouw tot ze de elektrische meter bereiken. Die draden worden de service mast genoemd.

elektriciteitsdraden aan huis

Elk huis dat van stroom wordt voorzien door bovengrondse verdeelleidingen moet een service mast hebben. Als je in België woont, heb je er vrijwel zeker een. Ondanks het belang ervan zijn servicemasten echter gemakkelijk te vergeten. De meeste huiseigenaren weten niet wat een servicemast is, totdat er iets mis is met die van hen. Helaas, als je niet weet wat een mast is, kun je de jouwe in gevaar brengen zonder het te beseffen! Hier is wat u moet weten over uw service mast, inclusief hoe u kunt zien of er iets mis mee is:

Vind hier een geschikte elektricien om je problemen met je service mast op te lossen.

Wat is een service mast?

De service mast bevat de draden die de stroom van het bovengrondse stroomdistributiesysteem van de stad naar uw huis leiden. Met andere woorden, de mast is de brug tussen uw huis en uw stroomvoorziening. Hij is verantwoordelijk voor de invoering van alle spanning die uw elektrische systeem verbruikt in uw huissysteem. Zonder een functionele mast zou u geen stroom hebben!

De meeste mensen zouden "uw" service mast definiëren als de draden die fysiek contact maken met uw huis. De draden nemen in eerste instantie contact op met de meeste huizen op het dak, waar ze in een plastic hoes, de zogenaamde "weatherhead", terechtkomen. Vanaf de weerskop lopen de draden verticaal langs de zijkant van het huis tot ze het stopcontact van de elektriciteitsmeter bereiken.

Ben ik verantwoordelijk voor mijn servicemast?

Ja, dit is vaak verwarrend, dus we zullen het ophelderen: huiseigenaren zijn verantwoordelijk voor het onderhoud van hun servicemast vanaf het moment dat deze in contact komt met hun huis. Als er iets mis is met je mast, moet je zelf de reparatie ervan coördineren. Uw mast maakt deel uit van uw elektrische installatie thuis, net als uw meter, paneel en circuits. Net als al die onderdelen is het belangrijk om goed voor je mast te zorgen!

Wat zijn de meest voorkomende service mastproblemen?

Ondanks installaties die ontworpen zijn om ze te beschermen, zullen weer- en andere natuurlijke fenomenen soms de servicemasten beschadigen of verjagen. Onderhoudsmasten moeten ook aan zeer specifieke criteria voldoen om veilig en tot in de puntjes gecodeerd te zijn. Ook al heeft niets de zendmasten beschadigd, toch kunnen ze de code breken. Dit zijn de meest voorkomende problemen die van invloed kunnen zijn op de thuiszorgmasten:

Losse of losse draden

Dit gebeurt meestal wanneer een tak of ander stuk natuurlijk puin op de ophangdraden tussen het huis en de distributielijnen valt. Het gewicht van het vallende puin trekt de draden van de servicemast weg van de muur van het huis. De service mast moet te allen tijde gelijk zijn met en bevestigd zijn aan de muur. Losse, hangende servicekabels zijn zeer gevaarlijk.

Te dicht bij een raam

De elektrische code schrijft voor dat de mastdraden altijd meer dan een meter van de ramen verwijderd moeten zijn. Onthoud: de spanning die door deze draden loopt, komt rechtstreeks van de distributielijn. Gelijkspanning is niet gebruikt, wat betekent dat het zeer gevaarlijk is.

Te laag

De elektrische code bepaalt ook dat de hangende draden die verbonden zijn met de servicemast van een huis nooit lager mogen zijn dan 10 voet boven de grond. Vaak kunnen huiseigenaren deze code onbedoeld overtreden bij het bouwen van dekken of uitbreidingen van hun huis.

Vonken of roken

Als uw service-mastdraden beschadigd of blootgesteld zijn, kunnen ze tot 240 volt niet-gebruikte elektriciteit in hun directe omgeving vrijgeven. Zoveel spanning kan ernstige elektrische branden veroorzaken of zelfs dodelijk zijn als u er in contact mee komt.

Losse of losgekoppelde meteraansluiting

De draden van uw servicemast worden via uw elektriciteitsmeter aangesloten op het grotere elektrische systeem van uw huis. Concreet betekent dit dat de draden door middel van een meterstopcontactdoos in de meter worden gehaakt. Het stopcontact van de meter bevindt zich boven op de meter onder een beschermend omhulsel.

Als deze bekleding en/of de weerskap aan de bovenkant van het huis loskomt van de mast, is de meterdoos kwetsbaar voor weersinvloeden en schade. BELANGRIJK: Probeer niet zelf te proberen een losgemaakt stopcontact weer aan te brengen. Uw meterstopcontactdoos brengt de ongebruikte spanning rechtstreeks naar uw huis. Het opnieuw bevestigen is zeer gevaarlijk en mag alleen worden geprobeerd door professionals.

Gedeeltelijk ingesloten in het zijpaneel of de muur

Als er stucwerk in uw huis zit, is het mogelijk dat uw onderhoudsdraden in de binnenkant van de muur zijn ingebouwd. Dit is tegen de code in, die stelt dat de service mast te allen tijde volledig buiten de muur moet staan. Dit gebeurt meestal na de uitbreiding van het huis of na het verblijf.

Wat moet ik doen aan service mastproblemen?

Ten eerste: wij raden u ten zeerste af om in uw eentje te proberen de mastproblemen te repareren. De spanning van de onderhoudsmast is zeer gevaarlijk. Uw service mast is van cruciaal belang voor de veiligheid en effectiviteit van uw gehele elektrische installatie thuis. Als de mast beschadigd, losgemaakt of anderszins defect blijkt te zijn, moet u hem onmiddellijk laten repareren. Elektrotechnici zullen de meeste mastproblemen oplossen door de beschadigde bedrading en infrastructuur te vervangen.

De getrainde en gecertificeerde elektromonteurs van Elektricien JK hebben alles wat ze nodig hebben om uw servicemast probleem snel en effectief op te lossen. Wij voeren een inspectie uit, zoeken uit wat er mis is en vinden de beste manier om het probleem op te lossen, zodat het u of uw gezin geen schade kan berokkenen.

Of u nu denkt dat er iets mis is met uw service mast of dat u gewoon meer vragen heeft, neem vandaag nog op met Elektricien JK !